Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

koruna - informace o tématu

Výroba v jednom ze závodů Colt CZ Group

Colt za čtvrtletí prodal méně zbraní a trápí ho silná koruna. Ale čistý zisk zbrojovka zvýšila

Colt CZ Group SE (Colt CZ) zaostal v prvním čtvrtletí za očekáváním analytiků, holding vykázal výnosy tři miliardy korun. Meziročně byly nižší o 15,2 procenta, a to kvůli poklesu prodeje zbraní nebo dopadům přepočtu z cizích měn. Čistý zisk zbrojařské skupiny dosáhl za tři měsíce roku 587,8 milionu korun, ve srovnání se stejným obdobím loni vzrostl o 7,9 procenta. Vyplývá to z konsolidovaných neauditovaných finančních výsledků holdingu, které dnes Colt CZ zveřejnil v tiskové zprávě.

Přečíst článek

Analytici: Silná koruna míří k prolomení historických maxim vůči dolaru i euru

Přečíst článek

Koruna je evropský šampion. Vylepšila 15letý rekord k euru, jako jediná od invaze posílila vůči dolaru, euru i franku

Přečíst článek
Peníze, ilustrační foto

Koruna je nejsilnější k euru od roku 2008, k dolaru za více než rok

Česká měna je aktuálně nejsilnější k euru téměř za 15 let a k dolaru za více než rok. Vůči euru dnes zpevnila oproti předchozímu závěru o 15 haléřů na 23,34 koruny za euro, což je nejnižší kurz od konce července roku 2008. K dolaru si koruna polepšila o 27 haléřů na 21,26 koruny za dolar. Silnější byla k měně USA naposledy loni v únoru. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Přečíst článek
Přichází čas hodnotových akcií

Průměrný český investor do fondů vydělal za první kvartál 2,9 procenta

Průměrný český investor do podílových fondů od začátku roku do konce března vydělal 2,9 procenta. Za poslední tři roky zhodnotily investice majetek o pět procent, a to navzdory propadům většiny investičních nástrojů v loňském roce. Vyplývá to z Indexu českého investora (CII750) společnosti Fincentrum & Swiss Life Select. Index sleduje výkonnost 750 investičních fondů působících na českém kapitálovém trhu.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Koruna je opět při síle. I díky euroamerickým bankovním pádům

Koruna je opět plně při síle. Alespoň prozatím. Včera zpevnila vůči dolaru pod úroveň kursu 21,55, tedy na svoji vůbec nejsilnější úroveň od 22. února 2022. Česká měna je tak vůči té americké nejsilnější ještě od doby před zahájením ruské invaze na Ukrajinu. Sílí díky podpůrné rétorice České národní banky. A díky předpokladu světových trhů, že nedávné euroamerické bankovní pády a otřesy donutí centrální banky v čele s tou americkou ukončit utahování své měnové politiky dříve. Přičemž zároveň nebudou až tak závažné, aby vyvolaly hlubší recesi. Budou zkrátka „tak akorát“. Což je hodně optimistický, skoro až naivní, předpoklad.

Přečíst článek
Předseda vlády Petr Fiala (vlevo) a generální tajemník Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj Mathias Cormann.

Mírná recese a vysoká inflace. OECD také Česku doporučuje šetřit

Česko letos čeká mírná recese, hrubý domácí produkt (HDP) klesne o 0,1 procenta a země se bude potýkat s vysokou inflací, která bude činit 13 procent. Uvádí to zpráva Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), kterou představili premiér Petr Fiala (ODS) a generální tajemník OECD Mathias Cormann na tiskové konferenci v Praze. Zpráva Česku také doporučuje rozpočtovou konsolidaci. Podle Fialy chce vláda ročně snižovat strukturální deficit o jedno procento HDP, tedy zhruba 70 miliard korun.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Koruna může posílit pod 23,50 za euro

Současný guvernér ČNB Aleš Michl nás dnes podle všeho opět ujistí, že silná koruna zásadně pomáhá tlumit inflační tlaky v tuzemské ekonomice, což centrální bance umožňuje držet sazby bez změny, míní ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Odliv dividend stahuje Česko do rekordního minusu

Česko se ocitá v závažné makroekonomické nerovnováze, jakou roky nepamatuje. Podle některých expertů mu proto vážně hrozí měnová krize. Data za loňský rok, jež máme čerstvě pohromadě, tuto obavu, respektive důvody pro ni, příliš nerozptylují. Přesto koruna spíše rekordně sílí, než by čelila měnové krizi. Co za tím vězí?

Přečíst článek
Pamětní tisícikoruna se bude prodávat na veletrhu Sběratel.

Startuje jarní veletrh Sběratel. Nabídne pamětní tisícovku ČNB

Originální dopis pro otce Freddie Mercuryho, možnost nechat si zdarma ocenit vlastní sbírky a především příležitost nakoupit vzácné známky, mince nebo bankovky od prodejců z celé Evropy. To vše nabídne na jednom místě jarní veletrh Sběratel, který se bude konat od 24. do 25. března v hotelu Olympik Praha.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Koruna má padat, ale drží silná. Proč tomu tak je

Běžný účet české platební bilance padl loni do suverénně historicky rekordního schodku, přes 415 miliard korun. Hluboký schodek běžného účtu je obecně negativní zprávou pro mezinárodní devizové obchodníky. Vytváří tlak na oslabení měny dané země. Koruna však takovým problémům nyní nečelí. Naopak, vůči euru posílila na 15letá maxima. Proč tomu tak je, vysvětluje ve svém komentáři hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Credit Suisse je jen „špička ledovce“, varuje člen vedení největší banky v USA

Pojištění proti krachu Credit Suisse ve středu odpoledne zdražilo na krizové úrovně. Odpovídá ceně pojištění třeba americké banky Morgan Stanley v září 2008, po krachu Lehman Brothers. Tímto krachem tehdy odstartovala nejkritičtější fáze světové finanční krize let 2008 a 2009. Cenu pojištění proti pádu Credit Suisse nyní zhusta vyhánějí banky, které s ní uskutečňovaly obchody a transakce, a nyní si ve strachu a shonu pojištění kupují.

Přečíst článek
Credit Suisse, druhá největší švýcarská banka

Lukáš Kovanda: Strach z pádu největší švýcarské banky Credit Suisse potápí i českou korunu

Česká koruna výrazně oslabuje kvůli strachu z pádu největší švýcarské banky, Credit Suisse, jejíž akcie dnes na burze klesly až o 25 procent. V Praze na burze padají také akcie tuzemských bank, v čele s těmi matky České spořitelny.

Přečíst článek
Reklama

News box

Obraz 🎨🖌 Podobizna slečny Lieserové od Gustava Klimta, který byl dlouhou dobu považován za ztracený, se ve Vídni vydražil za 30 milionů eur 💶 (758 milionů korun). Informuje o tom agentura APA, podle níž se odhadní cena pohybovala mezi 30 a 50 miliony eur (až 1,26 miliardy korun). I tak dnes aukce jasně překonala dosavadní rakouský rekord.

Ceny ropy 🛢 klesají 📉 kvůli zmírnění napětí na Blízkém východě a slabší aktivitě amerických podniků. Větším ztrátám brání pokles zásob ropy ve Spojených státech. Severomořská ropa Brent ztrácí o 0,5 procenta na 87,96 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) odpisuje 0,7 procenta a prodává se lehce nad 82,80 dolaru za barel.

Česká skupina lékáren Pilulka 💊 loni podle předběžných čísel utržila 2,1 miliardy korun, což představuje meziroční pokles o 13 procent. Spolu s franšízovými lékárnami v Pilulce zákazníci loni utratili okolo tří miliard. Důvodem poklesu je uzavření rumunské pobočky v polovině roku 2023 a výrazné omezení prodejů prostřednictvím benefitních zaměstnaneckých programů.

Číst více
Pražská burza po dvou růstových dnech nepatrně oslabila. Index PX poklesl o 0,08 procenta na 1563,57 bodu. I tak ale zůstává na nejvyšších hodnotách od léta 2008. Dnes se dařilo akciím pojišťovny VIG i skupiny Erste, naopak v oslabování pokračovaly cenné papíry energetické společnosti ČEZ. 
Americký prezident Joe Biden po několikaměsíčním schvalování v Kongresu podepsal zákon 📝 uvolňující dodatečných 61 miliard dolarů (přes 1,4 bilionu korun) na vojenskou a ekonomickou podporu Ukrajiny a zemí v regionu. Souběžně uzákonil další výdaje ve výši přes 30 miliard dolarů na podporu Izraele, asijských partnerů či na humanitární pomoc ve světě a potvrdil přijetí opatření, které by teoreticky mohlo příští rok vést k zákazu sociální sítě TikTok ve Spojených státech.
Akcionáři Komerční banky schválili návrh představenstva vyplatit z loňského zisku dividendu 82,66 koruny na akcii před zdaněním. Uvedla to mluvčí banky Šárka Nevoralová. Většinovým akcionářem KB je s podílem 60,4 procenta francouzská banka Société Générale. Komerční banka má přes 69 tisíc akcionářů, většina z nich jsou lidé z Česka. Číst více
Tržby amerického výrobce letadel Boeing ✈ se v prvním čtvrtletí meziročně snížily o osm procent na 16,57 miliardy dolarů (391 miliard korun). Je to však lepší výsledek, než firma čekala. Boeing ve svém dnešním sdělení také uvedl, že krize kolem výroby jeho letadla 737 MAX polevuje. Boeing je hlavním rivalem evropského výrobce letadel Airbus.
Německá ekonomika letos podle aktualizovaného odhadu vlády vykáže růst 📈 o 0,3 procenta, což je o 0,1 procentního bodu více než předpokládala únorová prognóza. Spolkový ministr hospodářství Robert Habeck k tomu uvedl, že aktualizovaný výhled vývoje hrubého domácího produktu (HDP) je stále příliš nízký, přesto jsou už podle něj patrné známky zlepšení. Číst více
Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) bude Petr Bartovský, vláda dnes schválila jeho jmenování. Bartovský nahradí Jana Berouna, který VZ řídí od roku 2014 a jemuž v říjnu zanikne služební poměr vojáka z povolání. Šéfa VZ jmenuje ministryně obrany se souhlasem vlády a po projednání ve sněmovním výboru, kde kandidáta ministryně obrany Jana Černochová (ODS) představila v úterý.
Lepší pracovní podmínky pro pracovníky digitálních platforem, jako je Uber, schválili poslanci Evropského parlamentu ve Štrasburku. Cílem směrnice je větší ochrana a posílení postavení lidí, kteří pracují například jako kurýři nebo řidiči na objednávku pomocí aplikací, a obecně větší transparentnost zaměstnání v nových formách práce.
Reklama
Reklama
Doporučujeme