Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

nezaměstnanost - informace o tématu

Konec školního roku na základní škole v Brně, vysvědčení žákům předával ministr školství Mikuláš Bek.

Lukáš Kovanda: Stát opět selhal. Patnáctiletí končí na úřadech práce

V Česku je nejvíce nezaměstnaných mladých lidí za posledních více než osm let, říká Eurostat. Jejich pracovní perspektivy jsou mizerné, místo nádeničiny proto volí pohodlí mamahotelu. A stát platí, nutno dodat, že svojí vinou.

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Nezaměstnanost je nízká. Až na mladé lidi, bez práce jich je nejvíce za osm let

Lukáš Kovanda: Nezaměstnanost je nízká. Až na mladé lidi, bez práce jich je nejvíce za osm let

Přečíst článek

AKTUALIZOVÁNO: Nezaměstnanost v Česku po čtyřech měsících stoupla. Na úřadech se v létě hlásí lidé ze školství

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Nezaměstnanost klesá díky sezónním pracím. I po zbytek roku se bude držet nízko

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Češi razantně navyšují své nákupy pohonných hmot

Maloobchodní tržby se v květnu v Česku dále propadly. Vykázaly totiž meziroční pokles o 6,1 procenta. Na poměry letošního roku se ale jedná ještě o celkem solidní výsledek, neboť oproti březnu či dubnu meziroční pokles tržeb zmírnil. Na rozdíl od měsíců února až dubna navíc v květnu nedošlo k meziměsíčnímu poklesu tržeb maloobchodu, což lze vnímat jako pozitivní překvapení.

Přečíst článek
Průmyslu se vedlo nejhůře za dva roky. A firmy propouštějí

Průmyslu se v červnu vedlo nejhůře za dva roky. A firmy propouštějí

Podmínky v českém zpracovatelském průmyslu se v červnu výrazně zhoršily. Zhoršení bylo největší od května 2020. Výroba a nové zakázky klesají nejprudším tempem za šest měsíců. Zaměstnanost se propadá nejrychleji od července 2020. Index nákupních manažerů (PMI) vykázal hodnotu 40,8 bodu, v květnu to bylo 42,8 bodu. Úroveň 50 bodů v indexu je předělem mezi růstem a poklesem sektoru.

Přečíst článek

V Česku pracuje nejvíce žen v historii. Nutí je k tomu i rapidní inflace

V Česku právě teď pracuje nejvíce žen v historii. Vyplývá to z údajů, které nově zveřejnil ČSÚ. V květnu totiž vůbec poprvé v historii novodobé České republiky dosáhla míra zaměstnanosti žen úrovně 70 procent. To znamená, že letos v květnu právě 70 procent žen z věkové skupiny 15 až 64 let mělo zaměstnání, včetně toho na částečný úvazek, případně zaměstnávalo sama sebe. Mezi zaměstnané řadí statistici také ty ženy, které jsou na mateřské dovolené, přičemž před nástupem na ni pracovaly.

Přečíst článek
Česko premiantem Evropy. Má stále nejnižší míru nezaměstnanosti. Na snímku pracovnice šije rukavice ve společnosti Miro Gloves, 6. ledna 2023, Borová na Svitavsku.

Česko premiantem Evropy. Má stále nejnižší míru nezaměstnanosti

Míra nezaměstnanosti v Evropské unii v květnu podle sezonně přepočtených údajů klesla na 5,9 procenta z dubnových šesti procent. Ve své zprávě to oznámil unijní statistický úřad Eurostat. Nejnižší nezaměstnanost byla s hodnotou 2,4 procenta v České republice, druhá nejnižší pak v Polsku, kde činila 2,7 procenta.

Přečíst článek
Stellantis zavře továrnu Opelu na převodovky ve Vídni. Elektromobily ji připravily o budoucnost

Stellantis zavře továrnu Opelu na převodovky ve Vídni. Elektromobily ji připravily o budoucnost

Mezinárodní automobilová skupina Stellantis v brzké době definitivně uzavře závod německé značky Opel na výrobu převodovek ve Vídni, který nyní zaměstnává zhruba 300 lidí. Informovala o tom agentura APA s odvoláním na vyjádření, které jí automobilka poskytla.

Přečíst článek
David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny

David Navrátil: Umělá inteligence se může vymknout lidské kontrole a být agresivní. Musíme to ošetřit

Hlavní výhodou umělé inteligence, která se rychle rozvíjí, je, že dokáže z obřího množství dat vyvodit nejlepší možné závěry. Programů s umělou inteligencí se můžete zeptat na cokoliv, a oni vám dodají relevantní odpověď. Dokáží za vás napsat dopis, báseň nebo nakreslit obraz. Využívá všechny znalosti lidstva. Jsou to miliony propojených datových center, která dokáží díky algoritmům pospojovat všechny relevantní informace vedoucí k nejlepšímu výsledku. Je to cesta k prosperitě, nebo hrozba pro lidstvo? „Kdo to nezná, bojí se. Ale kdo to pozná, dokáže ji dobře využít,“ říká David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny.

Přečíst článek
Optimismus prognostiků se nenaplnil. Německá ekonomika se letos propadne výrazně více

Optimismus prognostiků se nenaplnil. Propad německé ekonomiky bude hlubší

Německá ekonomika se letos propadne o 0,4 procenta, v nadcházejícím roce by ale měla vyrůst o 1,5 procenta. V čerstvém výhledu to oznámil hospodářský institut Ifo, který ještě na jaře očekával pro letošní rok pokles hrubého domácího produktu jen o desetinu procenta.

Přečíst článek
Mileniály i generaci Z trápí vysoké životní náklady. Češi se míň zajímají o stav planety

Mileniály i generaci Z trápí vysoké životní náklady. Češi se oproti světu ale méně strachují o stav planety

Pracovní strasti a slasti celkem 23 tisíc mileniálů a lidí generace Z ve 44 zemích zkoumá pravidelný průzkum poradenské společnosti Deloitte. Největším problémem jsou aktuálně vysoké náklady na životbytí, kvůli nimž se jim těžko plánuje budoucnost. Čechům narozdíl od většiny jejich vrstevníků v zahraničí nedělá tolik těžkou hlavu nezaměstnanost a méně je také trápí znečištění planety.

Přečíst článek
Hollywoodská herečka Gwyneth Paltrowová vyhrála soud s mužem, který ji žaloval kvůli zraněním utrpěným při srážce na sjezdovce v americkém státu Utah v roce 2016.

Stále více Američanů žije od výplaty k výplatě. Bohatí raději přechází k „tichém luxusu”

Většina Američanů v současné době spíše žije od výplaty k výplatě. A reagují na to i jejich bohatí spoluobčané. Šíří se mezi nimi trend „tichého luxusu”, vyznačujícího se v módě drahými materiály v tlumených tónech a špičkovým oblečením bez nápadných log slavných značek, napsal server CNBC.

Přečíst článek
S&P 500 oficiálně vstoupil do býčího trhu

Týden tradera: Hlavní index americké burzy oficiálně vstoupil do „býčího“ trhu. Překazí mu to snad Fed?

V uplynulém týdnu jsme se definitivně vymanili z dlouhodobého rozpětí na indexu S&P 500. Ten vstoupil oficiálně do „býčího“ trhu poté, co se akcie vrátily z loňských minim díky optimismu, že americký Fed se blíží k cíli zvyšování úrokových sazeb.

Přečíst článek
Reklama

News box

Opoziční hnutí ANO napadlo u 👨‍⚖️ Ústavního soudu změny ve stavebním spoření, které byly součástí vládního konsolidačního balíčku. Ustanovení jsou platná od začátku letošního roku. Straně vadí mimo jiné retroaktivní ustanovení u spoření, kdy se snížení příspěvku dotýká i smluv uzavřených před lednem 2024. 
Ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat  demisi. Podrobnosti sdělí Langšádlová společně s předsedkyní strany Markétou Pekarovou Adamovou a prvním místopředsedou TOP 09 Vlastimilem Válkem na briefingu, který se uskuteční ve 13:30 v Poslanecké sněmovně. 
Americká společnost International Business Machines (IBM) koupí za 6️⃣,4️⃣ miliardy dolarů (150,8 miliardy korun) firmu HashiCorp, která se specializuje na vývoj nástrojů pro správu cloudové infrastruktury a automatizaci procesů. Informovala o tom společnost IBM v noci na dnešek. 
Čistý zisk Moneta Money Bank letos v prvním čtvrtletí vzrostl meziročně o 5,8 procenta na 1️⃣,3️⃣ miliardy korun. Výsledek je v souladu s očekáváním banky a byl ovlivněn především dobrým provozním ziskem a nižšími provozními náklady. Provozní zisk vzrostl v prvním čtvrtletí meziročně o 9,6 procenta na 3,1 miliardy korun a provozní náklady klesly o 3,8 procenta na 1,5 miliardy korun.
Americká internetová společnost Meta Platforms v prvním čtvrtletí více než 📈 zdvojnásobila čistý zisk na 12,4 miliardy dolarů (292,6 miliardy korun) ze 5,7 miliardy dolarů před rokem. Firma, která mimo jiné vlastní sociální sítě Facebook a Instagram či komunikační platformu WhatsApp dále oznámila, že letos očekává vyšší výdaje kvůli zavádění nových produktů umělé inteligence (AI) a posilování infrastruktury pro jejich podporu.
Čínská sociální síť pro sdílení krátkých videí TikTok  pozastaví v Evropské unii program odměn u své aplikace TikTok Lite. Firma o tom dnes informovala na síti X. V mezičase se provozovatel sociální sítě soustředí na připomínky od Bruselu, který si všímá dopadů aplikace na děti. 
Právě schválený balík americké pomoci může odvrátit porážku Ukrajiny, vítězství jí ale zatím  nezajistí, uvedla agentura AP. Ekonomická a vojenská podpora v hodnotě 61 miliard dolarů (1,4 bilionu korun) podle ní umožní Ukrajině zpomalit postup ruských vojsk a poskytne jí čas na vypracování strategie, jak vytlačit Rusko z ovládnutých území.
Reklama
Reklama
Doporučujeme