Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Týden tradera: Na trzích zavládl klid, vodu čeřili hlavně OPEC+, Němci a Shein

dolar
Pixabay
Kryštof Míšek

Klidnější vánoční sezona je za rohem a je to znát i na trzích. Událostí týdne bylo bezesporu zasedání členů kartelu OPEC+, to mělo rozhodnout o nastavení těžebních limitů ropy pro rok 2024. Tématem na trzích bylo rovněž Německo, které se dostalo do významné rozpočtové krize. Hlavní americký index S&P 500 se pohyboval opět v rozpětí 4500 až 4600 bodů.

Reklama

Producenti ropy v rámci OPEC+ se pravděpodobně dohodnou na snížení těžby o nejméně milion barelů denně na začátku příštího roku. A to díky zejména Saúdské Arábii, která dobrovolně přistoupila k dalšímu snížení. Možná se tak jedná o růstový impulz pro cenu černého zlata na trzích, které v poslední době setrvávalo v pohybu do strany.

Nejvýznamnější obchodní partner Česka se již delší dobu nachází v ekonomických potížích. Německo se od poloviny listopadu potýká s rozpočtovou krizí po výroku tamního ústavního soudu. Ústavní soud v Karlsruhe zakázal vládě převod 60 miliard euro do klimatického a transformačního fondu (KTF), což vyvolalo krizi.

Německá vláda zvýšila sumu ve fondu na přechod k bezemisní ekonomice. Teď je tam přes pět bilionů korun

Němci si udělají vlastní Green Deal. Na výměnu kotlů a výrobu čipů dají pět bilionů korun

Německá vláda Olafa Scholze zvýšila rozpočet zvláštního fondu pro klima a transformaci na 212 miliard eur (asi 5,14 bilionu korun). Peníze půjdou v následujících čtyřech letech do šesti hlavních oblastí, které jsou podle kabinetu zásadní pro přechod Německa k bezemisní ekonomice, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Převod prostředků do KTF zablokoval ústavní soud z důvodu neúčelnosti – tyto prostředky byly původně určeny na zmírnění dopadů pandemie, nikoli na zvýšené výdaje na zelené investice se záměrem posílit konkurenceschopnost ekonomiky. Výhled německé ekonomiky pro rok 2024 tedy zůstává spíše problematický, očekával bych pokračující stagnaci ekonomiky a mírný růst nezaměstnanosti.

Čínský gigant v oblasti rychlé módy Shein usiluje o vstup na burzu v USA. Společnost založil čínský podnikatel Chris Xu a během deseti let od svého vzniku dosáhla dle ocenění z dubna 2022 ve výši 100 miliard dolarů, což je hodnota vyšší než hodnota vlastníka Zary, společností Inditex a H&M, dohromady. V roce 2022 byla společnost Shein třetím nejhodnotnějším startupem na světě. Toto IPO by tedy mohlo být pro většinu investorů velmi zajímavé, rizikem je odklon lidí od segmentu „fast fashion“ a přesun k udržitelné módě.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Vladimír Putin

Rusku více než sankce škodí levná ropa. Putinův tah ji přitom citelně zdražuje

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme