Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Joe Biden - informace o tématu

V klimatické krizi jde skutečně o život planety, řekl Biden. Omluvil se za odstoupení od Pařížské dohody

V klimatické krizi jde o život planety, řekl Biden. Omluvil se za odstoupení od Pařížské dohody

Globální klimatická krize představuje existenční hrozbu pro naši planetu, řekl americký prezident Joe Biden v projevu na klimatické konferenci OSN (COP27) v egyptském letovisku Šarm aš-Šajch. Delegáty konference šéf Bílého domu ujistil, že Spojené státy na tuto výzvu reagují s naléhavostí.

Přečíst článek

Stanislav Šulc: Oč se nyní hraje v Americe? O úspěch ukrajinské armády i Trumpův návrat

Přečíst článek
Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Kdo poškodil plynovody Nord Stream? Motiv by měly USA i Rusko

Prezident USA Joe Biden varoval, že v případě invaze na Ukrajinu žádný Nord Stream 2 nebude, Rusové zase mohli potrubí poškodit ve strachu z pokut, píše ve svém komentáři ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Joe Biden, americký prezident

Pandemie covidu skončila, řekl Biden a nahrál tím na smeč republikánům

Spontánní poznámka amerického prezidenta Joea Bidena, že Spojené státy vyhrály boj s pandemií covidu, zkomplikovala zatím stále neúspěšnou snahu získat od Kongresu souhlas s financováním dalších vakcín.

Přečíst článek
Joe Biden, americký prezident

USA dají devět miliard na ochranu klimatu. Zaplatí to bohaté korporace

Americký prezident Joe Biden v úterý podepsal zákon o rozsáhlých investicích do ochrany klimatu a zdravotnictví. Klimatický balíček pošle 369 miliard dolarů (8,9 bilionu korun) do obnovitelných zdrojů energie a na snížení emisí, podle listu The Guardian představuje dosud nejvýznamnější úsilí USA v boji proti klimatické krizi. Odborníci odhadují, že zákon by mohl do roku 2030 vést ke snížení emisí v USA přibližně o 40 procent ve srovnání s úrovní z roku 2005, píše list. Norma také omezuje ceny některých léků a zavádí minimální daňovou sazbu pro velké společnosti.

Přečíst článek
Joe Biden, americký prezident, při ratifikaci finské a švédské přihlášky do NATO

Biden podepsal přihlášky Finska a Švédska do NATO. Česko vyzval k akci

Spojené státy v úterý dokončily ratifikaci finské a švédské přihlášky do NATO, když příslušný návrh po schválení v Kongresu podepsal americký prezident Joe Biden. USA jsou 23. členem aliance, který rozšíření o skandinávskou dvojici odsouhlasil. Zbývá ještě dalších sedm zemí včetně Česka, přičemž Biden tyto spojence vyzval, aby co nejrychleji následovali USA a další státy.

Přečíst článek
Komponenty, ilustrační foto

Micron postaví v USA továrny na čipy za bilion. I díky Bidenovi

Americký výrobce paměťových čipů Micron investuje do roku 2030 v USA 40 miliard dolarů (959 miliard korun) do výstavby závodů na výrobu polovodičů. Využije k tomu vládní dotace a úvěry.

Přečíst článek
Americký prezident Joe Biden podepisuje plán investic pro obnovu výroby čipů v USA

Biden vrátí výrobu čipů do USA. Masivní podpora high-tech sektoru už je na cestě

Americký prezident dokončil schválení plánu, který má investicemi desítek miliard dolarů oživit výrobu čipů ve Spojených státech a mimo jiné tak zvýšit jejich konkurenceschopnost vůči Číně na poli nových technologií. Návrh prošel Kongresem na konci července, když jej kromě Bidenových demokratů podpořili také mnozí republikáni.

Přečíst článek
Americký prezident Joe Biden

Bidenův historický úspěch. USA pošlou stovky miliard na ekologii, zaplatí to bohatí a korporace vyššími daněmi

Američané pošlou v přepočtu více než 10 bilionů korun na soubor proklimatických opatření prezidenta Joea Bidena. Zaplatit by to měli nejbohatší jedinci a velké korporace na daních.

Přečíst článek
čerpací stanice, ilustrační foto

Dobrá zpráva pro řidiče. Benzin i nafta zlevní, i když se Saúdové „vykašlali“ na Bidena

Pohonné hmoty v Česku momentálně rychle zlevňují. Litr benzínu se v úterý prodával průměrně za 44,53 koruny. To je o 1,52 koruny méně než o týden dřív. Nafta za tu dobu zlevnila o 1,15 koruny na 45,24 koruny na litr. Benzín je nyní nejlevnější od poloviny května, nafta dokonce od začátku května. Od 1. června se však z obou pohonných hmot platí snížená spotřební daň, o 1,50 koruny na litr.

Přečíst článek
CIA zlikvidovala nejhledanějšího teroristu světa Ajmána Zavahrího

CIA na Bidenův rozkaz zabila nejhledanějšího teroristu světa

Americký prezident Joe Biden potvrdil, že USA pomocí dronu o víkendu v Afghánistánu zabily lídra teroristické skupiny Al-Káida Ajmána Zavahrího. „Bylo dosaženo spravedlnosti a tento teroristický vůdce již není mezi námi,“ uvedl Biden v projevu z Bílého domu.

Přečíst článek
Americký prezident Joe Biden

Únava z války. Američané nenávidí Bidena a další pomoc Ukrajině již nejspíš neprojde

Inflace, nejistota a strach z vleklého konfliktu na Ukrajině a zhoršení vztahů s Čínou jsou hlavními body, které Američané vytýkají úřadujícímu prezidentovi Joeu Bidenovi. Podle magazínu The Economist dokonce hrozí, že kvůli veřejnému mínění USA již neschválí žádnou větší pomoc Ukrajině.

Přečíst článek
Reklama

News box

Je nehorázné, že hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal soud 👨‍⚖️ o zatykače na izraelské představitele včetně premiéra Netanjahua, uvedl americký prezident Joe Biden. Podle šéfa americké diplomacie Antonyho Blinkena to může ohrozit snahy o dosažení příměří ve válce Izraele s teroristickým hnutím Hamás.
Izraelská armáda odhaduje, že z celého Rafáhu se za poslední dva týdny evakuovalo přibližně 950 000 Palestinců 🏃, zatímco její jednotky operují pouze ve východní části tohoto města na jihu Pásma Gazy při hranicích s Egyptem. Zhruba 300 000 až 400 000 civilistů ve městě zůstává.
Slovenský ústavní soud 👨‍⚖️ minulý týden přikázal tajné službě SIS zničit výsledky odposlechů v korupční kauze zvané Gorila. Tím, že tak SIS dosud neučinila, podle něj porušila základní práva majitele bytu, který před téměř dvaceti lety odposlouchávala.
Vedení energetické skupiny ⚡ ČEZ navrhlo vyplacení dividendy ve výši 80 procent z loňského očištěného zisku. Odpovídá to 52 korunám na akcii a celkové dividendě 28 miliard korun, informoval mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. O konečné výši dividendy bude v červnu rozhodovat valná hromada podniku.  Číst více
Téměř pět miliard korun na dotacích dostanou do roku 2027 místní akční skupiny (MAS) v programu na rozvoj venkova. 🏡 Nová pravidla umožní akčním skupinám, což jsou sdružení občanů, neziskových organizací nebo obcí, využít peníze nejen na spolupráci mezi sebou, ale také na projekty, které samy uznají za nejdůležitější pro daný region.
Míra nezaměstnanosti na Slovensku v dubnu pokračovala v mírném poklesu ↘ třetí měsíc v řadě a dosáhla 3,82 procenta oproti 3,88 procenta v březnu. 
Provozní zaměstnanci obchodního řetězce Tesco ČR 🛒 s tarifní mzdou dostanou v základu od 1. července přidáno průměrně osm procent. V distribučním centru si polepší o sedm procent a individuálně se mzdy zvýší také pracovníkům se smluvní mzdou.  Číst více
Státní podnik LOM Praha se zapojí do pořízení 24 amerických letounů páté generace F-35 pro českou armádu. 🛬 Dohoda o spolupráci, kterou firma podepsala s výrobcem bitevníků Lockheed Martin, má podle ředitele LOM Praha Jiřího Protivy finanční potenciál přesahující miliardu korun. Týkat se má především modernizace Centra leteckého výcviku v Pardubicích. Číst více
Z dohody, která koncem roku odvrátila protesty lékařů 👩‍⚕️, je podle České lékařské komory (ČLK) splněn jen růst platů. Speciální zákon o odměňování, změny v zákoníku práce nebo ve vzdělávání lékařů zatím chybí, zvažují se proto další protesty, uvedl prezident ČLK Milan Kubek. 
Návrh hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) vydat zatykač na představitele izraelské demokraticky zvolené vlády spolu s vůdci islámské teroristické organizace Hamás je děsivý a zcela nepřijatelný. ❌ Na síti X to uvedl premiér Petr Fiala (ODS). Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme