Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

legislativa - informace o tématu

Jednání vlády, 3. ledna 2024. Zleva premiér Petr Fiala, místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka před začátkem jednání.

Zavedení korespondenční volby pro Čechy v zahraničí podpořila vláda

Korespondenční volbu by mohli Češi v zahraničí poprvé využít ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2025. Od roku 2026 by mohli dopisem hlasovat také v prezidentských a evropských volbách. Návrh koaličních poslanců ve středu podpořila vláda, uvedli Piráti v tiskové zprávě. Proti novele jsou opoziční hnutí ANO a SPD, mluví o možném ohrožení demokracie a rozporu s ústavním pravidlem, že volby jsou tajné.

Přečíst článek

Rychlejší deportace i povinná solidarita států. EU se po letech diskusí shodla na nových migračních pravidlech

Přečíst článek

Bartoš digitalizaci stavebnictví nezvládá. Zadělal nám tím na obří ostudu, cepuje ministra stínový premiér Havlíček

Přečíst článek

Nekalé jednání v práci půjde snadno nahlásit

Už jen pár dní mají střední firmy na to, aby zprovoznily vnitřní oznamovací systém k nahlašování nezákonných praktik uvnitř firmy. Nová povinnost vyplývající ze zákona o ochraně oznamovatelů začne platit od 15. prosince. Střední podniky s 50 až 249 zaměstnanci se tak přidají k větším firmám, pro které zákon platí již od srpna tohoto roku. Co si kdo od zřízení „etické linky“ slibuje, rozebírá Stanislav Klika, ředitel rizikového poradenství společnosti BDO.

Přečíst článek
David Ondráčka: Zákon o podpoře v bydlení si zaslouží pozornost a podporu

David Ondráčka: Zákon o podpoře v bydlení si zaslouží pozornost a podporu

Zákon o podpoře bydlení se dostává do finální fáze. Ve změti různých legislativních návrhů je to jeden z těch, který si zaslouží pozornost a společenskou debatu. V minulé sněmovně neprošel, nyní v pozměněné formě i s jiným názvem má šanci vyšší. A může to být dobrý základ bytové politiky.

Přečíst článek

Nový zákon rozšíří povinné ručení i na elektrokoloběžky

Povinné ručení bude zřejmě nutné platit za víc druhů vozidel. Nově se má vztahovat třeba na některé elektrické koloběžky, segwaye, sněžné skútry či motorová golfová vozítka. Počítá s tím návrh nového zákona, který v pátek schválila sněmovna. Zákon ještě musí schválit Senát a podepsat prezident. Zákon má nabýt účinnosti prvním dnem druhého kalendářního měsíce po zveřejnění ve sbírce.

Přečíst článek
Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí při představení vládních opatření na snížení deficitu státního rozpočtu

Právníci diskutují daňové dopady konsolidačního balíčku na podnikatele

Jaké konkrétní změny přináší konsolidační balíček pro fyzické i právnické osoby, například v oblastech daní z příjmů, sociálního zabezpečení a zdravotní pojištění nebo DPH, pohovoří hosté podcastu Právo k Ranní Kávě, který vzniká ve spolupráci s advokátní kanceláří PRK Partners.

Přečíst článek
Fialova vláda zmírní „lex ČEZ“, informuje Bloomberg

Fialova vláda zmírní „lex ČEZ“, informuje Bloomberg

Kabinet zjevně ustupuje tlaku menšinových akcionářů, včetně fondů z USA, a podřizuje se i ekonomické realitě dneška, komentuje zprávu ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Jsem Maďar, kdo je víc? Orbán chce potlačit vliv Západu a Sorose na maďarskou politiku

Maďarská vládnoucí strana Fidesz premiéra Viktora Orbána poslala do parlamentu návrh zákona, který má podle ní omezit zahraniční vliv na politické dění v zemi. Informovala o tom dnes agentura Reuters, podle níž návrh přichází v době, kdy Fidesz přitvrzuje kampaň před volbami do Evropského parlamentu. Kritici normy, k jejímuž přijetí má vláda v parlamentu pohodlnou většinu hlasů, se obávají dalšího omezování nezávislých médií či opozičních politických uskupení.

Přečíst článek

Právníci představují novinky z oblasti legislativy a judikatury

Advokátka PRK Partners Kristýna Faltýnková ve specializovaném právním podcastu Pávo k Ranní Kávě posluchače seznámí i s čerstvými rozsudky soudů a novinkami v oblasti legislativy.

Přečíst článek

Digitalizace zjednodušuje práci personalistů. Firmám šetří čas i peníze

Novela zákoníku práce platná od začátku letošního října, umožňuje uzavírat pracovní smlouvy a dohody elektronicky. Výrazně tak nahrává digitalizaci veškeré komunikace mezi zaměstnavatelem a zaměstnanci.

Přečíst článek
Senátoři schválili konsolidační balíček. Míří k podpisu prezidenta

Konsolidační balíček prošel Senátem. Už chybí jen podpis prezidenta

Senát ve středu po dlouhé rozpravě schválil vládní konsolidační balíček. Už chybí jen podpis prezidenta Pavla. Toho na úterní schůzce šéf odborářů Josef Středula vyzval, aby soubor převážně daňových změn vetoval.

Přečíst článek
Změny v českém zákoníku práce. Co musejí podnikatelé vědět
video

Změny v českém zákoníku práce. Co musejí podnikatelé vědět

V říjnu letošního roku vstoupila v platnost novela zákoníku práce, která přináší zásadní novinky pro podnikatele a jejich zaměstnance. Novela upravuje zejména pravidla týkající se odpočinku, práce z domova a dohod mimo pracovní poměr. V rozhovoru pro FreshStart je blíže rozebírá daňový poradce Jan Ježek.

Přečíst článek
Reklama

News box

Tuzemská měna vůči oběma hlavním světovým měnám zpevnila 💪. Oproti předchozímu závěru posílila shodně o dva haléře, když se obchoduje v kurzu 25,36 koruny za euro a 23,36 koruny za dolar. 
Pražská burza po pěti týdnech růstu oslabila 📉, index PX klesl v uplynulém týdnu o téměř procento na 1597,8 bodu. Nejvíce rostly akcie Erste Bank, naopak největší oslabení zaznamenaly cenné papíry společnosti Piluka. V předchozím týdnu index PX stoupl o 1,4 procenta.
Bitcoin by ještě do konce prázdnin mohl překonat dosavadní rekord 73 800 dolarů (1,72 milionu korun) a přiblížit se hranici 80 tisíc (1,87 milionu korun). Impulzem by mohl být očekávaný projev amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa na největší světové bitcoinové konferenci v Nashvillu. Shodli se na tom oslovení ekonomové a experti na kryptoměny. Nyní se bitcoin obchoduje okolo 66 tisíc dolarů (1,54 milionu korun). Číst více
Ruská centrální banka podle očekávání zvýšila 📈 svou základní úrokovou sazbu o dva procentní body na 18 procent, tedy na nejvyšší úroveň za více než dva roky. Banka poukázala na zrychlení růstu spotřebitelských cen. Předpověděla, že v celém letošním roce bude inflace v Rusku činit 6,5 až 7,0 procenta.
Evropská unie v rámci podpory Ukrajiny uvolnila první výplatu peněz z výnosů plynoucích ze zmrazených ruských aktiv. Ukrajina tak získá 1,5 miliardy eur 💶 (zhruba 38 miliard korun) na posílení vojenských kapacit a obnovu země. 

Škoda Group nechystá protinávrh na převzetí rivala Talgo. Český výrobce vlaků má zájem o spojení svých průmyslových aktivit s aktivitami španělského rivala Talgo, nehodlá však předložit návrh na jeho převzetí, kterým by konkuroval nabídce ze strany maďarské společnosti Ganz-Mávag. Vyplývá to podle agentury Reuters z dopisu, jehož obsah firma Talgo zveřejnila. 

Výstavba prvního úseku vysokorychlostních železničních tratí (VRT) 🚄 mezi Brnem a Přerovem by měla začít v příštím roce. Práce na úseku mezi Brnem a Břeclaví začnou v roce 2026, úsek Moravská brána pak nejpozději v roce 2028. Uvedl to ministr dopravy Martin Kupka (ODS).
Investiční společnost Tomáš Čupra TCF Capital investovala několik desítek milionů korun do české firmy Eco-Stations, za které získá postupně až třicetiprocentní podíl ve firmě. Cílem investice je zefektivnění výroby a pomoc společnosti s rozvojem služeb v podobě čištění vzduchotechniky a výrobních zařízení suchým ledem. Číst více
Městský soud v Praze schválil ukončení provozu závodu Energetického Holdingu Malina. Navrhl to insolvenční správce firmy, protože podnik už podle něj prakticky nefunguje. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Firma s dluhy za více než miliardu korun, která se zabývala instalacemi fotovoltaických ☀ panelů na střechy, je v konkurzu. To znamená likvidační řešení úpadku prostřednictvím rozprodeje majetku.
Několik pařížských nádraží v noci čelilo cíleným žhářským útokům na železniční infrastrukturu. Provoz na třech ze čtyř vysokorychlostních tratí 🚄 je silně narušen. Uvedl to francouzský železniční dopravce SNCF. Doprava bude v den zahájení olympijských her značně narušena, obtíže přetrvají nejméně do konce víkendu, uvádí AFP. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme