Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tragické ráno na základní škole ve Finsku. Na své spolužáky střílel dvanáctiletý chlapec

Střelba ve Finsku
ČTK
 ČTK

Jeden dvanáctiletý žák zemřel a další dva utrpěli vážná zranění při střelbě ve škole ve finském městě Vantaa, které leží nedaleko metropole Helsinky. Podezřelý, kterému je rovněž 12 let, byl zadržen. Po nikom dalším policisté v tuto chvíli nepátrají.

Reklama

Střelec, jehož motiv zatím není známý, použil ruční palnou zbraň, na niž měl povolení blízký příbuzný. Policie případ vyšetřuje jako vraždu a pokus o vraždu. Vzhledem k tomu, že je podezřelému 12 let, není trestně odpovědný, podotkla policie.

Podezřelý, který je podle policie žákem školy, byl zadržen na severu Helsinek, zbraň měl stále u sebe. Oběť a zranění byli žáky šesté třídy; stejně jako střelec to byli Finové, dodala policie.

Premiér Petteri Orpo na síti X označil dnešní střelbu na základní škole za hluboce šokující.

Střílelo se ve škole Viertola, kterou navštěvuje asi 800 studentů. Škola poskytuje základní vzdělání pro žáky 1. až 9. třídy. Ve škole pracuje asi 90 lidí.

Předchozí případy střelby ve školách vedly ve Finsku k diskusi o nutnosti zpřísnění zákona o držení zbraní. Tyto debaty rozproudil především čin 18letého studenta Pekky-Erika Auvinea, který v listopadu 2007 zastřelil na střední škole Jokela v jihofinské Tuusule osm lidí a poté sebe. O rok později, v roce 2008, další student, 22letý Matti Saari, zastřelil na střední škole v Kauhajoki deset lidí. Zákon o držení zbraní byl zpřísněn v roce 2010.

Střelci z moskevské koncertní síně u soudu

Střelba v Moskvě vybičovala ruské zákonodárce k diskuzi. Zvažují obnovení trestu smrti

Po teroristickém útoku na předměstí Moskvy, při kterém na konci minulého týdne zahynulo nejméně 139 lidí, začali ruští zákonodárci volat po obnově trestu smrti, který není v Rusku už téměř tři desetiletí uplatňován. Ústavní soud se k této věci odmítl vyjádřit, protože ji může zanedlouho posuzovat, uvedla ruská média.

Přečíst článek

Teroristický útok v Krasnogorsku

Střelba v Rusku: Podezřelí měli kontakty na Ukrajině, tvrdí tajná služba FSB

Ruská tajná služba FSB podle médií tvrdí, že podezřelí z pátečního útoku v Krasnogorsku u Moskvy měli údajně kontakty na ukrajinské straně. Kyjev už v pátek odmítl, že by měl s útokem na koncertní síň cokoliv společného.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme