Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
Vše o: recese

Recese. Přízrak, kterému se svět zřejmě nevyhne

Závod Arcelor Mittalu v německém Eisenhüttenstadtu

Špatná zpráva pro české firmy. Německá ekonomika ke konci roku překvapivě klesla, míří k recesi

Hrubý domácí produkt (HDP) Německa ve čtvrtém čtvrtletí proti předchozímu kvartálu nečekaně klesl o 0,2 procenta. Uvádí to v dnes zveřejněném rychlém odhadu spolkový statistický úřad. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali, že německá ekonomika bude stagnovat. Německo je přitom nejdůležitějším trhem pro české firmy.

Přečíst článek
Stále více expertních odhadů prognózuje, že inflace se letos v Česku v celoročním průměru nevymaní z dvouciferného pásma.

Lidé spíše podceňují razanci a neústupnost letošní české inflace. Množí se prognózy, že bude opět dvouciferná

Přečíst článek

Analytik: Pozitivní výhled pro americkou ekonomiku nabádá k navýšení investic

Přečíst článek
Kancléř Scholz: Teď už věřím, že se recesi vyhneme

Kancléř Scholz: Teď už věřím, že se recesi vyhneme

Zatímco česká ekonomika již v technické recesi podle ekonomů je, té německé se podaří propadu HDP vyhnout. „Je to zejména díky nižší poptávce po energiích způsobené příznivým počasím. Nové zdroje energií zvládají vykrýt propad dodávek z Ruska,“ prozradil německý kancléř Olaf Scholz v rozhovoru pro agenturu Bloomberg. 

Přečíst článek
Do čeho se vyplatí investovat peníze?

Čtyři tipy, jak se připravit na recesi. A není radno otálet – lepší pozdě než vůbec

Mnozí ekonomové a finanční poradci očekávají, že je vysoce pravděpodobné, že mnohé vyspělé země světa zasáhne recese. Je možné se na ni alespoň trochu připravit, ale důležité je začít hned a udělat i malé kroky, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek
V Davosu začíná světvé fórum, ekonomové očekávají, že svět nemine recese.

Inflace, zadlužení, válka. Globální recese je pravděpodobná, ukazuje průzkum

Dvě třetiny hlavních ekonomů ze soukromého a veřejného sektoru očekávají v letošním roce globální recesi. Ukázal to průzkum Světového ekonomického fóra (WEF). Přibližně 18 procent z nich přitom považuje recesi globální ekonomiky za velmi pravděpodobnou. To je více než dvojnásobek ve srovnání s předchozím průzkumem z loňského září.

Přečíst článek
šéf Bank of America Brian Moynihan

Přijde mírná recese, ale chystáme se na nejhorší, varoval šéf Bank of America

Bank of America (BoA) se v letošním roce připravuje na recesi, včetně rychlého nárůstu nezaměstnanosti. Na callu s investory to uvedl šéf banky Brian Moynihan s tím, že základem predikce banky pro letošní rok je 95procentní nástup „mírného propadu ekonomiky“.  

Přečíst článek

Dolaru dochází dech, ztrácet bude dál

Americký dolar začal ztrácet dech. Kvůli hrozící recesi se trend již obrátil a investoři přesouvají kapitál z dolaru do jiných měn a ekonomik. Koruna podle analytiků posílí na 22, či dokonce 21, korun za dolar.

Přečíst článek

Nervozita zaměstnavatelů roste, budou spíše propouštět než nabírat

Čeští zaměstnavatelé plánují v prvním čtvrtletí letošního roku pracovníky více propouštět než nabírat. Pesimismus na trhu je největší od třetího čtvrtletí 2020. Vyplývá to z pravidelného průzkumu společnosti Manpower mezi 510 zaměstnavateli v soukromém i veřejném sektoru v ČR.

Přečíst článek
Češi chudnou a nakupují méně.

Lukáš Kovanda: Plná nákupní centra a restaurace před Vánoci byly jen klam

Češi loni historicky razantně snížili své nakupování. Plná nákupní centra a restaurace před Vánoci zjevně byly jen klam, nejrychleji chudnou pracující.

Přečíst článek
Úřad práce, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Češi jsou jednou nohou v recesi

Dnes zveřejněné makroekonomické údaje potvrzují, že Česko je jednou nohou v recesi. Nezaměstnanost zatím roste méně, než se čekalo, což se ovšem může letos velmi rychle změnit.

Přečíst článek
Boris Tomčiak

Analytik Boris Tomčiak: Česká domácnost v posledních sedmi letech velmi zbohatla. Máme se dobře

Letos se podle Borise Tomčiaka, zakladatele společnosti Finlord, dá počítat s recesí, tedy poklesem HDP. „To ale neznamená, že nastane konec světa,“ podotýká a připomíná, že se nemáme vůbec špatně. „Za sedm let se o 50 procent zlepšila situace české domácnosti,“ říká Tomčiak s odkazem na růst HDP na hlavu. Inflace i úrokové sazby by koncem roku měly být na sestupu.

Přečíst článek
Kristalina Georgievová

Šéfka MMF: Evropě se recese nevyhne. USA balancuje na hraně

Rok 2023 bude obtížnější než loňský rok, protože ekonomiky Spojených států, Evropské unie a Číny zpomalují. Třetina světové ekonomiky pak bude letos v recesi. Šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Kristalina Georgievová to řekla zpravodajské televizi CBS.

Přečíst článek
Reklama

News box

Prezident Petr Pavel bere na vědomí rozhodnutí opozičního hnutí ANO ❌❌❌neúčastnit se jednání o strategických hospodářských a sociálních tématech. Rozhodnutí ale nepovažuje za šťastné. Hlava státu to uvedla ve vyjádření zveřejněném na webu Hradu. Na stanovisku, že s vládou premiéra Petra Fialy (ODS) nemá smysl pokračovat v jednáních strategického charakteru, a to ani za účasti prezidenta republiky, se stínová vláda ANO shodla tento týden.

Olej malířky Toyen z roku 1961 nazvaný Tajemství míst byl v neděli v Praze vydražen💰💰💰 za 49,6 milionu korun. Jde o nový aukční rekord v poválečné tvorbě Toyen, uvedla galerie European Arts. Vyvolávací cena byla 33 milionů korun. Souboj několika dražitelů přímo ze sálu a na telefonu skončil na ceně téměř 50 milionů.

Italská premiérka Giorgia Meloniová hodlá kandidovat v červnových volbách do Evropského parlamentu, aby tak podpořila svou pravicovou stranu Bratři Itálie (FdI). Zároveň uvedla, že europoslanecký mandát nepřijme, pokud bude ✅✅✅zvolena. Informovala o tom agentura Reuters.
Zlaté kapesní 🕰️🕰️🕰️hodinky, které patřily nejbohatšímu cestujícímu na palubě Titaniku, se prodaly za bezmála 1,2 milionu liber, včetně daně a poplatků (35,6 milionu korun), informuje web televize Sky News. Hodinky byly prodány soukromému sběrateli v USA v aukční síni Henry Aldridge & Son ve městě Devizes v jihoanglickém hrabství Wiltshire za dosud nejvyšší částku, za kterou se kdy jakýkoliv předmět z Titaniku vydražil.

Velitel ukrajinské💥💥💥 armády Syrskyj zopakoval, že situace na frontě se zhoršuje. Rusku přiznal taktické úspěchy v nejméně třech sektorech.

Šéf amerického výrobce elektromobilů Tesla Elon Musk v neděli nečekaně zavítal do Číny. Podle agentury DPA přiletěl ve svém soukromém letadle do Pekingu, kde se nyní koná největší čínský autosalon. Čína je největším automobilovým trhem na světě a druhým největším trhem automobilky Tesla.
Elon Musk
Elon Musk Profimedia
Ministerstvo zdravotnictví dokončilo strategický dokument dalšího ⏫⏫⏫rozvoje českého zdravotnictví, který ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) přislíbil předložit loni v prosinci. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce řekl, že v úterý materiál, který má deset kapitol, představí prezidentovi Petru Pavlovi. Podle senátorky hnutí ANO Věry Procházkové je důležité, aby v dokumentu nebyl jen popis současné situace, ale i její řešení.
Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) 4️⃣kandidáty, tři muže a ženu. Řekl to v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Nejčastěji se jako o nástupci Langšádlové hovoří o poslanci TOP 09 Matějovi Ondřejovi Havlovi, který vedl gymnázium v Hradci Králové, dalším kandidátem je ekonom a bývalý rektor Slezské univerzity Pavel Tuleja, potvrdil Válek. Strana podle něj po rezignaci Heleny Langšádlové zvažovala i❌❌❌ zrušení tohoto ministerstva.
Česká společnost Schlieger, která podniká s☀️☀️☀️ fotovoltaikou a dalšími obnovitelnými zdroji energie, loni meziročně téměř čtyřnásobně navýšila obrat na 3,4 miliardy korun. Firma loni v Česku instalovala zhruba 9000 energetických systémů. Zároveň se rozšířila do zahraničí, začala podnikat i v Německu, Rakousku a na Slovensku. V expanzi chce pokračovat i letos. Zda při loňském hospodaření zaznamenala zisk, či ztrátu, firma neuvedla.
Ceny🏠🏠🏠 bytů po poklesech v loňském roce začínají opět růst. Přestože ceny v Praze jsou víceméně stabilní, v Karlových Varech a v Ostravě ceny v prvním čtvrtletí vzrostly meziročně o více než devět procent. Mírný pokles zaznamenala pouze města Jihlava a Ústí nad Labem. Maximálních cen byty dosáhly téměř výhradně v prvním polovině roku 2022 a o proti těmto hodnotám kromě několik výjimek aktuální ceny bytů zaznamenaly pokles až o 21 procent. V současnosti jsou ceny srovnatelné s úrovněmi z konce roku 2021. Vyplývá to analýzy portálu Valuo.cz.
Reklama
Reklama
Doporučujeme