Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vladimir Putin - informace o tématu

Kim Čong-un odjíždí do Ruska, rozloučení na nádraží asi 11. září 2023.

Čím jel „šotouš“ Kim Čong-un do Ruska? Obrněným vlakem plným ozbrojenců a šampaňského

Severokorejský vůdce Kim Čong-un po čtyřech letech opustil hranice své komunistické země a vydal se do Ruska na jednání s Vladimírem Putinem. A věren tradici dodržovanou i jeho otcem a dědou, cestoval na první pohled obyčejným vlakem. Co se však skrývá pod fádním zeleným nátěrem tvrdě střeženého vlaku? To se pokusil i na základě vzpomínek pamětníků zrekonstruovat deník The New York Times.

Přečíst článek
Ruský prezident Vladimir Putin

Paradox války: Ruská ekonomika šlape lépe než německá. Ale obyčejní Rusové brutálně chudnou

Přečíst článek
Jana Černochová, ministryně obrany, Petr Fiala, premiér

Fialův kabinet rozšířil sankční seznam. Přibyl na něj Putinův dodavatel zbraní

Počet lidí na vnitrostátním sankčním seznamu se dnes zdvojnásobil ze tří na šest. Vláda na něj na návrh ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) zařadila ruského podnikatele Borise Obnosova a jeho příbuzné, manžele Rostislava a Olgu Zorikovovy. Vyplývá to z informací na webu ministerstva zahraničí a vyjádření premiéra Petra Fialy (ODS) na tiskové konferenci. Ministerstvo zahraničí zároveň navrhuje zařazení jmen na sankční seznam Evropské unie.

Přečíst článek
Pokud Putin něco nezkazí, ruská ekonomika se vrátí na předválečnou úroveň již příští rok

Pokud Putin něco nezkazí, ruská ekonomika se může vrátit na předválečnou úroveň již příští rok

Ruská ekonomika se může vrátit na předválečnou úroveň už v příštím roce, přizpůsobí se totiž dopadům mezinárodních sankcí. Uvedla to agentura Bloomberg. Snaha Kremlu o rozšíření náboru do armády by ale mohla tento cíl ještě zmařit.

Přečíst článek
Putin může být do roka odstaven od moci, nejspíše násilně, myslí si bývalý britský špion zaměřený na Rusko Christopher Steele.

Putin může být do roka odstaven od moci, nejspíše násilně, myslí si bývalý britský špion zaměřený na Rusko

Bývalý agent britské rozvědky MI6 Christopher Steele se domnívá, že ruský prezident Vladimir Putin bude do roka odstaven od moci. Steele, který v roce 2016 dodal americké Demokratické straně informace o údajných vazbách kampaně tehdejšího republikánského prezidentského kandidáta Donalda Trumpa na Rusko, to uvedl v rozhovoru s britskou televizní stanicí Sky News.

Přečíst článek
Ukrajina podle šéfa MI6 za měsíc osvobodila větší část území, než Rusko obsadilo za rok

Ukrajina za měsíc osvobodila větší část území, než Rusko za rok obsadilo, řekl šéf MI6 Richard Moore

Ukrajina za poslední měsíc osvobodila větší část území, než Rusko zabralo za poslední rok, v projevu na britském velvyslanectví v Praze to řekl šéf britské rozvědky MI6 Richard Moore. Mnoho Rusů je podle něj tiše zděšeno tím, že ruské ozbrojené síly demolují ukrajinská města, vyhánějí nevinné rodiny z jejich domovů a unášejí tisíce dětí.

Přečíst článek
Putin umožnil znárodnění majetku firem Danone i Carlsberg v Rusku

Putin umožnil znárodnění majetku firem Danone i Carlsberg v Rusku

Ruský stát převzal kontrolu nad ruskou pobočkou francouzské potravinářské firmy Danone a nad pivovarem Baltika, který patří dánské společnosti Carlsberg. Příslušný dekret v neděli podepsal ruský prezident Vladimir Putin. Obě firmy měly v úmyslu opustit ruský trh v reakci na napadení Ukrajiny Ruskem, uvedla agentura AFP.

Přečíst článek
Pšeničný klas

Šéf OSN nabízí ústupek Putinovi výměnou za prodloužení obilné dohody

Generální tajemník OSN António Guterres navrhl ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, aby umožnil prodloužit dohodu o vývozu obilí z ukrajinských přístavů výměnou za nepřímé připojení jedné z ruských bank k mezinárodnímu platebnímu systému SWIFT. S odvoláním na nejmenované zdroje to uvedla agentura Reuters. Zaslání dopisu, který by posunul jednání o dohodě, později novinářům potvrdil Guterresův mluvčí. Detaily ale neuvedl. Putin podle agentury TASS uvedl, že dopis zatím neviděl.

Přečíst článek
Putin přijal v Kremlu Prigožina, několik dní po vzpouře wagnerovců

Prigožin dorazil až do Kremlu. Po vzpouře wagnerovců ho přijal Putin

Pět dní po vzpouře žoldnéřů z Wagnerovy soukromé společnosti přijal ruský prezident Vladimir Putin jejich šéfa Jevgenije Prigožina v Kremlu. Spolu s ním se setkal i s více než 30 dalšími lidmi z vedení skupiny a veliteli. Podle agentury Interfax to nyní přiznal prezidentský mluvčí Dmitrij Peskov.

Přečíst článek
Miliardář Igor Makarov se zřekl ruského občanství. Je to šestý člověk ze seznamu největších boháčů, který se od vypuknutí války Ruska proti Ukrajině zřekl ruského občanství.

Sbohem, Putinovo Rusko. Další miliardář se kvůli invazi na Ukrajinu vzdal ruského občanství

Miliardář Igor Makarov se zřekl ruského občanství. Je to šestý člověk ze seznamu největších boháčů, který se od vypuknutí války Ruska proti Ukrajině zřekl ruského občanství, uvedla ruská redakce BBC s odvoláním na miliardářův profil na webu amerického časopisu Forbes. Makarov, který má ještě kyperské občanství, tuto informaci nekomentoval.

Přečíst článek
Orbán opět „boduje“. Ukrajina není suverénní zemí, nemá peníze ani vojáky, prohlásil

Orbán opět „boduje“. Ukrajina není suverénní zemí, nemá peníze, ani vojáky, a Putin není zločincem, prohlásil

Ukrajina podle maďarského premiéra Viktora Orbána už není suverénní zemí. Proti Rusku dokáže bojovat jen díky podpoře Západu, řekl Orbán v rozhovoru s německým deníkem Bild. Orbán také uvedl, že pro něho ruský prezident Vladimir Putin není válečným zločincem.

Přečíst článek
Ruský prezident Vladimir Putin.

Prigožinova vzpoura je vážným ohrožením Putinovy autority a celého režimu, tvrdí analytik Valvoda

Vzpoura předáka soukromé žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina proti ruskému vojenskému velení je zatím nejvážnějším ohrožením a podkopáním autority prezidenta Vladimira Putina a celého režimu, ať už dopadne jakkoliv. Uvedl to ředitel Prague Civil Society Centre Rostislav Valvoda. "Je to rozhodně převratná událost, která bude mít dalekosáhlé a dlouhodobé důsledky. A to při jakémkoliv scénáři," uvedl analytik, který v minulosti působil jako vedoucí východoevropských projektů organizace Člověk v tísni. Byl také jedním z iniciátorů Fóra občanské společnosti EU-Rusko.

Přečíst článek
Reklama

News box

Prezident Petr Pavel bere na vědomí rozhodnutí opozičního hnutí ANO ❌❌❌neúčastnit se jednání o strategických hospodářských a sociálních tématech. Rozhodnutí ale nepovažuje za šťastné. Hlava státu to uvedla ve vyjádření zveřejněném na webu Hradu. Na stanovisku, že s vládou premiéra Petra Fialy (ODS) nemá smysl pokračovat v jednáních strategického charakteru, a to ani za účasti prezidenta republiky, se stínová vláda ANO shodla tento týden.

Olej malířky Toyen z roku 1961 nazvaný Tajemství míst byl v neděli v Praze vydražen💰💰💰 za 49,6 milionu korun. Jde o nový aukční rekord v poválečné tvorbě Toyen, uvedla galerie European Arts. Vyvolávací cena byla 33 milionů korun. Souboj několika dražitelů přímo ze sálu a na telefonu skončil na ceně téměř 50 milionů.

Italská premiérka Giorgia Meloniová hodlá kandidovat v červnových volbách do Evropského parlamentu, aby tak podpořila svou pravicovou stranu Bratři Itálie (FdI). Zároveň uvedla, že europoslanecký mandát nepřijme, pokud bude ✅✅✅zvolena. Informovala o tom agentura Reuters.
Zlaté kapesní 🕰️🕰️🕰️hodinky, které patřily nejbohatšímu cestujícímu na palubě Titaniku, se prodaly za bezmála 1,2 milionu liber, včetně daně a poplatků (35,6 milionu korun), informuje web televize Sky News. Hodinky byly prodány soukromému sběrateli v USA v aukční síni Henry Aldridge & Son ve městě Devizes v jihoanglickém hrabství Wiltshire za dosud nejvyšší částku, za kterou se kdy jakýkoliv předmět z Titaniku vydražil.

Velitel ukrajinské💥💥💥 armády Syrskyj zopakoval, že situace na frontě se zhoršuje. Rusku přiznal taktické úspěchy v nejméně třech sektorech.

Šéf amerického výrobce elektromobilů Tesla Elon Musk v neděli nečekaně zavítal do Číny. Podle agentury DPA přiletěl ve svém soukromém letadle do Pekingu, kde se nyní koná největší čínský autosalon. Čína je největším automobilovým trhem na světě a druhým největším trhem automobilky Tesla.
Elon Musk
Elon Musk Profimedia
Ministerstvo zdravotnictví dokončilo strategický dokument dalšího ⏫⏫⏫rozvoje českého zdravotnictví, který ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) přislíbil předložit loni v prosinci. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce řekl, že v úterý materiál, který má deset kapitol, představí prezidentovi Petru Pavlovi. Podle senátorky hnutí ANO Věry Procházkové je důležité, aby v dokumentu nebyl jen popis současné situace, ale i její řešení.
Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) 4️⃣kandidáty, tři muže a ženu. Řekl to v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Nejčastěji se jako o nástupci Langšádlové hovoří o poslanci TOP 09 Matějovi Ondřejovi Havlovi, který vedl gymnázium v Hradci Králové, dalším kandidátem je ekonom a bývalý rektor Slezské univerzity Pavel Tuleja, potvrdil Válek. Strana podle něj po rezignaci Heleny Langšádlové zvažovala i❌❌❌ zrušení tohoto ministerstva.
Česká společnost Schlieger, která podniká s☀️☀️☀️ fotovoltaikou a dalšími obnovitelnými zdroji energie, loni meziročně téměř čtyřnásobně navýšila obrat na 3,4 miliardy korun. Firma loni v Česku instalovala zhruba 9000 energetických systémů. Zároveň se rozšířila do zahraničí, začala podnikat i v Německu, Rakousku a na Slovensku. V expanzi chce pokračovat i letos. Zda při loňském hospodaření zaznamenala zisk, či ztrátu, firma neuvedla.
Ceny🏠🏠🏠 bytů po poklesech v loňském roce začínají opět růst. Přestože ceny v Praze jsou víceméně stabilní, v Karlových Varech a v Ostravě ceny v prvním čtvrtletí vzrostly meziročně o více než devět procent. Mírný pokles zaznamenala pouze města Jihlava a Ústí nad Labem. Maximálních cen byty dosáhly téměř výhradně v prvním polovině roku 2022 a o proti těmto hodnotám kromě několik výjimek aktuální ceny bytů zaznamenaly pokles až o 21 procent. V současnosti jsou ceny srovnatelné s úrovněmi z konce roku 2021. Vyplývá to analýzy portálu Valuo.cz.
Reklama
Reklama
Doporučujeme