Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

stavební spořitelny - informace o tématu

video

Příspěvek státu na stavebko se ocitá na křižovatce. Stavební spoření potřebuje transformaci, shodli se experti

Pojďme zanalyzovat přínosy a náklady stavebního spoření, abychom dokázali rozhodnout o jeho budoucnosti. Důležitý je kontext a to, zda je možné transformovat tento nástroj tak, aby pomáhal při naplňování snahy státu o lepší dostupnost bydlení a nutnost investovat do energetických úspor domácností.

Přečíst článek
Libor Vošický, předseda představenstva Stavební spořitelny České spořitelny

Šéf Asociace stavebních spořitelen: Češi bydlet potřebují, ale mnozí už na to nemají

Ceny nemovitostí boří rekordy a pro mnohé rodiny se sen o vlastním bydlení vzdaluje realitě. Patrné už to je i na číslech z hypotečního trhu. Na ten se podle předsedy Asociace českých stavebních spořitelen Libora Vošického dostavily nebývalé turbulence. Objem bankami poskytnutých hypoték podle něj letos propadne na méně než polovinu loňského rekordního objemu. „U stavebních spořitelen bude propad mírnější, počítám 20 až 30 procent,“ dodal Vošický. Tomu nasvědčují i průběžná čísla. Od ledna do konce června poskytly stavební spořitelny úvěry za 43 miliard korun, což je meziročně o třetinu méně.

Přečíst článek
Ilustrační foto

Rostoucí počet smluv stavební spoření nezachrání. Objem úvěrů spadl o třetinu

Stavební spořitelny poskytly od ledna do konce července úvěry za 43 miliard korun, což je meziročně o třetinu méně. Zároveň spořitelny uzavřely 312 500 nových smluv o stavebním spoření, což je v meziročním srovnání nárůst o 12 procent. Vyplývá to z údajů všech pěti tuzemských spořitelen.

Přečíst článek
Ceny bytů letí vzhůru, všude ve světě, ilustrační foto.

Hypotéku si letos vzalo méně lidí, ale zato s rekordním objemem

Stavební spořitelny poskytly letos do konce listopadu úvěry za zhruba 103 miliard korun, meziročně o 68 procent více. Objem úvěrů je tak již od konce září rekordní, a to i ve srovnání s celoročními výsledky. Dosud nejvíce, zhruba 75 miliard korun úvěrů, poskytly stavební spořitelny za celý rok v roce 2008. Zároveň ale stavební spořitelny zaznamenaly dvouprocentní pokles zájmu o nové smlouvy o stavebním spoření, kterých letos ke konci listopadu uzavřely zhruba 443 tisíc. Vyplývá to z údajů od všech pěti stavebních spořitelen v ČR.

Přečíst článek
stavební spoření

Jak na předčasné zrušení stavebního spoření

Stavební spoření můžete ukončit předčasně –⁠ pokud však podáte výpověď před uplynutím vázací doby, přijdete o celou státní podporu a navíc musíte uhradit poplatky až několik procent z cílové částky.

Přečíst článek
peníze, ilustrační foto

Lidé ztrácejí zájem o stavební spoření. Počet nových smluv klesá

Kam s penězi, když roste inflace? Stavební spoření nabídne mírné zhodnocení i státní podporu. Lidé o nové smlouvy přesto ztrácejí zájem.

Přečíst článek
dělníci

Úroky se drží nízko. Investice do nemovitostí se stále vyplatí

Stavební spořitelny mají našlápnuto k rekordnímu roku. Jen do konce července poskytly úvěry za téměř 65 miliard korun.

Přečíst článek
Reklama

News box

Americká internetová společnost Amazon přichází do Evropy včetně Česka se startupovým fondem disponujícím jednou miliardou dolarů, asi 2️⃣4️⃣ miliardami korun. Společnost má v hledáčku začínající firmy věnující se robotice, umělé inteligenci, logistice, automatizaci a dalším oborům, které mají průsečík s podnikáním Amazonu. Píše o tom deník e15. 
Politická vězeňkyně v Bělorusku fungování brutálního vězeňského systému v zemi popsala na kouscích 📜 toaletního papíru, které se jí podařilo propašovat z věznice. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na nezávislá běloruská média.
Čínský hrubý domácí produkt (HDP) v letošním prvním čtvrtletí meziročně stoupl o 5️⃣,3️⃣ procenta a předčil tak očekávání. S odvoláním na čínské statistiky to dnes uvedla agentura AFP. Analytici agentury Reuters očekávali růst 4,6 procenta. Ve srovnání se čtvrtým čtvrtletím HDP vzrostl o 1,6 procenta.
Pondělní útok 🔪 nožem v kostele poblíž Sydney policie vyšetřuje jako teroristický čin, oznámily dnes australské úřady. Podle dosavadních zjištění byl útok nábožensky motivován, informoval server The Sydney Morning Herald. 
Evropa i Spojené státy musejí aktivně pomáhat Ukrajině a nemohou připustit, aby ruská agresivní politika zvítězila. Uvedl to český premiér Petr Fiala po dnešním 🤝 setkání s americkým prezidentem Joem Bidenem, které označil za velmi přátelské.  Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme