Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jozef Síkela - informace o tématu

Jozef Síkela (STAN), ministr průmyslu a obchodu

Síkela: Ceny za energie uváděné Eurostatem platí jen 2,5 procenta Čechů

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) chce do novely energetického zákona zapracovat povinnost dodavatelů energií sdělovat Energetickému regulačnímu úřadu (ERÚ) skutečné ceny energií, za které je prodávají koncovým zákazníkům. Síkela to uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi. ERÚ a Český statistický úřad dosud mohly podle něj pracovat jen s ceníkovými cenami, které podle Síkely platí méně než 2,5 procenta obyvatel. Proto podle něj Česko v porovnání s ostatními evropskými zeměmi patřilo ve druhém pololetí loňského roku mezi nejdražší země v Evropě.

Přečíst článek
Do České republiky se v prvním čtvrtletí letošního roku nedovezl žádný plyn z Ruska.

Do Česka letos ještě nepřitekl žádný plyn z Ruska, oznámil Síkela. Šetřit se bude muset dál

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Rekordní zisk ČEZ je systémová chyba. Stát se nechá řídit managementem své firmy

Přečíst článek
Počet solárních elektráren v Česku raketově stoupl. Přesto je ČR na chvostu Evropy

Počet solárních elektráren v Česku raketově stoupl. Přesto je ČR na chvostu Evropy

Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v Česku dlouhodobě zaostává. Podíl solárních a větrných elektráren na celkovém objemu vyrobené elektřiny loni v České republice činil 3,7 procenta. To je výrazně za evropským průměrem, v celé EU byl totiž tento podíl kolem 22 procent. ČR zároveň zaostává i v tempu nárůstu této výroby. Na Twitteru to uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

Přečíst článek
Premiér Fiala a ministr Síkela (vpravo) na tiskové konferenci.

Česko jede skoro bez ruského plynu, nahradilo ho Norsko a LNG

Česko v loňském roce snížilo svou závislost na ruském plynu z původních 97 procent na aktuální maximálně čtyři procenta. Plyn z Ruska stát nahradil dovozem plynu z Norska a zkapalněným plynem LNG ze zámoří. Do budoucna chce stát omezit závislost na ruském plynu úplně, nahradit jinými zdroji chce i dovoz ruské ropy. Po úterní návštěvě ministerstva průmyslu a obchodu to novinářům řekl premiér Petr Fiala (ODS). Tématem jednání byly i ceny energií, jejich aktuální zlevňování na trhu se podle Fialy bude u odběratelů projevovat postupně během roku.

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Prokletí vládního půdorysu. Daně, stavební zákon a další. Vše se nekonečně vleče

Skloubit tak rozdílné strany jako jsou Piráti na jedné straně a ODS nebo TOP 09 na druhé vyžaduje sloní dávku diplomacie a trpělivosti zároveň. Účastníci současné pětikoalice se před víc než rokem rozhodli, že do toho půjdou, že jim vládnutí stojí za nějaké ty ústupky. Vytvořili takzvaný vládní půdorys. Mocným katalyzátorem byla omamná vůně moci podpořená sto osmičkou.

Přečíst článek
Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN)

Dobré zprávy Jozefa Síkely: Zásobníky plynu se opět plní

Teplé počasí i snaha šetřit se vyplácejí. Zásoby plynu v českých zásobnících rostou i v průběhu topné sezony, uvedl ministr průmyslu a obchodu.

Přečíst článek
Premiér Petr Fiala (ODS) a ministr obchodu a průmyslu Jozef Síkela (za STAN)

Dopis čtenáře: Že vláda nechala lidi napospas? A není to dobře?

Na nejnovější komentář Dalibora Martínka hodnotící českou vládu, její počínání během energetické krize i české předsednictví Radě EU reagoval čtenář z Tábora Karel David. Argumentuje, že neviditelnost vlády nemusí být vždy jen problém.

Přečíst článek
I přes mrazy má Česko nejvíce plynu za posledních devět let, tvrdí ministr průmyslu Jozef Síkela

I přes mrazy má Česko druhé největší zásoby plynu za devět let, tvrdí Síkela

Navzdory ochlazení v minulém týdnu jsou zásoby plynu v Česku k dnešnímu dni druhé nejvyšší od roku 2014. Na Twitteru to uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Stát se snaží snížit spotřebu plynu kvůli problémům v dodávkách, které souvisejí s ruskou vojenskou invazí na Ukrajinu. Vláda má za cíl během této zimy uspořit 15 procent plynu, což je 800 milionů metrů krychlových. Zatím se povedlo uspořit více než 180 milionů metrů krychlových.

Přečíst článek
Zprava ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) a ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) na tiskové konferenci k zastropování cen energií pro velké firmy.

Záchrana českého průmyslu? Fialův kabinet schválil cenové stropy pro velké firmy

Naděje pro český průmysl je tady. Pro velké firmy bude v příštím roce platit stejný cenový strop, jaký už Fialův kabinet dříve nastavil pro ostatní odběratele.

Přečíst článek
Jozef Síkela, ministr průmyslu a obchodu

Politický diář Jany Havligerové: Jak si z nás politici dělají dobrý den

Poslanec a bývalý místopředseda sněmovny za hnutí ANO Radek Vondráček zveřejnil na Twitteru snímek, na kterém se prezidentský kandidát Petr Pavel objímá se dvěma muži oblečenými v tričkách s portrétem Putina. Uživatelé sítě ho obratem upozornili, že sdílí fotomontáž, politik obrázek smazal až za pár hodin. S tím, že „to přišlo z internetu“ a tak neměl důvod fotografii zpochybňovat. Tak buď je, řekněme, naiva Vondráček, nebo považuje za pitomce nás. Můžete si vybrat.

Přečíst článek
Jozef Síkela: Státy EU se neshodly na cenovém stropu pro plyn

Dalibor Martínek: Vláda nezvládá boj s drahou energií. Má špatné rádce, teď ji vypakovali i v Bruselu

Skutečně zvláštním způsobem řešíme v Česku problém s drahými energiemi, které dostávají do kolen tisícovky domácností i firem. Je konec roku, firmy přemýšlejí, jestli po Novém roce ještě otevřou. Řada z nich možná už ne.

Přečíst článek
Jozef Síkela, ministr průmyslu a obchodu

Zimu zvládneme, tvrdí ministr Síkela. Zásobníky plynu jsou téměř plné

České zásobníky plynu jsou k dnešnímu dni naplněny z 99 procent, obsahují 3,34 miliardy metrů krychlových zemního plynu. Česko neplánuje pronájem dalších kapacit zásobníků v zahraničí, řekl novinářům ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN). Uvedl také, že v říjnu a prvním listopadovém týdnu se česká spotřeba plynu meziročně snížila o 28 procent. Česko z pohledu zásobování plynem zimu zvládne, řekl.

Přečíst článek
Reklama

News box

Japonská videoherní společnost Nintendo v uplynulém finančním roce zvýšila čistý zisk o 13,4 procenta na rekordních 490,6 miliardy jenů (téměř 7️⃣4️⃣ miliard korun). Firmě podle jejího dnešního sdělení pomohl úspěch filmu Super Mario Bros. ve filmu, vysoký prodej nových titulů videoher a pokles kurzu jenu. 
Německé Spolkové státní zastupitelství nechalo dnes ráno prohledat bruselské kanceláře německého europoslance za Alternativu pro Německo (AfD) 👨 Maximiliana Kraha. Zastupitelství v prohlášení uvedlo, že Evropský parlament s akcí souhlasil a že krok souvisí s podezřením dlouholetého Krahova spolupracovníka ze špionáže pro Čínu.
Ruský prezident Vladimir Putin se dnes v kremelském Andrejevském sále  oficiálně ujal dalšího šestiletého prezidentského mandátu. Oznámil to předseda ruského ústavního soudu Valerij Zorkin poté, co hlava státu složila přísahu.
Pivovary v České republice loni uvařily zhruba 20 milionů hektolitrů piva, což bylo meziročně o 2,7 procenta 📉 méně. Klesla i průměrná spotřeba na obyvatele, která dokonce dosáhla historického minima. V porovnání s rokem 2022 se snížila ze 136 na 128 litrů za rok.
Česká a slovenská UniCredit Bank vykázala v prvním čtvrtletí letošního roku čistý zisk 104 milionů eur, tedy 2,6 miliardy korun, což je meziroční 📈 nárůst o deset procent. Vyplývá to z informací, které dnes zveřejnila mateřská společnost banky.
Průmyslová produkce v Česku se v březnu po jednoměsíčním růstu vrátila k poklesu. Meziročně klesla o 2️⃣,7️⃣ procenta, oproti únoru byla výroba nižší o 1,6 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Důvodem poklesu byla podle něj vysoká loňská srovnávací základna v produkci automobilů i pokračující pokles ve výrobě strojů a zařízení.
Největší švýcarská bankovní skupina UBS v prvním čtvrtletí 📈 zvýšila čistý zisk meziročně o 70 procent na 1,8 miliardy dolarů (41,8 miliardy korun). Hospodaření podpořily divize správy majetku a investiční banka. UBS to dnes uvedla v tiskové zprávě. Banka je v zisku poprvé od převzetí svého konkurenta Credit Suisse loni v červnu.
Číně se podařilo nabourat do jednoho z 💻 počítačových systémů britského ministerstva obrany. Masivní únik dat byl zaměřen na personální údaje zaměstnanců, uvedla britská televizní stanice Sky News. Vláda by měla o kybernetickém útoku dnes informovat britské poslance. Kabinet zatím nezmínil jméno konkrétní země, která za útokem stála, podle informací Sky News se však jedná právě o Čínu.
Boeing kvůli technické závadě odložil první let vesmírné lodi Starliner se dvěma americkými astronauty k 🌍 Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), oznámily tiskové agentury. Odpočítávání se zastavilo dvě hodiny před plánovaným startem z floridského mysu Canaveral.
Ruský opoziční politik Vladimir Kara-Murza, který si momentálně v trestanecké kolonii s maximální ostrahou odpykává pětadvacetiletý trest za kritiku ruské války proti Ukrajině, získal jednu z prestižních 🥇 Pulitzerových cen za své komentáře psané za mřížemi pro list The Washington Post. Cena byla udělena „za vášnivé komentáře napsané s velkým osobním rizikem z vězeňské cely“, uvedli.
Reklama
Reklama
Doporučujeme