Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kreml - informace o tématu

Vladimir Putin

Báli se ho, tak mu lhali. Američtí špioni odtajnili zákulisí jednání Putina s jeho generály

Nejbližší spolupracovnicí Vladimira Putina ho ze strachu mystifikovali nejen ohledně úspěchu vojenského tažení, ale i o skutečných dopadech sankcí, píše agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Na moskevské burze začalo obchodování téměř po měsíci

Kreml nakupuje. Státní peníze drží moskevskou burzu, která otevřela poprvé od začátku války

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Putinovo tažení za silnější rubl zaplatí i Češi. Ještě víc jim zdraží energie

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Nynější sankce Rusko nepoloží, pečlivě se na ně připravilo

Rusko dosud zvládá čelit sankcím Západu, neboť po řadu let systematicky snižuje své vystavení americkému dolaru. Dolarové rezervy Ruska činily loni jen 16 procent celkových devizových rezerv země. Přitom o čtyři roky dříve to bylo více než 40 procent. Jeden příklad za všechny: od vrcholu roku 2010 Rusko snížilo objem držených amerických dluhopisů o 98 procent.

Přečíst článek
Miloš Zeman, prezident

Jana Havligerová: Zeman změnil rétoriku, ne přesvědčení

Napadení Ukrajiny putinovským Ruskem je pro prezidenta Zemana pořádná rána do vazu. Při jeho „státnickém“ projevu, s nímž vystoupil v České televizi, to ostatně bylo vidět. Výroky, kterými výslovně odsoudil agresi, zněly mdle, snaha změkčit je vyznáním obdivu k ruskému lidu a kultuře byla zjevná. 

Přečíst článek
Miloš Zeman

Prezident Zeman: Šílence je třeba izolovat a nebránit se proti němu jen slovy

Rusko se vpádem Ruska na Ukrajinu dopouští zločinu proti míru. Je načase sáhnout k tvrdším sankcím, než byly plánovány. Šílence je třeba izolovat a nebránit se proti němu jen slovy, uvedl v televizním projevu prezident Miloš Zeman s tím, že vyjádřil plnou podporu ukrajinskému lidu a jeho vedení. Projev hlavy státu ocenil premiér Petr Fiala (ODS).

Přečíst článek
Joe Biden, americký prezident

Biden zakázal obchod s Donbasem. Sankce proti Rusku budou následovat

Americký prezident Joe Biden podepsal exekutivní příkaz, který Američanům zakazuje investovat nebo obchodovat v separatistických regionech na východě Ukrajiny. Oznámil to Bílý dům.

Přečíst článek
Vladimir Putin

Kreml už zase vydává státní bondy, úrok je vysoko. Nově si zajistil miliardu dolarů

Rusko se po dvoutýdenní pauze vrátilo na trh státních dluhopisů. Pauzu si vynutil rozsáhlý výprodej způsobený zvýšeným geopolitickým rizikem. To se ale zmírnilo a trh Moskvu teď vnímá příznivěji, uvedla agentura Reuters. Prodejem si Rusko v aukci zajistilo téměř miliardu dolarů (zhruba 22 miliard korun).

Přečíst článek
Ruský rubl

Ruští boháči přicházejí o miliardy, kritizovat Kreml se však bojí

Ruská ekonomická elita se smiřuje s výraznými finančními ztrátami, které jim přináší rostoucí napětí ve vztazích se Západem.

Přečíst článek
Nord Stream 2

Lukašenkovy hrozby zdražují Evropě plyn

Hned při začátku pondělního obchodování se velkoobchodní ceny zemního plynu v EU vrátily poprvé od minulého pondělí nad úroveň 80 eur za megawatthodinu. Podle dat Bloombergu vykázaly úroveň až 81 eur za megawatthodinu. A to přesto, že Rusko právě již od minulého týdne dodává Evropě více plynu v rámci krátkodobých smluv.  

Přečíst článek
elektroměr, elektřina

Kolik bude dalších „Bohemia Energy”? Klíč drží Kreml

Zhruba 2,5 milionu odběratelů elektřiny od společnosti ČEZ, jejího největšího dodavatele v ČR, si od Nového roku pořádně připlatí. Elektřina v nejběžnější sazbě D02 totiž zdraží z 1700 na 3120 korun bez DPH za jednu megawatthodinu, tedy o takřka 84 procent. Sazba D02 je určena pro domácnosti, které elektřinu využívají ke svícení nebo pro provoz běžných spotřebičů, jako je lednička, pračka nebo myčka.  

Přečíst článek
Reklama

News box

Ve věku 77 let zemřel americký 📖📖📖spisovatel Paul Auster, mimo jiné autor knih Newyorská trilogie, Brooklynské panoptikum nebo scénáře k filmu Smoke. O literátově úmrtí dnes informoval deník The New York Times (NYT), podle něhož Auster zemřel v úterý na komplikace spojené s rakovinou plic ve svém domě v Brooklynu.
Na pražskou 🖼️🖼️🖼️výstavu režiséra Tima Burtona, která se prvního května v 10.00 otevírá zájemcům v Obecním domě, se dosud v předprodeji prodalo zhruba 17 tisíc lístků. Výstava, která nabídne návštěvníkům skoro 600 skic, loutek, scénografií nebo fotografií z Burtonových filmů, stojí organizátory zhruba 30 milionů korun. Uvedla to Kateřina Riley z pořádající agentury Art Movement. Burton, který je známý pro snová, fantaskní, groteskní až hororová díla, se do Prahy vrací po deseti letech. Poslední jeho výstava v Praze byla nejnavštěvovanější českou výstavou roku 2014, navštívilo ji přes 102 tisíc lidí. Organizátoři věří, že letošní výstava toto číslo překoná.
Zakladatel a bývalý generální ředitel kryptoměnové burzy Binance Changpeng Zhao byl odsouzen ke čtyřem měsícům ve vězení, protože na největší kryptoměnové burze na světě umožnil praní špinavých peněz. Uvedla to agentura AP s odvoláním na rozhodnutí soudu. Prokuratura pro něj původně žádala 36 měsíců.
Changpeng Zhao,
Changpeng Zhao, Profimedia
Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová ocenila 💶💶💶českou pomoc Ukrajině. V projevu před sobotním slavnostním koncertem ke 20. výročí vstupu České republiky do Evropské unie v pražském Rudolfinu také uvedla, že Česko se podílí na vytváření budoucnosti unie. Premiér Petr Fiala (ODS) řekl, že EU funguje lépe, když se ocitne pod tlakem, v čase krizí. Poukázal na ruskou hrozbu a tlak světové ekonomické konkurence. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme