Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Byznys stavebních spořitelen upadá

Byznys stavebních spořitelen upadá
iStock
 ČTK

Stavební spořitelny poskytly za první tři letošní čtvrtletí úvěry za 26,2 miliardy korun. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku je to o 46,6 procenta méně. Snížení způsobil především úbytek úvěrů zajištěných zástavním právem k nemovitosti. Meziročně ubylo i nových smluv o stavebním spoření, naopak cílová částka, na kterou si lidé spoří, proti loňsku vzrostla. Vyplývá to z údajů všech pěti českých stavebních spořitelen.

Reklama

Počet poskytnutých úvěrů se meziročně snížil o 23,4 procenta na 34 240. Ubývá zejména úvěrů, za které lidé ručí vlastní nemovitostí. Proti loňským prvním třem čtvrtletím se jejich počet snížil na třetinu, objem klesl o 69,9 procenta. Naproti tomu počet nezajištěných úvěrů se snížil o 2,5 procenta a jejich objem zůstal na loňské úrovni. Proti loňsku se tak změnila struktura úvěrů, když nezajištěné úvěry představují 60 procent objemu všech poskytnutých úvěrů. Loni to bylo 30 procent.

Stavebko přežívá. Samo o sobě ale lidi už moc nezajímá

Budoucnost úvěrů ze stavebního spoření je v kombinaci s dotací od státu například v programu Nová zelená úsporám. Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS) za tímto účelem v červnu uzavřela memorandum o spolupráci při zlepšování energetické úspornosti domácností s ministerstvy financí a životního prostředí.

Přečíst článek

Za celý loňský rok poskytly stavební spořitelny úvěry za 56,7 miliardy korun, což představovalo padesátiprocentní pokles proti hodnotám rekordního roku 2021 a návrat k dlouhodobému průměru před rokem 2020.

Stavební spořitelny od ledna do konce září uzavřely 324 287 nových smluv o stavebním spoření. Proti stejnému období loni to znamená pokles o 16,8 procenta. Cílová částka spoření se naopak zvýšila o 2,2 procenta na 214,1 miliardy korun.

Podpora u stavebka klesne

Trh se stavebním spořením letos podle analytiků ovlivnily i dohady o tom, jak se v něm projeví vládní plány na ozdravení veřejných financí. Kabinet původně zvažoval úplné ukončení státní podpory pro nové smlouvy, nakonec se dohodl na jejím snížení na polovinu ze současné maximální částky 2000 korun ročně. Snížení se bude týkat nových i už existujících smluv. Podobu úsporných opatření ještě musí schválit zákonodárci, Sněmovna se jimi tento týden zabývá v závěrečném čtení.

Změny ve státní podpoře stavebního spoření

Vládní změny stavebka pošlou spořílky jinam

Co se stane se zdejšími spořílky, pokud se české vládě podaří protlačit snížení státní podpory stavebního spoření na pouhou tisícikorunu ročně nebo ještě méně? Na kolik se to promítne do trhu s bydlením a do finančních institucí? Někteří odborníci už hovoří o konci stavebního spoření, pokud plánovaná změna projde. Jiní vzkazují vládě, že by měla být razantnější anebo aspoň podpořit stavebko jen s podmínkou využití peněz pouze na bytové účely. Probrali jsme to s odborníky dvou největších finančně poradenských firem v Česku. 

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme