Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Joe Biden - informace o tématu

Kongres USA žádá odtajnění zpravodajských informací o původu onemocnění covid-19.

Kongres požaduje odtajnění informací o covidu-19. Chybí už jen Bidenův podpis

Americká Sněmovna reprezentantů jednomyslně schválila zákon o odtajnění zpravodajských informací o původu onemocnění covid-19, píše agentura AP. Zákon nyní míří na stůl prezidenta Joea Bidena. Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) na začátku tohoto měsíce potvrdil, že se přiklání k teorii, že pandemii covidu-19 pravděpodobně způsobil únik z čínské laboratoře. Některé americké vládní úřady nicméně stále dávají přednost teorii, že nákaza se přenesla ze zvířete na člověka přirozeně.

Přečíst článek
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a prezident USA Joe Biden (vpravo) v Kyjevě.

Putin věděl několik hodin předem, že Biden míří na Ukrajinu

Spojené státy informovaly ruskou stranu o návštěvě prezidenta Joea Bidena v Kyjevě několik hodin před jeho odletem. Agentuře Reuters to řekl bezpečnostní poradce Bílého domu Jake Sullivan. Biden strávil v Kyjevě asi pět hodin, setkal se s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a ohlásil další americkou vojenskou pomoc Ruskem napadené zemi.

Přečíst článek

Biden strávil v Kyjevě pět hodin. Přislíbil nový balík vojenské pomoci Ukrajině

Americký prezident Joe Biden navštívil Kyjev, v ukrajinské metropoli na předem neohlášené návštěvě strávil přes pět hodin. S ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským jednal o dodávkách zbraní. Biden také oznámil nový balík vojenské pomoci Ukrajině v hodnotě 500 milionů dolarů (přes 11 miliard korun).

Přečíst článek
Jsme na tom ekonomicky lépe než zbytek světa, vzkázal Biden Američanům

Jsme na tom ekonomicky lépe než zbytek světa, vzkázal Biden Američanům

Americký prezident Joe Biden ve svém poselství o stavu unie vyzdvihl ekonomické oživení USA po pandemii covidu-19 a řekl, že nezaměstnanost je nejnižší za posledních 50 let a že inflace klesá. Demokracie v USA je dva roky po útoku na Kapitol podle Bidena "neohnutá a nezlomená" a Spojené státy jsou na tom ekonomicky lépe než zbytek světa.

Přečíst článek
Prezident USA Biden oznamuje další pomoc Uktrajině.

Spojené státy dodají Ukrajině 31 tanků Abrams, oznámil prezident Biden

Spojené státy v řádu několika měsíců dodají Ukrajině 31 pokročilých tanků M1 Abrams. Prezident USA Joe Biden řekl, že se nejedná o útočnou hrozbu pro Rusko, a pochválil Berlín za jeho rozhodnutí dodat Ukrajině tanky Leopard 2. Spojené státy budou se svými spojenci podle šéfa Bílého domu nadále podporovat Ukrajinu, která čelí ruské agresi.

Přečíst článek
Americký Kapitol ve Washingtonu.

Lukáš Kovanda: Atmosféra houstne, Americe hrozí platební neschopnost

Spojené státy jsou opět v závažném politickém klinči ohledně maximální možné úrovně federálního zadlužení. Republikáni, kteří od začátku letošního ledna ovládají Sněmovnu reprezentantů amerického Kongresu, se shodují se zástupci Demokratické strany na tom, že daná maximální úroveň zadlužení – takzvaný dluhový strop – musí být navýšena. Prostě proto, že rozdíl mezi vládními výdaji a příjmy je propastný.

Přečíst článek
Kancléř Scholz přislíbil Ukrajině další obrněnce.

Německo poskytne Ukrajině 40 obrněných vozů Marder, dostane je do března

Ukrajina dostane asi čtyřicet německých bojových vozů pěchoty Marder, Německo je Kyjevu předá do března. Německo rovněž přislíbilo dát Ukrajincům k dispozici jednu baterii systému protivzdušné obrany Patriot.

Přečíst článek
Prezidenti Zelenskyj (vlevo) a Biden mluvili o další pomoci Ukrajině.

Deset hodin v Americe, Zelenského návštěva se ale chystala měsíce

Desetihodinová návštěva USA ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského se chystala několik měsíců. Zákulisí odvážné cesty, která má Ukrajině zajistit další pomoc, mapovala agentura AP.

Přečíst článek
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Historická návštěva? Zelenskyj poprvé po invazi opustil Ukrajinu, letí do USA, setká se s Bidenem

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že je na cestě do Washingtonu, kde dnes bude jednat s americkým prezidentem Joem Bidenem a vystoupí v Kongresu. Návštěvu, o které informovala v úterý některá americká média, potvrdil i Bílý dům. Hlavním tématem jednání bude posílení ukrajinských obranných kapacit. Jde o první cestu Zelenského do zahraničí od 24. února, kdy ruská armáda napadla Ukrajinu.

Přečíst článek
Čínský prezident na návštěvě Saúdské Arábie

Si Ťin-pching na námluvách v Saúdské Arábii. Vítězství pro Huawei, prohra Západu

Čínské a saúdskoarabské firmy podepsaly 34 dohod o investicích do zelené energie, informačních technologií, cloudových služeb, dopravy a dalších oblastí v hodnotě přes 30 miliard dolarů.

Přečíst článek
Viktor But, Brittney Grinerová

Obchodník se smrtí But se vrací do Ruska. USA ho vyměnily za basketbalistku Grinerovou

Ruské úřady propustily z vězení americkou basketbalistku Brittney Grinerovou, informuje agentura Reuters s odvoláním na ruské ministerstvo zahraničí. Basketbalistku převzali američtí úředníci. Spojené státy Grinerovou vyměnily za vězněného ruského obchodníka se zbraněmi Viktora Buta, jehož příběh byl inspirací pro film Obchodník se smrtí s Nicolasem Cagem v hlavní roli.

Přečíst článek
Reklama

News box

Čína je mezi zhruba stovkou delegací, které zatím  nepotvrdily účast na mírové konferenci o Ukrajině, kterou pořádá v polovině června Švýcarsko. Dnes to podle agentury Reuters řekla švýcarská prezidentka Viola Amherdová. Švýcarsko pozvalo na 160 delegací. Rusko, které válku na Ukrajině vede, podle dřívějších informací pozvánku na jednání nedostalo. Konference by se měl zúčastnit i český prezident Petr Pavel.
Ruský prezident 👴 Vladimir Putin dnes představil velitelům vojenských okruhů nového ministra obrany Andreje Belousova. Podle serveru BBC News to bylo poprvé od začátku války na Ukrajině, co Putin ukázal všechny velitele okruhů. 
Prodejce oděvů Esprit se dostal do finančních potíží. Skupina podala u 👨‍⚖️ soudu v Düsseldorfu návrh na vyhlášení insolvence na mateřskou společnost Esprit Europe a na šest německých dceřiných společností. S odvoláním na sdělení skupiny Esprit Holdings Limited to dnes uvedla agentura DPA. Firma bude v obchodní činnosti zatím pokračovat.
Pražská burza dnes posílila. Index PX 📈 zpevnil o 0,49 procenta na 1563,43 bodu. Vzhůru mu pomohly především akcie polostátní energetické skupiny ČEZ. Opačný vliv na index měla hlavně banka Moneta. Vyplývá to z údajů na webu burzy.
Téměř šest měsíců po parlamentních volbách v Nizozemsku se uskupení čtyř stran včetně krajně pravicové Strany pro svobodu (PVV) vítěze voleb Geerta Wilderse 🤝 dohodlo na vytvoření vlády. Podle agentury Reuters to dnes v Haagu oznámil Wilders, který se ale nestane premiérem. 
Německá finanční společnost Commerzbank má za sebou nejlepší kvartál od začátku roku 2011. Čistý zisk 📈 zvýšila v prvních třech měsících roku o 29 procent na 747 milionů eur (18,5 miliardy korun), což je více, než se čekalo. Banka to uvedla dnes na svém webu. Zvýšila zároveň výhled čistých úrokových výnosů na celý rok.
⚠️ Slovenský premiér Robert Fico byl dnes po výjezdním zasedání vlády v Handlové několikrát postřelen a jeho život je ohrožen. Informoval o tom Ficův facebookový profil s tím, že premiéra převáží vrtulník z Handlové do nemocnice v Banské Bystrici. Agentura Reuters uvedla, že podle mluvčí nemocnice v Handlové byl Fico při vědomí a jeho životní funkce byly stabilizovány. Číst více
Za atentát označil mluvčí slovenského ministra vnitra Matej Neumann útok na premiéra 👨 Roberta Fica, kterého dnes postřelil útočník, jehož policie zadržela. Informovala o tom slovenská média. 
⚠️ Slovenský premiér Robert Fico byl dnes podle listu Denník N postřelen, když po výjezdním jednání vlády ve městě Handlová vyšel mezi mezi lidi. Pravděpodobného útočníka policisté zadrželi, napsal list. Podle slovenské televize ministerského předsedu převážejí do nemocnice v Banské Bystrici. Číst více
Vláda dnes  přerušila projednávání zákona o podpoře bydlení. Po jednání kabinetu to novinářům řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). Podle něj je třeba vyřešit rozpory, které kolem zákona přetrvávají, bude to vyžadovat mimo jiné jednání se samosprávami. Zákon by měl vytvořit systémovou podporu pro osoby ohrožené bytovou nouzí.
Reklama
Reklama
Doporučujeme