Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kreml - informace o tématu

Zásobníky ropného gigantu Rosněfť na západní Sibiři.

Lukáš Kovanda: Rusko bude přicházet o 200 miliard korun měsíčně jen kvůli zastropování cen ropy

Rusko bude letos kvůli embargu EU a zastropování cen ropy a ropných produktů přicházet v přepočtu o zhruba 200 miliard korun měsíčně. Vyplývá to z výpočtu finského Střediska výzkumu energií a čistého ovzduší.

Přečíst článek
Nejsilnější zbraní Kremlu je státní televize. Jak zneužívá amerických zpráv ve prospěch Putina?

Nejsilnější domácí zbraní Kremlu je státní televize. Aneb jak vytvořit příběh, že Putin válku vyhrává

Přečíst článek
Dmitrij Peskov

Přijeďte do Ruska, uvidíte, jak vám lžou, láká turisty mluvčí Kremlu

Kreml prý nebude oplácet Evropské unii, která ztížila cesty Rusům do Evropy, stejnou mincí. Celé to je ale typická propaganda.

Přečíst článek
Sídlo Gazpromu v Moskvě

Gazprom pustil do Evropy o polovinu méně plynu. Na ziscích to nepozná, jsou rekordní

Dodávky ruského zemního plynu do Evropské unie od počátku letošního roku klesly o 48 procent. Včetně Británie se snížily o 49 procent.

Přečíst článek
Gerhard Schröder na archivním snímku z roku 2016

Tohle Němci nevidí rádi. Exkancléř Schröder tráví dovolenou v Moskvě a možná se sejde s Putinem

Bývalý německý kancléř Gerhard Schröder je v Moskvě, uvedla německá televize n-tv, které politik řekl, že je v ruském hlavním městě na dovolené. Ruský prezidentský mluvčí Dmitrij Peskov na dotaz novinářů podle agentury TASS uvedl, že setkání prezidenta Vladimira Putina s německým politikem naplánováno není, nevyloučil ale, že mezi oběma muži dojde „ke kontaktu“.

Přečíst článek
Těžba plynu

Lukáš Kovanda: Přijde naše vláda s dalším úsporným tarifem? Rozhodne Kreml

Plynovod Nord Stream 1 je od včerejška v provozu. Zatím však pouze na 40 procent své přepravní kapacity. Ruský prezident Vladimir Putin přitom varuje, že už příští týden může plynovodem proudit plyn pouze z 20 procent jeho kapacity. Nejistota ohledně dalšího vývoje žene cenu plynu v EU opět vzhůru, aktuálně o přibližně šest procent.

Přečíst článek
Plynovod Jamal, ilustrační foto

Putin zítra vypne plyn Finsku, které chce do NATO a odmítá Rusku platby v rublech

Po Polsku a Bulharsku je Finsko další zemí, kterou Kreml odpojí od dodávek ruského plynu. Stane se tak už v sobotu ráno. Finský státní plynárenský podnik Gasum uvedl, že ho o tom informoval ruský Gazprom v pátek. Odpojení od ruského plynu může být součástí rozsáhlejší odvety Kremlu za vstup Finska do NATO, píše ve svém komentáři Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
OMV

Rakouská OMV bude ruský plyn nakupovat za rubly

Také rakouská energetická skupina OMV bude za dodávky ruského plynu platit v rublech, píše list Financial Times (FT).

Přečíst článek

Čtyři kupci z Evropy už za plyn platí v rublech. Rakousko vyvrací, že je mezi nimi

Účet v rublech už si otevřelo deset evropských odběratelů ruského plynu a čtyři z nich za plyn zaplatili způsobem, který začal vyžadovat Kreml. S odkazem na svůj zdroj to uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Mirek Topolánek

Mirek Topolánek: Bez plynu z Ruska tu máme zpátky středověk

V případě zastavení dodávek ruského plynu do Evropské unie, o kterém se hovoří v souvislosti s dalšími sankcemi proti Rusku kvůli jeho vojenskému útoku na Ukrajinu, by Česká republika nemohla rychle nahradit obrovský výpadek z jiných zdrojů a ocitla by se bez této důležité energetické suroviny. Nedostatek plynu by ohrozil výrobu tepla, dodávky plynu do domácností a firem, jelikož Česko je téměř ze 100 procent závislé na ruském plynu. Na konferenci Dny teplárenství a energetiky to řekl předseda Teplárenského sdružení ČR a bývalý premiér Mirek Topolánek.

Přečíst článek
Vladimir Putin

Okolí Putinových nejvěrnějších řídne. Svůj nesouhlas se ale bojí veřejně ukázat

Jako katastrofální chybu, která dopadne na ruskou ekonomiku a vrátí Rusko o desítky let zpět, hodnotí invazi na Ukrajinu čím dál víc vlivných Rusů ze státního aparátu i byznysu. O aktuální atmosféře, která panuje v Kremlu, hovořili s agenturou Bloomberg v obavě z trestu v utajení.

Přečíst článek
ruské železnice

Lukáš Kovanda: Ruské železnice krachují, spoje prořídnou. Kremlu už nepůjčí ani Číňané

Ruské železnice bankrotují. V březnu totiž nesplatily všechny své závazky věřitelům, jak se smluvně zavázaly. Příslušná částka byla splatná ke 14. březnu. Podniku, který je stoprocentně ve vlastnictví Ruské federace, pak běžela desetidenní lhůta, kdy mohl věc napravit. Věřitelé však své peníze během této lhůty nedostali.

Přečíst článek
Reklama

News box

Americká Sněmovna reprezentantů  začala projednávat sérii čtyř zákonů, které zahrnují 🪖vojenskou a finanční podporu Ukrajině, Izraeli i Tchaj-wanu. Obsahují rovněž nové sankce proti íránským a ruským představitelům, připravují půdu pro zákaz sociální sítě TikTok v USA a eventuální využití zmražených ruských k aktiv k podpoře Ukrajiny. Americká média očekávají, že návrhy sněmovna schválí
Český poslanec Evropského parlamentu (EP) Martin Hlaváček (za ANO) se snaží mezi kolegy v EP získat podporu pro zpřísnění režimu dovozu zemědělských produktů z Ukrajiny. Informoval o tom server Politico s odvoláním na své zdroje. EP má v úterý hlasovat o prodloužení pozastavení cel a kvót na 🍠 zemědělský dovoz z Ukrajiny. Podle serveru Politico Hlaváček stejné změny navrhl už dříve, ale podpořila ho jen malá skupina europoslanců.
Chorvatský antimonopolní úřad zamítl stížnost proti výběru konsorcia zahrnujícího českou společnost TollNet a slovenskou firmu SkyToll v tendru na nový 🚖🚖systém mýtného v Chorvatsku. Informoval o tom chorvatský deník Jutarnji list.
Polostátní energetická společnost ⚡ČEZ zažalovala Českou národní banku kvůli milionové pokutě uložené za pozdní zveřejnění informace, která mohla ovlivnit hodnotu akcií firmy. ČEZ podal žalobu loni v prosinci, soud se jí začne zabývat příští týden, píše web Aktuálně.cz. ČEZ už podle něj pokutu zaplatil. Žalobou se domáhá toho, aby soud rozhodnutí centrální banky zrušil, a klíčové předpisy do budoucna autoritativně vyložil.
U kryptoměny bitcoin ₿ se v noci na dnešek uskutečnil další halving, tedy snížení odměny pro těžaře bitcoinů na polovinu. Tento krok přichází každé zhruba čtyři roky, v minulosti se po něm cena bitcoinu zvyšovala. Cílem halvingu je zpomalení tempa tvorby nových bitcoinů..
Severní Korea v pátek uskutečnila test mimořádně velké bojové hlavice pro střely s plochou dráhou letu a zkušební odpal nové protiletadlové střely. Informovala o tom severokorejská oficiální tisková agentura KCNA.

Hrubý domácí produkt Ruska by se měl v letošním roce zvýšit stejným tempem jako loni, kdy vzrostl o 3,6 procenta. Předpověděl to podle agentury Reuters ruský ministr financí Anton Siluanov. "Veřejný dluh zůstává na udržitelně nízké úrovni kolem 15 procent HDP, rozpočtový deficit činí zhruba jedno procento HDP a očekává se, že tempo hospodářského růstu bude na stejné úrovni jako v roce 2023, což je 3,6 procenta," uvedl Siluanov.

Reklama
Reklama
Doporučujeme