Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

ženy - informace o tématu

Jaroslav Havel

Dalibor Martínek: Kdo se postará o majetek vdov po českých boháčích? Hlásí se Havel

Nejbohatším člověkem v Česku je nyní Renáta Kellnerová. Zdědila majetek po svém manželovi, Petru Kellnerovi. Celá situace by mohla vypadat jako důsledek jednotlivé nešťastné události, pádu vrtulníku v aljašských horách. Jenže z pohledu statistiky a analýz jde o nový a zákonitý děj. Manželkám či dcerám českých boháčů budou v příštích letech či desítkách let do rukou padat miliardové či stamilionové majetky, které během posledních třiceti let vytvořili jejich manželé či otcové.

Přečíst článek

Kohlmayer, Zahálková, Brixi, Kubelková. Kdo jsou nejvlivnější ženy ve finančním světě

Přečíst článek
video

Živě: Ženy v dnešním světě. Diskuse Newstreamu k diverzitě

Newstream diskuse na téma DIVERZITA otevře otázku postavení žen v dnešní společnosti. Mají ženy vytvořeny dostatečné podmínky pro svůj pracovní a soukromý život? Jak si stojí ČR v porovnání s jinými státy v Evropě? Dokážou zaměstnavatelé poskytnout ženám kvalitní podmínky k profesnímu růstu? Na tyto a další otázky budou odpovídat naši hosté, kteří přijali pozvání.

Přečíst článek
video

Pavlína Němcová: O syna jsem se soudila dlouhých 12 let, pomáhala mi víra

Modelka, filmová herečka, podnikatelka, producentka a především matka. Poslední jmenovaná životní role Pavlíny Němcové je pro ni tou nejkrásnější, ale také nejbolestivější kapitolou jejího života. V pořadu Eva Talks na Newstream TV otevřeně hovoří o náročných letech soudních tahanic s  exmanželem o získání syna do péče. „S rozvodem mi začalo peklo na zemi. Soud dal syna do péče exmanžela a mně se zhroutil celý svět,“ přiznává Pavlína v rozhovoru s moderátorkou Evou Čerešňákovou.

Přečíst článek

Firmy mají tři roky na to, aby vyřešily nerovné odměňování, zaznělo na konferenci Equal Pay Day

Nespravedlivé rozdíly v platech mužů a žen vedou později k nespravedlivým rozdílům v penzích. Jsou i důvodem, proč ženy s nízkými platy neodcházejí od násilných partnerů. Je proto nutné, aby zmizely genderové rozdíly v odměňování a ženy získaly větší sebevědomí a odvahu si říci o zvednutí platu či odejít ze špatného vztahu. Aktivita musí vycházet nejen od žen samotných, ale i od firem, organizací a také od státu, zaznělo na 14. ročníku konference Equal Pay Day, která se koná v Praze až do neděle.  A že jde o aktuální téma, potvrzuje i ve čtvrtek schválená směrnice Evropského parlamentu o transparentnosti odměňování ve firmách.

Přečíst článek
Europoslankyně: Za stejnou práci náleží mužům i ženám stejné odměny

Europoslankyně: Za stejnou práci náleží mužům i ženám stejné odměny

Gender pay gap, tedy nerovné odměňování mužů a žen stejné kvalifikace a schopností, je stále přítomným problémem napříč všemi zeměmi Evropské unie. Snaha europoslanců o potírání těchto rozdílů vyústila v těchto dnech v přijetí nové směrnice. Ta přináší soubor opatření, která mají zvýšit transparentnost v odměňování, píší ve svém příspěvku europoslankyně Michaela Šojdrová a Frances Fitzgerald. A jaká opatření to jsou?

Přečíst článek

Newstream pořádá další diskusní setkání, tentokrát na téma DIVERZITA

Žen v rozhodovacích pozicích v České republice přibývá, ale jen pomalu. Manažerské funkce jsou pořád doménou mužů, žen ve vedení je málo. Z mnoha výzkumů vyplývá, že mít v čele šéfovou se firmám dlouhodobě vyplácí. Diverzita v týmu je pak zárukou lepších výsledků. Proč se tuzemským firmám moc nedaří vytvořit adekvátní podmínky pro kariérní růst žen? Brání ženám v postupu skleněný strop? A jak si v otázce diverzity stojí ČR ve srovnání s ostatními evropskými státy? Diskutovat o tom budou hosté eventu DIVERZITA, který pořádá byznysový web Newstream.cz.

Přečíst článek

PwC: České ženy za stejnou práci berou o pětinu méně než muži. V managementu jich přibývá

Ženy v Česku vydělávají o 19 procent méně než muži na stejných pozicích. Proti loňsku se rozdíl v odměňování prohloubil o tři procentní body, v pětiletém srovnání zůstává na podobné úrovni. Vyplývá to z analýzy společnosti PwC.

Přečíst článek
Pandemie koronaviru zpomalila narovnávání podmínek žen a mužů na českém trhu práce.

Už jenom 132 let. Pak budou podmínky žen a mužů na trhu práce rovné, ukazuje analýza

Pandemie koronaviru zpomalila narovnávání podmínek žen a mužů na českém trhu práce. Mnoho žen také za pandemie z trhu práce odešlo a ne všechny se vrátily zpět. Vyplývá to z analýzy, kterou představila společnost Manpower. Podle zprávy Světového ekonomického fóra je Česko na 76. místě na světě v hodnocení rovnosti mezi ženami a muži.

Přečíst článek
video

Ženy v Česku berou v průměru o 36 procent méně než muži. To je dost smutná statistika, říká Lenka Šťastná z BPWCR

Byznys byl doménou mužů a fungoval podle jejich, pro dnešní dobu již nepřijatelných pravidel. Přesto v české společnosti stále přetrvávají směrem k ženám nerovné podmínky. A nejde jen o odměňování, míní prezidentka organizace Business & Professional Women ČR Lenka Šťastná. Hlavním problémem je nedostatek respektu vůči ženám a jejich práci, řekla Šťastná v pořadu Eva Talks na Newstream TV.

Přečíst článek

Každá další generace je sebevědomější. Vzdělání a podpora vedou ženy k finanční nezávislosti, zaznělo na setkání Klubu žen

Vzdělání je nezbytnou podmínkou pro to, aby byly ženy finančně nezávislé a nebály se realizovat své profesní sny. Pokud si ženy věří a umí se o sebe postarat, obohacuje to celou společnost i jednotlivé profese a pracovní týmy. Shodly se na tom účastnice setkání inspirativních žen s názvem Innovative Women Shapping the Future, kterou spolu s Irským velvyslanectvím a Enterprise Ireland pořádal Newstream Business Club českých a slovenských žen.

Přečíst článek

Andrea Olejárová z Mondelēz: Ženy musí převzít odpovědnost za své finance a investovat

Ženám hrozí během podzimu jejich života chudoba. „Mnohé totiž spoléhají na partnera a státem vyplácený, často velmi nízký důchod. Do investování se pustí jen hrstka žen. A to je špatně,“ říká Andrea Olejárová, director FP&A v Mondelēz International. Ženy musí převzít zodpovědnost za své osobní finance, míní jednatelka nadnárodní společnosti, která povede diskusi u kulatého stolu na setkání Innovative Women Shaping the Future pořádaném velvyslanectvím Irska, Enterprise Ireland a Newstream Business Club českých a slovenských žen.

Přečíst článek
Reklama

News box

Severoatlantickou alianci  znepokojují nedávné škodlivé aktivity na území členských států bloku, které vyvíjí Rusko v rámci svých hybridních aktivit. Uvádí se to v prohlášení, které aliance dnes vydala. Text zmiňuje Česko, Estonsko, Německo, Lotyšsko, Litvu, Polsko a Británii. Ruské jednání neodradí spojence od další podpory Ukrajiny, píše se v dokumentu.
Turecko zcela  zastavilo obchod s Izraelem. Agentuře Bloomberg to řekli dva nejmenovaní turečtí představitelé seznámení s touto záležitostí. Ankara tím dává najevo nesouhlas s počínáním Izraele v Pásmu Gazy, které ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. 
Palestinské hnutí Hamás v reakci na poslední návrh 📜 dohody o příměří s Izraelem uvedlo, že co nejdříve vyšle do Káhiry delegaci, která bude pokračovat v jednáních. Vůdce politického křídla Hamásu Ismáíl Haníja řekl, že uskupení návrh studuje v „pozitivním duchu“, přestože podle dřívějších prohlášení se na něj dívalo spíše „negativně“. V prohlášení podle agentury AP nebylo uvedeno, kdy delegace odcestuje.
Ruský plynárenský gigant Gazprom se v loňském roce propadl do čisté ztráty 6️⃣2️⃣9️⃣​​​​​​​ miliard rublů (161 miliard korun). V roce 2022 ještě hospodařil se ziskem 1,2 bilionu rublů. Dnes to s odkazem na sdělení firmy napsala agentura Reuters. Na výsledku se negativně projevilo mimo jiné i snížení prodeje plynu do Evropy o více než polovinu.
Rozhodnutí bankovní rady České národní banky (ČNB) o snížení základní úrokové sazby o půl procentního bodu na 5,25 procenta bylo jednomyslné. Novinářům to po jednání bankovní rady řekl guvernér ČNB 👨 Aleš Michl. 
Společnost CPI Property Group (CPIPG) miliardáře Radovana Vítka prodala ⛷️ lyžařský resort Crans Montana ve Švýcarsku. Firma to uvedla v dnešní tiskové zprávě. Hodnota transakce je přes 100 milionů švýcarských franků (2,5 miliardy korun).
Bankovní rada České národní banky (ČNB) dnes 📉 snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 5,25 procenta. Informoval o tom ředitel odboru komunikace ČNB Jakub Holas. Základní úroková sazba se tak dostala na nejnižší úroveň od počátku května 2022. Většina analytiků pokles sazby v tomto rozsahu očekávala.
Schodek státního rozpočtu ke konci dubna se 📉 prohloubil na 153,1 miliardy korun z březnových 105 miliard korun. Dnes o tom informovalo ministerstvo financí. Je to třetí nejhlubší dubnový rozpočtový deficit, loni dosáhl rekordní hodnoty 200 miliard korun. 
Spojené státy a Saúdská Arábie by mohly v řádu několika týdnů podepsat průlomovou obrannou 🤝 dohodu, napsala dnes agentura Bloomberg. Zahrnovat by měla spolupráci v jaderné energetice a umělé inteligenci i omezit vliv Číny v Saúdské Arábii. Součástí původně trojstranné smlouvy mělo být i smíření mezi Izraelem a Saúdskou Arábií výměnou za izraelský příslib zlepšení životních podmínek Palestinců.
Investiční společnost EP Equity Investment (EPEI) českého podnikatele Daniela Křetínského získala téměř čtvrtinový podíl ve francouzské firmě Nanobacterie, která vyvíjí neinvazivní metodu 👨‍⚕️ léčby rakoviny. ČTK to dnes oznámil mluvčí Křetínského společností Daniel Častvaj. Hodnotu transakce neuvedl.
Reklama
Reklama
Doporučujeme