Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Týden tradera: Na trzích zavládl klid, vodu čeřili hlavně OPEC+, Němci a Shein

dolar
Pixabay
Kryštof Míšek

Klidnější vánoční sezona je za rohem a je to znát i na trzích. Událostí týdne bylo bezesporu zasedání členů kartelu OPEC+, to mělo rozhodnout o nastavení těžebních limitů ropy pro rok 2024. Tématem na trzích bylo rovněž Německo, které se dostalo do významné rozpočtové krize. Hlavní americký index S&P 500 se pohyboval opět v rozpětí 4500 až 4600 bodů.

Reklama

Producenti ropy v rámci OPEC+ se pravděpodobně dohodnou na snížení těžby o nejméně milion barelů denně na začátku příštího roku. A to díky zejména Saúdské Arábii, která dobrovolně přistoupila k dalšímu snížení. Možná se tak jedná o růstový impulz pro cenu černého zlata na trzích, které v poslední době setrvávalo v pohybu do strany.

Nejvýznamnější obchodní partner Česka se již delší dobu nachází v ekonomických potížích. Německo se od poloviny listopadu potýká s rozpočtovou krizí po výroku tamního ústavního soudu. Ústavní soud v Karlsruhe zakázal vládě převod 60 miliard euro do klimatického a transformačního fondu (KTF), což vyvolalo krizi.

Německá vláda zvýšila sumu ve fondu na přechod k bezemisní ekonomice. Teď je tam přes pět bilionů korun

Němci si udělají vlastní Green Deal. Na výměnu kotlů a výrobu čipů dají pět bilionů korun

Německá vláda Olafa Scholze zvýšila rozpočet zvláštního fondu pro klima a transformaci na 212 miliard eur (asi 5,14 bilionu korun). Peníze půjdou v následujících čtyřech letech do šesti hlavních oblastí, které jsou podle kabinetu zásadní pro přechod Německa k bezemisní ekonomice, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Převod prostředků do KTF zablokoval ústavní soud z důvodu neúčelnosti – tyto prostředky byly původně určeny na zmírnění dopadů pandemie, nikoli na zvýšené výdaje na zelené investice se záměrem posílit konkurenceschopnost ekonomiky. Výhled německé ekonomiky pro rok 2024 tedy zůstává spíše problematický, očekával bych pokračující stagnaci ekonomiky a mírný růst nezaměstnanosti.

Reklama

Čínský gigant v oblasti rychlé módy Shein usiluje o vstup na burzu v USA. Společnost založil čínský podnikatel Chris Xu a během deseti let od svého vzniku dosáhla dle ocenění z dubna 2022 ve výši 100 miliard dolarů, což je hodnota vyšší než hodnota vlastníka Zary, společností Inditex a H&M, dohromady. V roce 2022 byla společnost Shein třetím nejhodnotnějším startupem na světě. Toto IPO by tedy mohlo být pro většinu investorů velmi zajímavé, rizikem je odklon lidí od segmentu „fast fashion“ a přesun k udržitelné módě.

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Vladimír Putin

Rusku více než sankce škodí levná ropa. Putinův tah ji přitom citelně zdražuje

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme