Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

mzdy - informace o tématu

Kvóty nejsou fér. Lidé mají dostávat příležitost podle svých schopností, říká Marco Iannaccone, General Manager a místopředseda představenstva, UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia

Marco Iannaccone z UniCredit Bank: Kvóty nejsou fér. Lidé mají dostávat příležitost podle svých schopností

Na pražské konferenci o diverzitě pořádané byznysovým portálem newstream.cz zazněly příběhy o nerovných příležitostech ve firmách i o nedostatečné odvaze žen usilovat o stejné platy, jako mají muži. Část velkých firem se nicméně už snaží tuto situaci měnit a vytváří prostředí, kde záleží na výkonu a schopnostech, nikoliv na tom, jak kdo vypadá nebo jakého je genderu, rasy, vyznání nebo kultury. Jednou z takovýchto společností je i UniCredit Bank. „Diverzita je obohacující pro všechny. Stejně tak i koncept udržitelnosti. To jsou pro nás klíčové věci,“ říká v rozhovoru generální manažer české a slovenské UniCredit Bank Marco Iannaccone.

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Odbory vyšší minimální mzdou přilily olej do žhnoucího inflačního kotle. Vláda by jim neměla ustupovat

Lukáš Kovanda: Odbory se se zvýšením minimální mzdy urvaly z řetězu. Vláda by jim neměla ustupovat

Přečíst článek

Středula jen čtyři měsíce po zvýšení minimální mzdy žádá další. A rovnou dvojí

Přečíst článek

Brusel chce, aby firmy zveřejňovaly mzdu v inzerátech na práci. K čemu to povede?

Přečíst článek

Firmy mají tři roky na to, aby vyřešily nerovné odměňování, zaznělo na konferenci Equal Pay Day

Přečíst článek
Stanislav Šulc: ČNB by dnes mohla zvýšit sazby. Mzdy rostou moc rychle

Stanislav Šulc: ČNB by dnes mohla zvýšit sazby. Mzdy rostou moc rychle

Česká národní banka dnes rozhodne o svých úrokových sazbách. Tlaky na růst sazeb v posledních týdnech kvůli hrozící bankovní krizi opadly. Přesto existuje možnost, že právě nyní ČNB sazby zvedne. Důvody? Relativně vysoké nárůsty mezd v prvních měsících roku a skutečnost, že jádrová inflace zpomalila pokles. 

Přečíst článek
Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) vystoupil na briefingu po jednání se zástupci Agrární komory, Potravinářské komory a Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR), 27. února 2023, Praha.

Politický diář Jany Havligerové: Zlevníme potraviny, policistům přidáme. Slibuje se dobře, hůře plní

Lidovecký ministr zemědělství Zdeněk Nekula od podzimu loňského roku intenzivně řeší růst cen potravin. Po půl roce se dostavil výsledek. Vznikla mezirezortní skupina, která bude vysoké ceny potravin řešit. Bravo, glosuje s ironií komentátorka Newstream.cz Jana Havligerová. Co ji ještě zaujalo v uplynulém týdnu?

Přečíst článek
Na několika německých letištích se stávkuje, ilustrační foto.

Stovky letů se ruší. Na letištích v Berlíně, Hamburku a Hannoveru se stávkuje

Na letištích v Berlíně, Hamburku a Hannoveru začaly jednodenní výstražné stávky, kvůli kterým musely být zrušeny stovky letů. Informuje o tom agentura DPA, podle níž se protest jen v německé metropoli dotkne kolem 27 tisíc cestujících. Odbory Verdi vyzvaly ke stávce i zaměstnance na letišti v Brémách.

Přečíst článek
Škoda Auto, ilustrační foto

Česká produktivita práce se přibližuje západním zemím, zatím ale nedosáhla průměru EU

Produktivita práce v Česku se od rozdělení Československa zvýšila o 84,6 procenta. Z výjimkou let 1997, 2008, 2009, 2016 se vždy meziročně zvyšovala, průměrný roční nárůst byl o 2,4 procenta. Vyplývá to z analýzy Hospodářské komory ČR. Podle komory ale česká produktivita práce stále nedosahuje evropského průměru. Pro její zvýšení je třeba, aby se tuzemské firmy zaměřily na inovace a výrobu s vysokou přidanou hodnotou.

Přečíst článek
Lidem docházejí peníze (ilustrační foto)

Lukáš Kovanda: Mzdy v Česku se loni rekordně propadly, pětkrát více než v dosud nejhorším roce 2013. Obrat letos nečekejte

Reálné mzdy v Česku se loni propadly o 7,5 procenta, vyplývá z údajů ČSÚ. Jedná se o pětkrát hlubší propad než ten z dosud v daném ohledu nejhoršího roku. Až do loňska se totiž životní úroveň lidí v ČR vyjádřená změnou průměrné reálné mzdy nejvíce propadala v roce 2013, a to o 1,5 procenta.

Přečíst článek
česká koruna, bankovky, růst, mzdy

Mzdy v Česku za 30 let narostly o 141 procent. Nyní rekordně padají

Reálné mzdy v Česku se od rozdělení Československa zvýšily o 141 procent. Vyplývá to z analýzy Hospodářské komory ČR. Nabízí se tak otázka, proč i přes tento růst Česko stále nedohání Německo, respektive jeho ekonomickou výkonnost. Před třiceti lety to byla klíčová úvaha doby: za jak dlouho Němce doženeme?

Přečíst článek
Ženy musí pracovat o 60 dnů déle, aby vydělali jako muži za celý rok. A rozdíl začal stagnovat

Ženy musely letos pracovat o dva měsíce déle, aby vydělaly stejně jako muži za loňský rok. A rozdíl se nezměnil

Ženy v Česku musely letos pracovat přibližně o 60 dní déle – tedy zhruba do dnešního dne –, aby dosáhly na stejnou výplatu jako muži v roce 2022. Meziročně došlo k nulovému posunu. Gender Pay Gap (GPG), tedy údaj udávající, o kolik ženy v průměru vydělávají méně než muži, se v Česku drží na 16,4 procenta, přičemž průměrný rozdíl v EU činí 13 procent. To řadí českou ekonomiku na 21. místo v EU třeba za Bulharsko či Slovensko.

Přečíst článek

Západ Německa stávkuje za vyšší mzdy. Zrušeno bylo přes 300 letů, včetně těch do Prahy

Varovná stávka odborů za vyšší mzdy v pondělí ochromila provoz na letištích v západoněmeckém Düsseldorfu a Kolíně nad Rýnem/Bonnu. Zrušeno bylo přes 300 letů a dalších několik desítek spojů bylo přeloženo na jiná letiště. Protest v obou směrech zasáhl i ranní a večerní linku společnosti Eurowings mezi mezi Prahou a Düsseldorfem.

Přečíst článek
Toyota Motor Manufacturing Czech

Japonci už uvykli inflaci, teď chtějí vyšší mzdy. Honda i Toyota je zvyšují nejvíce za desítky let

Japonské automobilky Honda a Toyota zvyšují mzdy nejvíce za desítky let. Míra inflace, která se v posledních dvaceti letech na rozdíl od jiných vyspělých zemí držela v Japonsku v blízkosti nuly, je totiž v zemi v současné době nejvyšší za více než 40 let. O rozhodnutí obou automobilek informuje server BBC.

Přečíst článek
Takto vypadá Lidl v Litomyšli.

Po Penny zvyšuje mzdy i Lidl. ČNB to může rozhoupat k růstu sazeb

Řetězce jdou kvůli nedostatku zaměstnanců do mzdové války. Penny od ledna přidává 7,5 procenta, v reakci na to pak ke stejnému datu zvyšuje mzdy také Lidl. Nástupní mzda prodavače či prodavačky bude nově více než 30 tisíc korun. Růst mezd v řetězcích přitom může rozpoutat mzdovou spirálu, které se obává i Česká národní banka.

Přečíst článek
Reklama

News box

Českobudějovický krajský 👨‍⚖️ soud dnes v insolvenčním řízení se strojírenskou společností Kovosvit MAS Machine Tools vyhlásil moratorium, potrvá tři měsíce. Vyplývá to z usnesení soudu zveřejněného v insolvenčním rejstříku. Firma, která přiznává závazky za více než miliardu korun, o vyhlášení moratoria požádala, aby získala čas na přípravu reorganizačního plánu.
Ceny ropy po zprávě o vývoji nezaměstnanosti 📉 klesají a jsou na cestě vykázat nejvyšší týdenní ztrátu za tři měsíce. Ceny v poslední době snižují hlavně obavy o poptávku a vysoké úrokové sazby.
V bojích na Ukrajině od začátku ruské invaze v únoru 2022 zahynulo okolo 1️⃣5️⃣0️⃣​​​​​​​ tisíc ruských vojáků. V dnes zveřejněném rozhovoru s nezávislým ruským listem Novaja Gazeta Jevropa to řekl francouzský ministr zahraničí Stéphane Séjourné. Neupřesnil ale, na čem tento údaj zakládá.
Pražská burza třetí týden v řadě oslabila. V uplynulém týdnu 📉 klesl index PX o 1,5 procenta na 1520,2 bodu. Nejvíce rostly akcie zbrojovky Colt, největší oslabení zaznamenaly akcie Komerční banky. Vyplývá to z internetových stránek burzy. V předchozím týdnu index PX ztratil 0,5 procenta.
Spojené státy  odsuzují zákeřné kybernetické aktivity ruských zpravodajských služeb namířené proti České republice, Německu a dalším evropským zemím. Podle agentury Reuters to dnes uvedlo americké ministerstvo zahraničí. Útoky na české a německé cíle, o kterých informovaly vlády těchto dvou zemí a spojily je s Ruskem, odsoudila také EU, NATO a Británie.

Dánsko uvolní pravidla umělého přerušení 👶 těhotenství. Nově budou moci dívky od 15 let podstoupit potrat bez souhlasu rodičů. Ženám rovněž bude umožněno interrupci podstoupit až do 18. týdne těhotenství. S odkazem na dánské vládní představitele o tom dnes informovala agentura AP. Dosud byla interrupce v Dánsku legální do 12. týdne těhotenství.

Hutní společnost Liberty Ostrava  nepředpokládá další spolupráci s firmou Tameh Czech. Restrukturalizační plán chce realizovat s jinými dodavateli energií, řekl mluvčí Liberty Ostrava Ivo Štěrba. Tameh Czech podle svého mluvčího Patrika Schobera s restrukturalizačním plánem nesouhlasí. 
Mnozí studenti, kteří v posledních týdnech protestují na amerických 🏫 univerzitách proti izraelské ofenzivě v Pásmu Gazy, tak činí s obličeji zahalenými šátky či rouškami. V rozhovorech uvádí, že si chtějí zachovat anonymitu, aby se vyhnuli potenciálnímu obtěžování na internetu či kariérním problémům, píše deník The New York Times (NYT).
Evropská komise (EK) varovala tři čínské automobilky, že neposkytly dostatečné informace pro její vyšetřování subvencí na výrobu elektromobilů v Číně. Informovala o tom agentura Reuters, která se odvolává na zdroje obeznámené se situací. Varování se týká společností BYD, SAIC a Geely.
Ekonom Pavel Tuleja (TOP 09) se vzdal nominace na ministra pro vědu a výzkum. Žádný člen vlády nesmí být zatížen pochybnostmi, uvedl v prohlášení. Čelil kritice za to, že své vědecké práce publikoval v takzvaných predátorských časopisech, někteří zástupci akademické obce navíc poukázali na podle nich nevalnou kvalitu jeho odborných prací v oboru ekonomie. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme