Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

stávka - informace o tématu

Předák odborů automobilky Jaroslav Povšík na tiskové konferenci k vyhlášení stávky odborů KOVO

Průmysl stávkuje. V pondělí na hodinu zastaví výrobu stovky firem, včetně Škody Auto

Do pondělní (27. listopadu) stávky proti krokům vlády se zapojí hodinovým zastavením výroby stovky firem z průmyslu, může to být až milion zaměstnanců. V automobilce Škoda Auto se výroba zastaví ve všech výrobních závodech Škody dokonce na dvě hodiny. Na tiskové konferenci Průmyslové aliance odborových svazů to řekli předseda svazu KOVO Roman Ďurčo a předák odborů automobilky Jaroslav Povšík (na snímku).

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Učitelé už zase chtějí stávkovat. Chtějí platy budoucnosti, ale žijí v Rakousku-Uhersku

Přečíst článek
Stávka hollywoodských scenáristů končí. Ale herci protestují dál

Stávka hollywoodských scenáristů končí. Ale herci protestují dál

Pětiměsíční stávka scenáristů v Hollywoodu se blíží ke svému konci. Se studii se předběžně dohodli na nových podmínkách. Natáčení filmů a seriálů ale stojí dál, protože dohoda se netýká stávkujících herců.

Přečíst článek
stávkující automobilových odborů UAW v USA

Třináct tisíc dělníků v amerických automobilkách „toho už má po krk"

Stávkující zaměstnanci tří velkých amerických automobilek varují před eskalací protestu, pokud zaměstnavatelé nepřijdou s lepšími návrhy. Hrozbu zhoršení konfliktu nastínil prezident odborového svazu zaměstnanců automobilek UAW Shawn Fain. Od pátku stávkuje asi 13 tisíc zaměstnanců automobilek General Motors (GM), Ford a Stellantis, v nichž skončila platnost kolektivních smluv.

Přečíst článek
První účet za stávku v Hollywoodu. Warner Bros. odepsal půl miliardy dolarů zisku.

První účet za stávku v Hollywoodu. Warner Bros. odepsal půl miliardy dolarů zisku

Nevídaná a stále neukončená stávka scenáristů a herců v Hollywoodu bude mít dopad i na celoroční hospodaření a zisk jednoho z největších filmových studií a celého zábavního konglomerátu Warner Bros. Discovery.

Přečíst článek
Umělá inteligence rozdělila Hollywood. Kazí byznys Netflixu i jeho rivalů

Umělá inteligence rozdělila Hollywood. Kazí byznys Netflixu i jeho rivalů

Herci a scenáristé v Hollywoodu pokračují ve stávce. Bojují za záchranu svého řemesla, které je ohroženo nástupem chatbotů a počítačem vygenerovaných avatarů. Mezitím streamovací platformy hledají manažery umělé inteligence, kterým jsou ochotny platit milionové částky, v dolarech samozřejmě. Jak tohle dopadne? A jaký to má dopad na byznys Netflixu a jeho rivalů, se zamýšlí hlavní analytička společnosti Wonderinterest Trading Olívia Lacenová.

Přečíst článek
Indiana Jones 5

Hollywood má vedle stávky další problém: lidé nechodí na vysokorozpočtové filmy

Problémy továrny na sny Hollywood se začínají množit. Tím zdánlivě nejviditelnějším je stávka, kterou vyhlásily scenáristická a herecká asociace, což podle předběžných odhadů zainteresovaných společností bude mít miliardové dopady.

Přečíst článek
easyJet

Prázdninový hlad po cestování přihrál easyJetu rekordní zisky. Stávkám a chaosu navzdory

Britské nízkonákladové aerolinky easyJet měly ve třetím finančním čtvrtletí rekordní zisk před zdaněním 203 milionů liber, v přepočtu 5,6 miliardy korun. Pomohla jim silná letní poptávka po cestování navzdory omezeným výpadkům kvůli stávkám. Firma překonala odhady analytiků poté, co ve stejném období loni vykázala ztrátu 114 milionů liber.

Přečíst článek
Netflix zklamal investory a akcie padají. Bojí se stávky

Netflix zklamal investory a akcie padají. Bojí se stávky scénáristů a herců

Největší internetová televize světa Netflix v posledním kvartálu přilákala téměř šest milionů nových uživatelů. Tak výrazně se jí nepovedlo navýšit předplatitelský kmen od začátku pandemie. Výrazně tím překonala očekávání. Ale ve finančních výkazech už tak úspěšný Netflix nebyl a investoři se nyní masivně zbavují akcií. Vliv má také stávka scenáristů a herců.

Přečíst článek
Hollywoodští herci se přidali ke stávce scenáristů, studia jsou ochromená

Stanislav Šulc: Zmlsaní herci stávkují, reagují Češi na stávku v Hollywoodu. Realita je složitější

Hollywood jde do další stávky. Po scenáristech, kteří se bojí umělé inteligence, se rozhodli stávkovat také herci. Důvod? Nová realita Hollywoodu, kterou stávající kolektivní smlouva prostě nezohlednila. Nejde tedy o to, že by zmlsaní herci zvyklí na 20milionové honoráře (v dolarech) chtěli nově 30milionové honoráře, jak si představují mnozí Češi. Realita je barvitější a smutnější.

Přečíst článek
Ochromený Hollywood. Po scenáristech stávkuje i 160 tisíc herců

Ochromený Hollywood. Požadujeme úctu, vzkazuje studiím 160 tisíc stávkujících herců

Vedení odborového svazu amerických herců a televizních a rozhlasových umělců (SAG-AFTRA) se rozhodlo zahájit stávku poté, co se vyjednavači odborů nedohodli se studii na nové kolektivní smlouvě. Informují o tom americká média, podle nichž krok prakticky znamená ochromení hollywoodského zábavního průmyslu.

Přečíst článek
Nezávislost není luxus. Novináři listu Les Echos z impéria krále luxusu Arnaulta vyhlásili stávku

Nezávislost není luxus. Novináři listu Les Echos z impéria krále luxusu Arnaulta vyhlásili stávku

Novináři francouzského hospodářského deníku Les Echos, který spadá do skupiny LVMH druhého nejbohatších člověka na světě Bernarda Arnaulta, ohlásili na dnešek stávku. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž se jedná o poslední vyostření napětí, jež se stupňuje od náhlého odvolání šéfredaktora listu v březnu.

Přečíst článek
Reklama

News box

Šéf ruské civilní rozvědky SVR Sergej Naryškin tento týden navštívil Severní Koreu, kde jednal o prohloubení 🤝 spolupráce mezi Moskvou a Pchjongjangem a bezpečnosti v regionu. Podle agentury Reuters o tom dnes informovala SVR.
Izraelská armáda dnes uvedla, že při pokračujícím zásahu v nemocnici Šífa v Gaze zabila více než 2️⃣0️⃣0️⃣​​​​​​​ ozbrojenců z palestinského radikálního hnutí Hamás. Informoval o tom dnes zpravodajský web The Times of Israel (ToI).
Česká ekonomika v loňském roce 📉 klesla o 0,2 procenta, zpřesnil Český statistický úřad (ČSÚ) svůj dřívější odhad, podle kterého se hrubý domácí produkt (HDP) loni snížil o 0,4 procenta. Lepší než v odhadu z počátku března jsou také údaje za loňské čtvrté čtvrtletí. Česká ekonomika se v něm meziročně zvýšila o 0,2 procenta a mezičtvrtletně stoupla o 0,4 procenta. 
Čínská 💊 farmaceutická firma WuXi AppTec sdílela bez souhlasu svého amerického klienta jeho duševní vlastnictví s Pekingem. Podle zjištění agentury Reuters to v únoru sdělili představitelé amerických zpravodajských služeb senátorům pracujícím na zákoně o bezpečnosti v oblasti biotechnologií. Čínská firma to odmítla.
Za „naprostý nesmysl“ prezident 👴 Vladimir Putin označil tvrzení, že Rusko může zaútočit na Polsko, pobaltské státy nebo Česko. Prohlásil to ve středu při setkání s ruskými vojenskými piloty, o kterém v noci na dnešek informoval Kreml.
Kolumbijská vláda nařídila vyhoštění diplomatů z 🏛️ argentinské ambasády v Bogotě v reakci na „pomlouvačné“ výroky argentinského prezidenta Javiera Mileie na adresu kolumbijského protějška Gustava Petra. Podle agentury Reuters to ve středu uvedlo kolumbijské ministerstvo zahraničí.
Nasazení západních bojových letounů F-16 na ukrajinské straně  nezmění situaci na bojišti. Prohlásil to ruský prezident Vladimir Putin během středečního projevu k vojenským pilotům. Tyto letouny však jsou schopny nést jaderné zbraně, čemuž Rusko přizpůsobí svou strategii, řekl Putin podle agentury Reuters.
Zakladatel zkrachovalé kryptoměnové burzy FTX Sam Bankman-Fried si dnes u 👨‍⚖️ soudu na newyorském Manhattanu vyslechne výši trestu v případě mnohamiliardové zpronevěry. Za mřížemi by v krajním případě mohl strávit příštích 50 let. 
Ve věku 8️⃣2️⃣ let zemřel Joe Lieberman, dlouholetý americký senátor, kandidát na viceprezidenta v kampani Ala Gorea z roku 2000 a vlivná, byť kontroverzní osoba v rámci Demokratické strany. Agentury o tom informují s odvoláním na prohlášení rodiny, podle něhož Lieberman zemřel ve středu v New Yorku následkem komplikací po pádu.
Reklama
Reklama
Doporučujeme