Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

stavebnictví - informace o tématu

Vlastimil Nigrin

Vlastimil Nigrin: Hypotéky zlevní po prázdninách, boom stavebního spoření nekončí

Pro stanovení úroků u hypoték se řídíme hlavně prognózami, aktuální sazby národní banky jsou spíše orientační, říká bankéř Vlastimil Nigrin, člen představenstva Hypoteční banky a ČSOB Stavební spořitelny. Zlevnění hypoték a tím také větší poskytnutý objem půjček na bydlení očekává až ve druhém pololetí roku. Naopak o stavební spoření byl loni extrémní zájem, který trvá i letos. Situaci však může změnit zrušení státní podpory, o kterém nyní uvažuje vláda.

Přečíst článek
Pohled na kopuli Pantheonu v Římě, jejíž beton přežil dvě tisíciletí.

Beton ze starořímského Pantheonu může prospět i dnešním budovám

Vědci chtějí vnést do současného stavebnictví beton starých Římanů. Vydrží totiž tolik, že se o tom současným stavitelům může jenom zdát v hodně sladkých snech, a dokáže se sám zacelovat. Výzkumníci už založili firmu, která by staré postupy měla modernizovat a dodat do praxe.

Přečíst článek
Stavebnictví se nedaří nastartovat.

Stavební boom končí. Nových projektů bude ubývat

Listopadový pokles stavební výroby, meziročně o 0,8 procenta, není dramatický a nenaznačuje krizi odvětví. Na stavebnictví ale postupně dopadá propad tuzemské ekonomiky. Analytici nicméně odhadují, že i v letošním roce mírně poklesne bytová výstavba.

Přečíst článek
Škoda Auto, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Český průmysl nečekaně silně „nakopla“ výroba aut

Český průmysl nečekaně silně „nakopla“ výroba aut, zahraniční obchod a stavebnictví ale zklamaly, komentuje aktuální data Českého statistického úřadu ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
ČNB

Rok 2023 bude těžký, nikoliv tragický. Ekonomika zpomalí, inflace postupně spadne

Česká ekonomika v příštím roce zpomalí. Podle predikcí ministerstva financí a České národní banky (ČNB) za celý rok vykáže pokles hrubého domácího produktu (HDP), analytici očekávají slabý růst do jednoho procenta. Vysoká inflace by se měla postupně snižovat, ale stále zůstane nad dvouprocentním cílem ČNB. I proto podle analytiků nepřikročí ČNB dříve než v polovině roku ke snižování základních úrokových sazeb. Instituce i analytici očekávají také mírné zvýšení nezaměstnanosti.

Přečíst článek
Stavebnictví se nedaří nastartovat.

Dobré zprávy. Stavební výroba poskočila, staví se hlavně domy

Stavební výroba v říjnu rostla. Daří se zejména pozemnímu stavitelství. Staví se sice méně, ale za více peněz.

Přečíst článek

Petr Dufek: Stavebnictví pokračuje v sestupu. A bude hůř, investoři odkládají rozjezdy nových projektů

Stavební výroba v Česku po letních prázdninách zrychlila meziroční pokles. Stále více se vzdaluje vrcholu, kterého dosáhla na začátku roku, komentuje Petr Dufek, hlavní ekonom Banky Creditas.

Přečíst článek
Jiří Nouza, prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví

S novou verzí stavebního zákona má problém téměř každý, říká šéf stavařů Nouza

Nepovažuji za šťastné, že každá nová politická reprezentace vždy zasahuje do systému stavebního řízení, říká Jiří Nouza, šéf Svazu podnikatelů ve stavebnictví. Připouští nicméně, že na to všichni noví vítězové voleb mají právo. S Jiřím Nouzou jsme natáčeli další díl našeho realitního podcastu.

Přečíst článek
Zdeněk Ludvík, šéf MI Roads

Nejsme nový Metrostav, můžeme samostatně usilovat jen o menší zakázky, říká šéf MI Roads

Jsme úplně nová stavební společnost, říká Zdeněk Ludvík, předseda správní rady MI Roads. Mateřskou společností nové firmy je Metrostav, který je však nyní na tři roky vyřazen z veřejných zakázek kvůli uplácení, a to na základě rozhodnutí soudu. „Nemůžeme se opřít o reference mateřské společnosti, takže můžeme samostatně usilovat spíše o zakázky menšího charakteru,“ říká Ludvík.

Přečíst článek
Škoda Auto, ilustrační foto

Český průmysl v srpnu zrychlil, stavební výroba zpomalila pokles

Český průmysl v srpnu zrychlil meziroční růst na 7,2 procenta z červencových revidovaných 0,9 procenta. Růst ovlivnilo hlavně snížení produkce v loňském srpnu. V meziměsíčním srovnání byla průmyslová produkce vyšší o 0,8 procenta. Stavební výroba v srpnu zmírnila meziroční pokles na 0,4 procenta. V červenci byla nižší o 2,7 procenta, předtím více než rok rostla, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Výhled do budoucna podle analytiků nevěští nic dobrého.

Přečíst článek
záhon technického konopí

Průzkum: Konopí a vlákna hub jsou stavební materiály budoucnosti

Více dřeva, ale také konopí, sláma a jiné trávy, nebo i vlákna hub můžou patřit ke stavebním materiálům budoucnosti. Nové použitelné stavební materiály by měly přispět k udržitelnosti staveb a uhlíkově neutrálním budovám, což je považováno za hlavní trendy ovlivňující architekturu. Vyplývá to z průzkumu mezi architekty a urbanisty ve 12 zemích světa včetně České republiky. Provedla ho rakouská společnost PlanRadar, která se zaměřuje na digitalizaci procesů u stavebních a realitních projektů.

Přečíst článek
Reklama

News box

Investice do reklamy a marketingu loni v Česku meziročně vzrostly ↗ o 12 procent na 145,3 miliardy korun. Dominantní roli ve výdajích na reklamu měly stále televize a on-line média. Letos by měly celkové výdaje dále růst na 157 miliard korun, oznámila Asociace komunikačních agentur.
Miliardář Daniel Křetínský dal nabídku na převzetí francouzské technologické společnosti Atos. Firma celkem obdržela od investorů čtyři různé nabídky na restrukturalizaci dluhu a vložení hotovosti do podniku. 💶 Do konce měsíce by se měla rozhodnout, kterou nabídku přijme. Číst více
Českému výrobci bezpilotních letounů Primoco UAV SE ⬇  klesly v letošním prvním čtvrtletí na 549 000 korun z téměř 88 milionů před rokem. Za čtvrtletí firma hospodařila se ztrátou 13,1 milionu korun oproti zisku 42,9 milionu v prvním kvartálu. 
Izraelská armáda zahájila evakuaci 🏃‍♂️🏃‍♀️ části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho chystanou ofenzivou v této oblasti, informoval o tom deník Haarec a server The Times of Israel. Podle nich armáda vyzývá k evakuaci civilisty ve východní části Rafáhu. Armáda to zatím oficiálně nepotvrdila.
Reklama
Reklama
Doporučujeme