Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

koruna - informace o tématu

Svatý Václav, dvacetikoruna, česká koruna, Praha

Lukáš Kovanda: Proč koruna chrání před inflačními dopady války na Ukrajině lépe než euro

Dnes je to přesně rok a půl od předvečera ruské invaze na Ukrajinu, k níž došlo loni 24. února. Za tu dobu koruna vůči dolaru oslabila o 2,5 procenta, přičemž euro ztratilo 4,4 procenta, plyne z dat agentury Bloomberg platných k dnešnímu popoledni.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Zdražování nafty nabírá na tempu, v srpnu cena vzrostla již o více než tři koruny

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: My čekali pokles, a zatím přišel růst. Průmyslu pomůže kromě aut také slábnoucí koruna

Přečíst článek
Bankovní rada formálně ukončila intervenční režim na podporu kurzu koruny zahájený v květnu 2022

Konec intervenčního režimu. Koruna bude dále oslabovat, čekají ekonomové

Centrální banka ukončila intervenční režim, kterým podporovala kurs koruny v době vysoké inflace. Kurz koruny se propadl k 24,20 na euro. Měna bude dále oslabovat, čekají ekonomové.

Přečíst článek
ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Snížený rating USA zatřese světovými trhy. Koruna může oslabit

Agentura Fitch poprvé v historii snižuje rating Spojeným státům. Světovými trhy to může pořádně otřást. Může oslabit koruna a stoupnout úroky na dluhu české vlády, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Českou korunu drží na silných úrovních tuzemské firmy

Eurománie českých firem zlevňuje Čechům dovolenou v Chorvatsku

Českou korunu drží na silných úrovních i tuzemské firmy, které si díky nižším sazbách půjčují v eurech. Ty následně směňují za koruny a tím vytvářejí poptávku po tuzemské měně a tlačí na její posílení. Silná koruna zase Čechům zlevňuje zahraniční dovolenou, třeba v oblíbeném Chorvatsku.

Přečíst článek
Padělatelé v Česku se vrhli na mince. A počty padělků prudce stouply

Padělatelé v Česku se vrhli na mince. A počty falzifikátů prudce stouply

Česká národní banka (ČNB) zadržela v prvním pololetí 2797 padělaných nebo pozměněných bankovek a mincí. Je to o polovinu víc než za celý loňský rok, proti loňskému prvnímu pololetí se počet zadržených padělků zvýšil víc než pětinásobně. Naprostá většina odhalených padělků jsou české koruny, vyplývá z informací ČNB.

Přečíst článek
České bankovky, ilustrační foto

Koruna má za sebou solidní první pololetí, porazila dolar, euro i švýcarský frank

Česká měna v první letošním pololetí podala solidní výkon, který by ji měl vydržet i ve druhé půli roku. Od ledna do června zpevnila vůči většině významnějších měn ve světě, a to včetně amerického dolaru, eura nebo švýcarského franku. Ztratila ale naopak vůči polskému zlotému nebo maďarskému forintu.

Přečíst článek

Hitem letošního léta bude levné Turecko. Lira ještě oslabí

Trávit letošní dovolenou v Turecku není podle ekonomů vůbec špatný nápad. Díky silné koruně a rozvrácené erdoganomice je v Turecku pro Čechy levně. Češi by v létě v Turecku na dovolené mohli zaplatit v průměru o desetinu méně než před rokem, říká analytik obchodníka s měnami Purple Trading Petr Lajsek a zároveň radí se směnou peněz ještě pár dnů počkat.

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Turecká lira dramaticky padá, stojí méně než jednu korunu

Lukáš Kovanda: Svéráz národní „erdoganomiky“. Turecká lira dramaticky padá, poprvé stojí méně než korunu

Turecká lira dramaticky padá, už stojí méně než jednu korunu. Za Erdoganova prezidentování koruna vůči posílila o více než 900 procent, roku 2014 byla lira i za více než deset korun, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Raiffeisenbank, pobočka

Potřebujete před dovolenou směnit peníze? Raiffeisenbank nabízí službu Směnárna zdarma

Raiffeisenbank bude před vypuknutím letních dovolených nabízet službu Směnárna zdarma. Například před cestou do Chorvatska si během června můžete směnit až 40 tisíc korun s výhodnějším kurzem na eura.

Přečíst článek
Guvernér ČNB Aleš Michl vítá v centrální bance premiéra Petra Fialu (ODS).

Příměří, nebo trvalý mír? Guvernér Michl a premiér Fiala probírali inflaci

Že by premiér Fiala a guvernér ČNB Michl našli společnou řeč? Setkali se dva týdny poté, co Aleš Michl označil vládu za jednoho z viníků neutuchající inflace, na což mu premiér odpověděl, že bojovat s inflací musí právě centrální banka.

Přečíst článek
Jestliže se teď rozhodnete vyměnit koruny za eura nebo dolary, nebudete toho na dovolené litovat.

Teď je ta pravá chvíle. Na směně korun před dovolenou nyní neproděláte, uvádějí analytici

Jestliže se teď rozhodnete vyměnit koruny za eura nebo dolary, nebudete toho na dovolené litovat. Analytici se shodují, že do prázdnin se kurz už více nezlepší, takže není důvod směnu odkládat. Česká měna se v úterý odpoledne obchodovala za 23,70 koruny za euro a 21,98 koruny za dolar.

Přečíst článek
Reklama

News box

Neznámý člověk se dnes podle televize CNN 🔥 zapálil před budovou newyorského soudu, kde se koná proces s americkým exprezidentem Donaldem Trumpem, který je obžalovaný ze zfalšování finančních záznamů v souvislosti s platbou pornoherečce před volbami roku 2016. Informace o muži v plamenech byla zveřejněna téměř ve stejnou chvíli, kdy byl dokončen výběr 12členné poroty a šesti náhradníků.
Julija Navalná, vdova po ruském opozičním předákovi Alexeji Navalném, dnes dostala 🏅 Cenu za svobodu médií. Převzala ji v Bavorsku na Summitu Ludwiga Erharda, vrcholném setkání německých politiků a zástupců hospodářství, které je pojmenované po bývalém německém spolkovém kancléři a ekonomovi. 
Pražská burza dnes zakončila téměř beze změny, index PX 📈 stoupl o 0,02 procenta na 1550,61 bodu. Proti poklesu akcií Komerční banky a energetické společnosti ČEZ působil růst cenných papírů Erste Bank. Vyplývá to z internetových stránek burzy. Česká koruna mírně oslabila k euru, vůči dolaru stagnovala.
Arménie souhlasila s tím, že vrátí Ázerbájdžánu 4️⃣ strategicky umístěné vesnice, které okupuje od počátku 90. let, oznámilo dnes podle agentury Reuters ázerbájdžánské ministerstvo zahraničí. Arménie přitom počítá s tím, že po předání čtyř obcí klesne bezpečnostní riziko v oblasti, uvedl úřad arménského premiéra podle agentury TASS.
Země Severoatlantické aliance se shodly na poskytnutí dalších systémů 🚀 protivzdušné obrany Ukrajině, která se brání ruské ozbrojené agresi. Po dnešní diskusi ministrů obrany ve formátu Rady NATO - Ukrajina to řekl generální tajemník aliance Jens Stoltenberg. 
Více argumentů hovoří proti verzi ukrajinské rozvědky o sestřelení ruského strategického ✈️ bombardéru Tu-22M3, který se zřítil v ruském Stavropolském kraji téměř 400 kilometrů od nejbližšího místa na rusko-ukrajinské frontě, napsal v dnešním komentáři server BBC News na svém ruskojazyčném webu. 
Ceny ropy po zprávě o izraelském útoku na Írán stouply o více než tři dolary. Teherán posléze útoky bagatelizoval, což trhy vzaly jako známku toho, že napětí na Blízkém východě by nemuselo eskalovat. Cena suroviny posléze smazala předchozí zisky a oslabuje. Cena severomořské roby Brent klesá o 0,4 procenta na 86,73 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy WTI se snižuje o 0,3 procenta a prodávala se za 82,46 dolaru za barel. 
Český státní dluh se v letošním prvním čtvrtletí zvýšil o 109,9 miliardy korun na rekordních 3,221 bilionu korun. Uvedlo to ministerstvo financí ve čtvrtletní zprávě o řízení státního dluhu ČR. Na každého Čecha tak teoreticky připadá dluh 295 480 korun. Míra zadlužení stoupla na 43,6 procenta hrubého domácího produktu (HDP) ze 42,4 procenta v roce 2023.
Slovensko nabídne Číně možnost zapojit se do budování či rekonstrukce slovenské dopravní infrastruktury formou projektů veřejně-soukromého partnerství (PPP), řekl novinářům slovenský premiér Robert Fico. Na návštěvu Číny pojede letos v červnu. Bratislava chce také urychlit dokončení jedné z klíčových dopravních staveb u Žiliny na severu země.
Antimonopolní úřad povolil fondu Genesis Capital nákup majoritního podílu ve společnosti GAF ze Žamberku, která se zabývá kovovýrobou. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme