Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

OPEC - informace o tématu

Lukáš Kovanda: Benzin i nafta dál skokově zdražují. Dílem je to vinou Saúdů

Ceny paliv v Česku za týden výrazně vzrostly, byť pomaleji než o týden dříve. Litr benzin Natural 95 zdražil o 93 haléřů na 42,85 koruny. Nafta stojí v průměru 46,85 koruny za litr, což je o 1,56 koruny více než minulou středu. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Benzín je nejdražší od první poloviny srpna, nafta od druhé poloviny července.

Přečíst článek

Týden tradera: Energetický trh nefunguje, cena ropy poroste, důvěra klesá

Nedávnou „medvědí rallye“ vystřídaly poklesy a volatilita. Obavy o ekonomický růst v Evropě a USA, pravděpodobný další růst úrokových sazeb v příštím měsíci a příliv negativních makro dat měly vliv na obchodování v týdnu. Z pohledu indexu S&P 500 se trhy ocitly i kolem 4100 bodů. A jaké události měly největší dopad na akcie?

Přečíst článek
Ropná rafinérie

Ceny ropy jsou zpět na předválečné úrovni kvůli obavě z globálního útlumu

Ceny ropy pokračují ve výrazném poklesu kvůli obavám, že hospodářský útlum v USA a v Evropě sníží poptávku po palivech. Vrátily se tak na úrovně z doby před 24. únorem, kdy Rusko zahájilo útok na Ukrajinu.

Přečíst článek
čerpací stanice, ilustrační foto

Dobrá zpráva pro řidiče. Benzin i nafta zlevní, i když se Saúdové „vykašlali“ na Bidena

Pohonné hmoty v Česku momentálně rychle zlevňují. Litr benzínu se v úterý prodával průměrně za 44,53 koruny. To je o 1,52 koruny méně než o týden dřív. Nafta za tu dobu zlevnila o 1,15 koruny na 45,24 koruny na litr. Benzín je nyní nejlevnější od poloviny května, nafta dokonce od začátku května. Od 1. června se však z obou pohonných hmot platí snížená spotřební daň, o 1,50 koruny na litr.

Přečíst článek
Ropa, ilustrační foto

Saúdové zvýší těžbu ropy, pokud by její cena měla pod tíhou ruských sankcí výrazně růst

Saúdská Arábie dala západním spojencům najevo, že je připravena zvýšit těžbu ropy v případě, že produkce v Rusku výrazně klesne v důsledku sankcí. S odkazem na zdroje obeznámené se situací o tom Informoval britský list Financial Times (FT). Ceny ropy na zprávu reagovaly poklesem.

Přečíst článek
Čerpací stanice

Dnes benzin výrazně zlevní. O kolik to bude a jak dlouho to vydrží?

Češti pumpaři ve středu citelně zlevnili, započítali nižší spotřební daň. Za zhruba 10 dní ale ceny budou pravděpodobně výše, než byly včera, rozhodnou o tom Saúdové v Rijádu.

Přečíst článek
Plyn, nebo válka? V Eropě probíhají demonstrace proti krvavému obchodu

Kde se vzala závislost Evropy na ruském plynu? V suezské krizi padesátých let, tvrdí profesorka ekonomie z Cambridge

Putin umně využívá geopolitických rozporů uvnitř Evropské unie a Unie s USA, domnívá se profesorka politické ekonomie na University of Cambridge Helen Thompsonová. „Původně se snažil snížit význam Ukrajiny při přenosu plynu. To se mu sice nepovedlo, ale Evropu se mu podařilo rozdělit,“ vysvětluje Thompsonová v rozhovoru pro Bloomberg.

Přečíst článek
Ilustrační foto

ANALÝZA: Odepisovaná ropa zažívá nevídaný comeback. Kam až porostou její ceny

Těžařské odvětví se po covidové pauze dostává znovu na výsluní. Ceny ropy aktuálně žene nahoru válka na Ukrajině. Kde se zastaví? Vývoj posledních let na trhu s ropu shrnuje analýza Newstreamu.

Přečíst článek
Vladimír Putin

Rusku více než sankce škodí levná ropa. Putinův tah ji přitom citelně zdražuje

Před Západem stojí těžký úkol zvolit sankce, které Rusku uškodí citelně více, než jaké bude související „sebepoškození“ zejména Evropy.

Přečíst článek
Čerpací stanice

Štěpán Křeček: Cena ropy výrazně spadla. Pumpaři zatím vyčkávají

Kartel OPEC a jeho spojence trápí přebytek ropy na trhu, který vede k prudkému poklesu cen. Na svém jednaní se zřejmě dohodnou, že nebudou dál navyšovat těžbu. Oproti tomu řidiči se mohou začít radovat, čerpací stanice by postupně měly začít zlevňovat.

Přečíst článek
Ropa, ilustrační foto

Biden a spojenci šponují „ropnou válku“ se Saúdy a Rusy. Těžit z toho mohou čeští řidiči

Americký prezident Joe Biden v úterý rozhodl, že Spojené státy počínaje prosincem uvolní 50 milionů barelů ropy ze svých strategických rezerv. Jedná se součást mezinárodně koordinovaného kroku, k němuž se připojí další země, které jsou klíčovými světovými dovozci ropy, a to Čína, Indie, Japonsko, Jižní Korea a Británie.

Přečíst článek
Reklama

News box

Novým ředitelem Správy Pražského hradu bude od soboty dosavadní šéf finančního odboru Kanceláře prezidenta republiky (KPR), ekonom Pavel Vyhnánek. Nahradí Vladimíra Sonntaga, který funkci zastával zhruba rok a rezignoval z osobních důvodů.

Streamovací platformě Netflix 🎞 přibylo v prvním čtvrtletí 9,33 milionu předplatitelů, tedy téměř dvakrát více, než se čekalo. Firma ale očekává slabší růst tržeb než analytici. Její akcie proto nejprve po zveřejnění hospodářských výsledků přidaly zhruba tři procenta, ovšem následně čtyři procenta ztratily.
Ve středoíránské provincii Isfahán se dnes ráno ozvaly exploze 💥, podle íránských médií se jednalo o práci protivzdušné obrany. Írán pozastavil v některých částech země letištní provoz ✈, uvedla stanice CNN. Americká média s odvoláním na nejmenované americké představitele uvedla, že na zemi zaútočil Izrael. To zatím ani jedna ze stran nepotvrdila.

EU si posvítí na partnerství 🤝 Microsoftu s OpenAI. Investice Microsoftu 13 miliard dolarů (308,7 miliardy korun) do společnosti OpenAI by mohla čelit antimonopolnímu vyšetřování Evropské unie. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na obeznámené zdroje, podle nichž si regulační orgány k tomuto kroku připravují podklady.

Číst více
Za necelé dva dny od spuštění veřejné sbírky na podporu české iniciativy nákupu munice pro Ukrajinu vybrali její organizátoři na Slovensku více než 1,6 milionu eur (40,4 milionu korun). Původní cíl kampaně byl vysbírat milion eur. Vyplývá to z webu iniciativy Munice pro Ukrajinu.
Google rozdal vyhazov 👋 28 zaměstnancům, kteří okupovali kancelář šéfa na protest proti vojenskému kontraktu, který Google spolu s Amazonem uzavřely s izraelskou vládou, píše BBC. Projekt Nimbus v hodnotě 1,2 miliardy dolarů (28,4 miliardy korun) poskytuje izraelské vládě a armádě  infrastrukturu pro cloudové služby a umělou inteligenci (AI).
Reklama
Reklama
Doporučujeme