Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

stávka - informace o tématu

Odbory zřídily celostátní stávkový výbor. Protestní akce chystají před prázdninami

Odbory se šikují, zřídily celostátní stávkový výbor. Protesty chystají před prázdninami

Odboráři z Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) zřídili celostátní stávkový výbor. Jsou připraveni k případnému celorepublikovému protestu proti vládnímu úspornému balíčku. Od 26. do 30. června pak jednotlivé svazy a organizace mohou pořádat své protestní akce. Dohodl se na tom sněm ČMKOS.

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Odbory tvrdí, že dopad vládního balíčku na rodinu bude přes 100 tisíc korun ročně. Ale bude to sedmkrát méně. Kam by se jinak ty peníze poděly?

Lukáš Kovanda: Odbory tvrdí, že dopad vládního balíčku na rodinu bude přes 100 tisíc korun ročně. Ale bude to násobně méně

Přečíst článek

AKTUALIZOVÁNO: Boj o konsolidační balíček vlády se vyostřuje. Odbory vyhlásily stávkovou pohotovost

Přečíst článek
Hollywoodští scenáristé stávkují. Nejen kvůli penězům, odmítají vliv umělé inteligence na tvorbu

Ať se nám do práce neplete umělá inteligence, žádají hollywoodští scenáristé. A začali stávkovat

Přečíst článek
Český miliardář Daniel Křetínský

Danielem Křetínským ovládaná Royal Mail odvrátila hrozící stávku. Přidá všem zaměstnancům

Druhý nejbohatší Čech a 208. nejbohatší muž planety Daniel Křetínský si může oddychnout. Jím ovládaná britská pošta Royal Mail se dohodla s odbory na nových mzdových podmínkách pro zaměstnance, a odvrátila tak stávku.

Přečíst článek
Francouzi vyšli zase do ulic kvůli penzijní reformě

Francouzi opět stávkují kvůli penzím. Řady demonstrantů ale řídnou

Francouzi ve čtvrtek už pojedenácté od poloviny ledna vyšli do ulic, aby vyjádřili svůj nesouhlas s vládní důchodovou reformou. Podle agentury AFP už ale stávkujícím dochází dech, jejich počty řídnou, v metropolích k dopravním kolapsům nedochází, doprava je narušena jen mírně.

Přečíst článek
Na několika německých letištích se stávkuje, ilustrační foto.

Stovky letů se ruší. Na letištích v Berlíně, Hamburku a Hannoveru se stávkuje

Na letištích v Berlíně, Hamburku a Hannoveru začaly jednodenní výstražné stávky, kvůli kterým musely být zrušeny stovky letů. Informuje o tom agentura DPA, podle níž se protest jen v německé metropoli dotkne kolem 27 tisíc cestujících. Odbory Verdi vyzvaly ke stávce i zaměstnance na letišti v Brémách.

Přečíst článek
Demonstrace v Lyonu proti důchodové reformě francouzské vlády posouvající věk pro odchod do důchodu o dva roky na 64 let 16. února 2023.

Francie má problém jako Česko. Kvůli důchodové reformě ochromíme zemi, slibují demonstranti

Francii dnes čeká šestá generální stávka proti plánované důchodové reformě, která zahrnuje zvýšení hranice pro odchod do penze o dva roky. Očekává se hromadné narušení dopravy, zrušena bude většina vlakových spojů a protest zasáhne i provoz pařížského metra. Odbory ohlásily, že jejich cílem je na 24 hodin zastavit chod země. Úřady podle francouzských médií očekávají, že do ulic vyjde přes milion lidí.

Přečíst článek
kurýr Woltu v Praze

Neklid ve Woltu pokračuje. Firma zvýší odměny, část kurýrů bude znovu stávkovat

Rozvážková společnost Wolt navýší minimální odměnu za objednávku, kterou v ČR dostávají její kurýři. Informovala o tom mluvčí společnosti Jana Jarošová. Částka by se měla navýšit o deset až 20 procent podle toho, v jakém regionu pracují. Vedení firmy to uvedlo po úterním jednání s kurýry, kterého se zúčastnili i zástupci organizátorů protestu z minulého týdne.

Přečíst článek

Výrobu pneu u Žatce zastaví stávka zaměstnanců. Korejský management jim nechce přidat

Zaměstnanci továrny Nexen Tire Europe u Žatce na Lounsku zahájí od úterního rána neomezenou stávku. Jejich cílem je uzavření kolektivní smlouvy, v níž žádají například navýšení mezd. Na pondělní tiskové konferenci to oznámili zástupci odborů. Stávka podle nich zcela zastaví provoz továrny. Kromě toho odboráři chystají i protesty. Ve firmě pracuje 1100 lidí, stávku podle odborářů podporuje většina zaměstnanců, přímo se do ní zapojí na začátku minimálně 191 z nich. Odboráři se v pondělí sešli se zástupci firmy, kteří ale podle vyjádření odborů uvedli, že jednat nechtěj. Vedení firmy na dotazy médií dlouhodobě neodpovídá.

Přečíst článek
Školské odbory mluví o stávce, protože vláda neslíbila, že navýšení platů půjde do tarifu.

Vláda přidá učitelům, ale odbory mluví o stávce

Někteří členové Českomoravského odborového svazu pracovníků ve školství vyzývají ke stávce učitelů. Důvodem je to, že vláda neschválila odborářský návrh, aby do základní složky platu neboli tarifu pedagogických pracovníků šlo 80 procent z částky, o kterou se v roce 2023 navýší platy.

Přečíst článek
Rakouští železničáři vstoupili do jednodenní stávky. Chtějí vyšší platy

V celém Rakousku dnes nejezdí vlaky, železničáři stávkují za vyšší platy. Mezinárodní doprava kolabuje

Rakouští železničáři o půlnoci vstoupili do jednodenní stávky. Zasaženy jsou i mezinárodní spoje včetně těch mezi Rakouskem a Českou republikou či Německem. Stávka se projevuje i zvýšeným provozem na rakouských silnicích. V Linci situaci ještě dál zkomplikovala akce klimatických aktivistů z hnutí Letzte Generation (Poslední generace), kteří se přilepili k vozovce na jednom z dálničních přivaděčů.

Přečíst článek

REPORTÁŽ: Londýn se vrací do sedmdesátek. Metro letos nejezdí až moc často

V britské metropoli ve čtvrtek dopoledne skončila již šestá letošní stávka řidičů metra. Autobusů – logice navzdory – jezdilo méně a v delších intervalech.

Přečíst článek
Ve Francii se už týden protestuje proti drahým energiím a obecně rostoucí inflaci.

Chaos ve Francii. Macron čelí celonárodní stávce včetně jaderných elektráren

Francouzské odbory zahájily celostátní stávku, v níž žádají vyšší platy. Děje se tak v době inflace nejvyšší za několik desetiletí a staví prezidenta Emmanuela Macrona před jednu z nejtěžších výzev od jeho znovuzvolení v květnu, uvedla agentura Reuters. Ke stávce se připojili dopravci, úředníci, učitelé, pečovatelské domy či některé obchody. Pokračují také stávky zaměstnanců v ropném průmyslu.

Přečíst článek
Reklama

News box

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) 4️⃣kandidáty, tři muže a ženu. Řekl to v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Nejčastěji se jako o nástupci Langšádlové hovoří o poslanci TOP 09 Matějovi Ondřejovi Havlovi, který vedl gymnázium v Hradci Králové, dalším kandidátem je ekonom a bývalý rektor Slezské univerzity Pavel Tuleja, potvrdil Válek. Strana podle něj po rezignaci Heleny Langšádlové zvažovala i❌❌❌ zrušení tohoto ministerstva.
Česká společnost Schlieger, která podniká s☀️☀️☀️ fotovoltaikou a dalšími obnovitelnými zdroji energie, loni meziročně téměř čtyřnásobně navýšila obrat na 3,4 miliardy korun. Firma loni v Česku instalovala zhruba 9000 energetických systémů. Zároveň se rozšířila do zahraničí, začala podnikat i v Německu, Rakousku a na Slovensku. V expanzi chce pokračovat i letos. Zda při loňském hospodaření zaznamenala zisk, či ztrátu, firma neuvedla.
Ceny🏠🏠🏠 bytů po poklesech v loňském roce začínají opět růst. Přestože ceny v Praze jsou víceméně stabilní, v Karlových Varech a v Ostravě ceny v prvním čtvrtletí vzrostly meziročně o více než devět procent. Mírný pokles zaznamenala pouze města Jihlava a Ústí nad Labem. Maximálních cen byty dosáhly téměř výhradně v prvním polovině roku 2022 a o proti těmto hodnotám kromě několik výjimek aktuální ceny bytů zaznamenaly pokles až o 21 procent. V současnosti jsou ceny srovnatelné s úrovněmi z konce roku 2021. Vyplývá to analýzy portálu Valuo.cz.
Stát už v příštích dnech zjistí, na kolik vyjde výstavba více ☢️☢️☢️jaderných bloků v Česku. V úterý vyprší termín na podání závazných nabídek na jejich vybudování, zájem mají francouzská EDF a korejská KHNP. Obě firmy už potvrdily, že nabídky podají. Polostátní společnost ČEZ, která má tendr na starosti, následně nabídky zanalyzuje a v červnu by je měla předat vládě. Ta by pak měla rozhodnout, kdo bude vítězem tendru a zároveň kolik bloků by se v budoucnu mělo v České republice celkově postavit. První z nich by měl podle současných plánů stát do roku 2036.
Nejčastějším nástrojem ⌨️⌨️⌨️kybernetických zločinců se loni poprvé staly krádeže identity. Se selháním identifikace a autorizace bylo spojeno 30 procent loni zaznamenaných bezpečnostních incidentů ve firmách, což představuje meziroční nárůst o 71 procent. Ve zprávě X-Force Threat Intelligence Index 2024 to uvedla společnost IBM. Pro sestavení zprávy analyzoval tým IBM X-Force více než 150 miliard bezpečnostních událostí denně po celém světě. Číst více
Společnost MTS, která je největším mobilním operátorem v Rusku, zahraničním investorům nabízí, že od nich 💸💸💸koupí své akcie, ovšem se slevou kolem 69 procent. Zahraniční akcionáři by tak měli šanci dostat se alespoň ke zlomku svých peněz, které mají v Rusku už asi dva roky blokovány kvůli západním sankcím.
Reklama
Reklama
Doporučujeme