Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vladimir Putin - informace o tématu

Finsko se oficiálně stalo 31. členskou zemí NATO

Finsko se oficiálně stalo 31. členskou zemí NATO

Finsko se dnes stalo 31. členem MATO, kam se rozhodlo vstoupit vloni v reakci na ruský vpád na Ukrajinu. Americký ministr zahraniční Antony Blinken převzal v Bruselu přístupový dokument podepsaný jeho finským protějškem Pekkou Haavistem, čímž pro skandinávskou zemi oficiálně skončil přijímací proces.

Přečíst článek
Ruský prezident Vladimir Putin

Bohatý Putinův přítel Roldugin. Švýcarský soud odsoudil čtyři bankéře, kteří mu pomohli převádět miliony

Přečíst článek
Si Ťin-pching a Vladimir Putin na archivním snímku z února 2022, ještě před ruskou invazí na Ukrajinu.

Lukáš Kovanda: Si Ťin-pching v Moskvě Putinovi do náruče úplně nepadl. V otázce plynu volí vyčkávací taktiku

Přečíst článek
Si Ťin-pching a Vladimir Putin na archivním snímku z února 2022, ještě před ruskou invazí na Ukrajinu.

Putinovy naděje na neomezené partnerství s Čínou vzaly zasvé, míní americký institut

Ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi se pravděpodobně nepodařilo dojednat neomezené dvoustranné partnerství s Čínou, ve které doufal, uvedl v noci na dnešek ve své pravidelné zprávě k válce na Ukrajině americký Institut pro studium války (ISW). Závazky, které obě země přijaly při návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Moskvě, jsou podle něj nevyvážené.

Přečíst článek
Si Ťin-pching a Vladimir Putin na archivním snímku z února 2022, ještě před ruskou invazí na Ukrajinu.

Čínský prezident přiletěl do Moskvy, s Putinem jednal čtyři a půl hodiny

Ruský prezident Vladimir Putin se v Kremlu sešel se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Neformální setkání obou vůdců trvalo čtyři a půl hodiny, informovaly ruské agentury. Dodaly, že čínský host v Putinově doprovodu opustil Kreml a oba prezidenti krátce pohovořili ještě u automobilu čínského prezidenta. Znovu se setkají v úterý.

Přečíst článek
Joe Biden, americký prezident

Zatykač vydaný na Putina je oprávněný, uvedl Biden. Nehorázné a nepřijatelné, zní z Moskvy

Vydání zatykače na ruského prezidenta Vladimira Putina v souvislosti s válkou na Ukrajině je podle americké hlavy státu, Joea Bidena, oprávněné. Ruský prezident spáchal válečné zločiny, míní Biden, kterého citovala agentura Reuters. Zatykač na Putina vydal v pátek Mezinárodní trestní soud (ICC) v Haagu kvůli únosům ukrajinských dětí z okupovaných území do Ruska. Začíná být jasné, že nikdo nestojí nad zákony, řekl v reakci německý kancléř Olaf Scholz.

Přečíst článek
Ruský prezident Vladimir Putin a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching

Nová éra rusko-čínských vztahů. Si Ťin-pching má s Putinem jednat o obcházení západních sankcí

Čínský prezident Si Ťin-pching během své plánované návštěvy Ruska pravděpodobně hodlá s ruským prezidentem Vladimirem Putinem jednat o obcházení západních protiruských sankcí. Ve své nejnovější zprávě o vývoji války na Ukrajině to uvedl americký Institut pro studium války. Do Ruska má Si Ťin-pching podle čínského ministerstva zahraničí přicestovat začátkem příštího týdne.

Přečíst článek
Vladimir Putin

Soud v Haagu vydal na Putina zatykač

Mezinárodní trestní tribunál vydal zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina kvůli ruské invazi na Ukrajinu.

Přečíst článek
Oscarem oceněná ruská opozice se potácí v chaosu

Ruská opozice vůči Kremlu a Putinovi byla oceněna Oscarem. Potácí se však v chaosu

Poté, co západní dokumentární film o vězněném opozičním politikovi Alexeji Navalném získal Oscara, byli tento týden kritici Kremlu oslavováni. Jeho politické hnutí se však zmítá v chaosu a někteří ukrajinští politici tvrdí, že si cenu nezaslouží, píše agentura Reuters.

Přečíst článek
Maďarský premiér Viktor Orbán

Do budoucna bude muset Maďarsko přehodnotit blízké vztahy s Ruskem, šokoval Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán šokoval. Jeden z nejvstřícnějších evropských politiků vůči ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi po zahájení ruské invaze na Ukrajinu prohlásil, že Maďarsko bude muset kvůli válce přehodnotit současné pozitivní vztahy s Ruskem. Orbán patří ke kritikům západních sankcí uvalených na Rusko za invazi a k podporovatelům užších ekonomických vztahů s Kremlem.

Přečíst článek
Ruský prezident Vladimir Putin

Putin popřál k MDŽ ženám v armádě. Loňský slib, že nebude posílat jejich muže do války, nezmínil

Ruský prezident Vladimir Putin dnes pogratuloval ženám a zejména ženám sloužícím v ozbrojených silách k Mezinárodnímu dni žen, který v Rusku stále patří k velkým svátkům. Ruští novináři působící v exilu, například v serveru Meduza, připomínají Putinova slova pronesená před rokem, kdy ženám sliboval, že nepošle do bojů na Ukrajině ani muže procházející povinnou vojenskou službou v armádě, ani nepovolá do boje vojáky ze zálohy.

Přečíst článek
Nově zvolený prezident Petr Pavel

Pavel pro Le Monde: S Ruskem se nyní nedá jednat, musí ustoupit. Kyjevu bych poslal stíhačky

V této fázi války na Ukrajině je podle příštího českého prezidenta Petra Pavla téměř nemožné mluvit s ruským vedením. Musí nejprve projevit ochotu jednat a předložit alespoň rámec mírového návrhu, řekl v rozhovoru s francouzským listem Le Monde. Uvedl také, že je z dlouhodobého hlediska pro dodávky stíhaček Ukrajině, a vyjádřil přesvědčení, že Česko nemůže sehrávat roli mostu mezi Západem a Východem. Chce vážnou diskuzi o budoucnosti Visegrádu (V4).

Přečíst článek
ruská vodka, ilustrační foto

Rusové se upíjeli k smrti. A Putin na jejich závislosti slušně vydělal

Až půl miliardy dolarů (téměř 11 miliard korun) mohl ruský prezident Vladimir Putin vydělat v letech 2004 až 2019 z prodeje oblíbené vodky, která nese jeho jméno. Vyplývá to z informací, které zjistil a zveřejnil ruský investigativní web Projekt.

Přečíst článek
Reklama

News box

Přibližně 2️⃣8️⃣0️⃣​​​​​​​ občanů Srí Lanky bylo naverbováno, aby bojovalo na obou stranách konfliktu na Ukrajině. Uvedli to dnes srílanští úředníci, kteří byli pověřeni vyšetřováním zapojení svých krajanů do války, informuje agentura AFP.
Americké společnosti Boeing 📉 klesly v dubnu objednávky na nová letadla a zrušené objednávky výrazně překonaly nově získané. To je další známkou krize, která firmu sužuje, uvedla agentura AP. Boeing podle svého prohlášení minulý měsíc získal objednávky na pouhých sedm letadel, což je neobvykle malý počet. 
Policisté navrhli v jedné z větví kauzy Dozimetr, která se týká výběrových řízení na zakázky pražského dopravního podniku (DPP), obžalovat podnikatele Jindřicha Špringla, uvedla Česká televize, podle níž je muž majitelem firmy Analogia, kterou kriminalisté navrhli jako právnickou osobu obžalovat už v polovině dubna. Špringl je podle ČT viněn z toho, že 🤝 pomáhal při uplácení tehdejšího člena dozorčí rady DPP.
Pražská burza po pondělním růstu 📉 ztrácela, index PX dnes odepsal 0,15 procenta na 1555,77 bodu. Po zveřejnění výsledků za první čtvrtletí se nedařilo akciím energetické společnosti ČEZ, oslabila i Komerční banka. Naopak v plusu skončily emise Monety i Erste. Vyplývá to z výsledků na webu burzy. Koruna dnes mírně oslabila k euru a zpevnila vůči dolaru.
Ministerstvo kultury navrhuje 📈 zvýšit televizní poplatek o 15 korun na 150 korun měsíčně a rozhlasový o deset korun na 55 korun. Původně navrhovalo televizní poplatek 160 korun, navrhovanou výši rozhlasového zachovalo. V dalších letech by poplatky vláda mohla zvyšovat svým nařízením o inflaci, pokud by od poslední změny překročila šest procent.
Francie dodá v příštích dnech a týdnech vojenskou pomoc Ukrajině. V dnešním telefonátu s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským to podle Elysejského paláce řekl francouzský prezident 👨 Emmanuel Macron. Hlava Francie také odsoudila sílící ruské údery na Ukrajinu, například na její energetickou infrastrukturu, uvedla agentura AFP. 
Nejméně devět zraněných si dnes vyžádal ruský 🚀 vzdušný útok na Charkov, oznámil starosta druhého největšího ukrajinského města Ihor Terechov na sociální síti. Rusové podle něj zasáhli výškovou budovu s mnoha byty v centru Charkova.
Podnikatel 👨 Jan Čermák plně ovládl společnost Empresa Media, která z 99 procent vlastní a provozuje TV Barrandov. Čermák, nebo jedna z jeho společností, získal od Jaromíra Soukupa zbývajících 50 procent Empresy. 
Německá zbrojovka Rheinmetall, která vyrábí například tanky Leopard, 📈 zvýšila v letošním prvním čtvrtletí provozní zisk meziročně o 60 procent na 134 milionů eur (zhruba 3,3 miliardy korun). Firma, která těží z růstu výdajů na zbrojení v souvislosti s invazí ruských vojsk na Ukrajinu, to dnes uvedla ve své výsledkové zprávě.
Gruzínský parlament dnes ve třetím a závěrečném čtení  schválil kontroverzní návrh zákona o zahraničním vlivu, který prosazuje vládní strana Gruzínský sen, informují agentury. V ulicích hlavního města Tbilisi proti předloze už týdny demonstrují desetitisíce lidí.
Reklama
Reklama
Doporučujeme