Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Senát - informace o tématu

Ministr financí Zbyněk Stanjura a předseda senátu Miloš Vystrčil na schůzi horní komory, která projednala snížení valorizace důchodů

Senát schválil sporné snížení růstu penzí, prezident Pavel se k novele vyjádří v pátek

Senát ve středu podle očekávání schválil sporné snížení červnové valorizace důchodů, které navrhla vláda kvůli nutnosti nezvyšovat neúměrně výdaje státu. Průměrný důchod se tak má od června zvýšit o zhruba 760 korun měsíčně, zatímco bez novely by se v návaznosti na míru inflace zvýšil o 1770 korun. Návrh ještě posoudí nastupující prezident Petr Pavel, který slíbil stanovisko zveřejnit v pátek.

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Jaký je český sen? Dobýt vesmír? Zachránit planetu? Ne. Být starý a bohatý

Přečíst článek

Vládní počty: stát ušetří 20 miliard, ale průměrný důchodce jen letos přijde o 7100 korun

Přečíst článek
Politikům vzrostou platy i náhrady. Prezident dostane přes 600 tisíc, řadový poslanec téměř 120 tisíc

Politikům vzrostou platy i náhrady. Prezident dostane přes 600 tisíc, řadový poslanec téměř 120 tisíc

Přečíst článek
Pavel Fischer, kandidát na prezidenta

Pavel Fischer: Fakt, že český prezident nebyl dvacet let v Bílém domě, mě pobuřuje

Senátor Pavel Fischer byl dlouhou dobu považován, a dosud je, za jednoho z favoritů prezidentských voleb. Ale dlouhou dobu se do volebního klání nezapojoval. S oznámením kandidatury dlouho váhal. Účast v prezidentské volbě oznámil až na podzim, zatímco jiní kandidáti během léta sbírali podpisy občanů, objížděli města a obce. Fischer se nominoval do volby díky podpisům Senátorů i poslanců poslanecké sněmovny. Považuje to za svou výhodu. „Každá věc má svůj čas a svůj smysl. Jsem předsedou senátního výboru pro zahraničí, obranu a bezpečnost. Od února jsem byl za pracovním stolem, v autě nebo v letadle,“ vysvětluje Fischer. „Jednal jsem ve Washingtonu, v Berlíně, v Polsku, byl jsem opakovaně na Ukrajině. To je moje povinnost, kterou jsem musel splnit.“

Přečíst článek
Mucha

Obří výstava Muchy bude prodloužena do konce roku. Dosud přilákala desítky tisíc lidí

Přelomová výstava mapující dílo a život Alfonse Muchy bude o dva měsíce prodloužena, potrvá až do konce roku. Více než 200 obrazů, fotografií a dalších uměleckých předmětů ukazujících Muchu i z méně známých – či prakticky neznámých – úhlů je k vidění ve Valdštejnské jízdárně.

Přečíst článek
Pavel Fischer, kandidát na prezidenta

Fischer bude kandidovat na prezidenta. O Hrad se pokouší už podruhé

Senátor Pavel Fischer (nezávislý) se rozhodl, že se bude ucházet o účast v prezidentských volbách. Má už dostatek podpisů kolegů senátorů. Uvedl to na Facebooku. Oficiálně svou kandidaturu oznámí v nejbližších týdnech.

Přečíst článek
Andrej Babiš

Politický diář Jany Havligerové: Andrej Babiš je zklamaný, pivo zdarma ani salám nezabraly

Šéf ANO zhodnotil senátní volby na Vysočině, kde se osobně angažoval za Janu Nagyovou, jednoznačně. Zmobilizoval se proti nim celý polistopadový kartel – rozuměj především Kalousek a navrch se k němu přidali zpěváci „pan Koller z Lucie a pan Klus“, kteří na předvolebním koncertu podpořili šéfa Senátu Miloše Vystrčila. Navíc, když dělal v Jihlavě kampaň, tak „strašně pršelo“. Hrůza. A to přitom ten salám, který Babiš rozdával, ani neměl prošlou lhůtu spotřeby.

Přečíst článek
Andrej Babiš

Senátní volby: Výprask pro Andreje Babiše

Šéf ANO tak dlouho a usilovně vykřikoval, že podzimní volby jsou referendem o Fialově vládě, až se mu skutečně podařilo mobilizovat voliče. Ty, kteří preferují koalici Spolu nebo v ní sdružené jednotlivé partaje. Jestli se něco alespoň vzdáleně přibližuje referendu, pak jsou to senátní volby, a hnutí ANO je drtivě prohrálo.

Přečíst článek
Předseda senátu Miloš Vystrčil

Senátní volby vyhrála ODS. Vystrčil zvítězil v Jihlavě. Nagyová gratuluje

Senátní volby letos vyhrála ODS před KDU-ČSL a ANO. Občanští demokraté získali osm mandátů z 27, přičemž na Jihlavsku opět zvítězil předseda Senátu Miloš Vystrčil. KDU-ČSL podle propočtu obhájila všech sedm mandátů, ANO získalo tři senátory a bude mít celkem pět senátorů potřebných k založení vlastního stranického klubu.

Přečíst článek
Miloš Vystrčil, předseda Senátu

V Česku začalo druhé kolo voleb do Senátu. Vystrčil obhajuje na Jihlavsku

V Česku začalo dnes ve 14:00 druhé kolo letošních senátních voleb. Lidé v nich rozhodnou nejen o 24 budoucích senátorech, ale také o míře posílení hnutí ANO v horní komoře. Voliči na Jihlavsku navíc určí, zda mandát obhájí Miloš Vystrčil (ODS) a bude tak moci zůstat v čele Senátu. Bez ohledu na výsledek voleb zůstane klubu ODS a TOP 09 jako nejpočetnějšímu právo nominovat šéfa horní komory a budou mít většinu v Senátu vládní frakce.

Přečíst článek
Senát ČR

David Ondráčka: Volme Senát jednokolově

Náš senátní volební systém je trochu jako návštěva ve zmrzlinárně. V první kole si můžete vybrat podle chuti něco speciálního, jiného, zvláštní příchuť – třeba melounovou nebo dračí ovoce. A ve druhém kole už máte většinou na výběr jen vanilkovou nebo čokoládovou. Nic moc a pořád dokola to samé. Proč mají lidi chodit na zmrzku dvakrát, když nakonec dostanou vždy vanilkovou? Pojďme to změnit. Senát by se měl volit jednokolově, navrhuje bývalý šéf Transparency International v Česku David Ondráčka.

Přečíst článek
Nový senátor Petr Fiala

Jsem empatický člověk, říká nový senátor Petr Fiala

Dlouholetý komunální politik nese stejné jméno jako aktuální český premiér. A nyní se Petr Fiala (KDU-ČSL/SproK) stane vůbec prvním novým členem Senátu zvolený v letošních volbách. V prvním a zároveň posledním kole voleb na Ústeckoorlicku – kde soupeřili pouze dva kandidáti – vyhrál duel se Stanislavem Ešnerem (ANO).

Přečíst článek
Andrej Babiš a Karel Havlíček (oba ANO) přicházejí do volebního štábu

VOLBY: ANO vede v senátních i komunálních volbách. Prahu a Brno ovládla koalice Spolu

Vítězství ANO ve většině velkých měst, porážka v Praze a Brně, které ovládla vládní koalice Spolu. Dva noví senátoři, jeden z ANO, jeden za KDU-ČSL. To jsou hlavní výsledky víkendových voleb do obecních zastupitelství a třetiny Senátu ČR.

Přečíst článek
Reklama

News box

Za „naprostý nesmysl“ prezident 👴 Vladimir Putin označil tvrzení, že Rusko může zaútočit na Polsko, pobaltské státy nebo Česko. Prohlásil to ve středu při setkání s ruskými vojenskými piloty, o kterém v noci na dnešek informoval Kreml.
Kolumbijská vláda nařídila vyhoštění diplomatů z 🏛️ argentinské ambasády v Bogotě v reakci na „pomlouvačné“ výroky argentinského prezidenta Javiera Mileie na adresu kolumbijského protějška Gustava Petra. Podle agentury Reuters to ve středu uvedlo kolumbijské ministerstvo zahraničí.
Nasazení západních bojových letounů F-16 na ukrajinské straně  nezmění situaci na bojišti. Prohlásil to ruský prezident Vladimir Putin během středečního projevu k vojenským pilotům. Tyto letouny však jsou schopny nést jaderné zbraně, čemuž Rusko přizpůsobí svou strategii, řekl Putin podle agentury Reuters.
Zakladatel zkrachovalé kryptoměnové burzy FTX Sam Bankman-Fried si dnes u 👨‍⚖️ soudu na newyorském Manhattanu vyslechne výši trestu v případě mnohamiliardové zpronevěry. Za mřížemi by v krajním případě mohl strávit příštích 50 let. 
Ve věku 8️⃣2️⃣ let zemřel Joe Lieberman, dlouholetý americký senátor, kandidát na viceprezidenta v kampani Ala Gorea z roku 2000 a vlivná, byť kontroverzní osoba v rámci Demokratické strany. Agentury o tom informují s odvoláním na prohlášení rodiny, podle něhož Lieberman zemřel ve středu v New Yorku následkem komplikací po pádu.
Reklama
Reklama
Doporučujeme