Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

eurozóna - informace o tématu

Akcie eurozóny vystoupaly na více než 15leté maximum, ECB zvýšila úroky

Akcie eurozóny vystoupaly na více než 15leté maximum, ECB zvýšila úroky

Akcie eurozóny ve čtvrtek vystoupaly na více než 15leté maximum. Evropská centrální banka podle očekávání zvýšila úrokové sazby o 0,25 procentního bodu. Řada investorů má však za to, že ECB se blíží ke konci cyklu zpřísňování měnové politiky. Index EURO STOXX 50 stoupl o 2,3 procenta na 4447,44 bodu. Je nejvýše od prosince 2007. Panevropský index STOXX Europe 600 se dnes zvýšil o 1,4 procenta na 471,74 bodu. Ocitl se tak na 17měsíčním maximu.

Přečíst článek

ECB zvýšila základní úrok na čtyři procenta. A půjde ještě výš

Přečíst článek
Jestliže se teď rozhodnete vyměnit koruny za eura nebo dolary, nebudete toho na dovolené litovat.

Teď je ta pravá chvíle. Na směně korun před dovolenou nyní neproděláte, uvádějí analytici

Jestliže se teď rozhodnete vyměnit koruny za eura nebo dolary, nebudete toho na dovolené litovat. Analytici se shodují, že do prázdnin se kurz už více nezlepší, takže není důvod směnu odkládat. Česká měna se v úterý odpoledne obchodovala za 23,70 koruny za euro a 21,98 koruny za dolar.

Přečíst článek

Ekonomika eurozóny pokulhává. Investoři jsou vůči ní i nadále skeptičtí

Důvěra investorů v ekonomiku eurozóny se v květnu znovu vrátila k poklesu. Od začátku roku se přitom s výjimkou března zvyšovala. Vyplývá to ze zprávy výzkumné společnosti Sentix. Analytici očekávali, že se nálada zlepší. Očekávání jarního oživení narušila přetrvávající vysoká inflace a obavy o vývoj energetiky.

Přečíst článek
Sídlo Evropské centrální banky

ECB posedmé za sebou zvýšila úroky. Inflace stále zůstává vysoká

Evropská centrální banka (ECB) zvýšila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 3,75 procenta. Rada guvernérů rozhodla o zvýšení úroků posedmé za sebou, i když tempo zvyšování zpomalilo. Zpřísňováním měnové politiky se banka snaží dostat pod kontrolu inflaci, která stále zůstává vysoká. ECB v dnešním prohlášení současně uvedla, že od července přestane znovu investovat peníze ze splatného dluhu v rámci svého programu nákupu aktiv APP.

Přečíst článek
Francouzská banka BNP Paribas, ilustrační foto

Francouzské BNP Paribas se v prvním kvartále dařilo. Pomohl jí prodej americké divize

Francouzská banka BNP Paribas v prvním čtvrtletí meziročně více než zdvojnásobila čistý zisk na 4,44 miliardy eur (95 miliard korun. Pomohl jí prodej americké divize pro drobné klienty. Zisk největší banky v eurozóně byl v souladu s očekáváním analytiků.

Přečíst článek
Český premiér Petr Fiala a francouzský prezident Emmanuel Macron v Praze

Lukáš Kovanda: Češi a euro. Chtěli jsme do elitního klubu, 20 let nato je vše jinak

Páteční zhoršení ratingu Francie ze strany agentury Fitch podtrhuje, jak moc se eurozóna od roku 2004 změnila. Tehdy Česko coby „čtyřkař“ mělo vstupovat mezi „jedničkáře“, dnes je z Česka „dvojkař“ a má vstupovat mezi „horší trojkaře“.

Přečíst článek
Euro kvůli nervozitě kolem bank prudce klesá.

Obětí je i euro, kvůli nervozitě kolem bank prudce klesá

Euro na devizových trzích prudce klesá, k dolaru v pátek po poledni ztrácelo asi jedno procento a prodávalo se zhruba za 1,0720 USD. Obchodníci mají obavy o bankovní sektor, kde se objevilo několik negativních informací. Situaci nezlepšila ani relativně příznivá statistika o vývoji podnikatelské aktivity v eurozóně.

Přečíst článek
ECB rázně zakročí, aby inflaci stlačila zpět ke dvěma procentům, říká prezidentka Evropské centrální banky Christine Lagardeové

Lagardeová: ECB rázně zakročí, aby inflaci stlačila zpět ke dvěma procentům

Inflace v eurozóně je podle prezidentky Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeové stále příliš vysoká. ECB ale podle ní rázně zakročí, aby inflaci vrátila zpět ke dvěma procentům. Lagardeová to řekla ve středu na konferenci ve Frankfurtu nad Mohanem. Euro po jejích slovech zpevnilo.

Přečíst článek
Prezident německé Bundesbanky Joachim Nagel

Eurozóna musí být při potírání inflace tvrdohlavá. Boj s inflací nekončí, varuje šéf Bundesbanky Nagel

Tvůrci úrokových sazeb v eurozóně musejí být při potírání inflace tvrdohlaví a sazby dál zvedat. Deníku Financial Times (FT) to řekl šéf německé centrální banky Joachim Nagel který se dostal do čela Bundesbank začátkem minulého roku. Německá centrální banka drží v ECB největší podíl, a má tak na její rozhodování velký vliv.

Přečíst článek

Týden tradera: Nebývalý tržní optimismus přetrvává

Solidní čísla z americké ekonomiky udržují burzy na nejvyšších úrovních za poslední měsíce, do výprodejů se trhům zatím příliš nechce. Není divu, zveřejněné makroekonomické údaje potvrzují růstový trend v americké ekonomice, což posiluje optimismus, a to i přes stále více inverzní výnosovou křivku. Můžeme se navíc důvodně obávat, že se inflace opět pomalu vrací. Americký index S&P 500 se přesto stále drží nad 4100 body a rovněž index volatility VIX zatím nepůsobí, že by se k nám blížila výraznější korekce.

Přečíst článek
Globální ekonomika letos zpomalí kvůli inflaci a válce na Ukrajině.

Globální HDP letos zpomalí kvůli inflaci a válce na Ukrajině

Mezinárodní měnový fond (MMF) zlepšil odhad letošního růstu globální ekonomiky. Podle aktualizované prognózy fondu se celosvětový hrubý domácí produkt (HDP) zvýší o 2,9 procenta, zatímco loni v říjnu MMF letošní růst odhadoval na 2,7 procenta. Ke zlepšení výhledu podle měnového fondu přispělo předpokládané oživení ekonomické aktivity v Číně, kterou loni brzdila přísná opatření proti šíření koronaviru.

Přečíst článek
Reklama

News box

V prvních dvou měsících letošního roku evropské země vyčlenily na pomoc Ukrajině napadené ruskou armádou celkem asi šest miliard eur 💶 (přes 150 miliard korun), téměř celá suma se týká vojenského vybavení. Uvedl to výzkumný Kielský institut pro světové hospodářství. Suma přitom zdaleka nestačila na to, aby zaplnila mezeru, která vznikla kvůli výpadku americké podpory. Číst více
Americká technologická společnost Alphabet, která je majitelem internetového vyhledávače Google 🌐, zvýšila v prvním čtvrtletí čistý zisk 💰 meziročně o 57 procent na 23,66 miliardy dolarů (zhruba 554 miliard korun). Firma také oznámila, že svým akcionářům poprvé ve své historii vyplatí dividendu. Akcie podniku na zprávu reagovaly výrazným růstem. Číst více
Microsoft ve třetím finančním čtvrtletí zvýšil 📈 čistý zisk 💰 meziročně o pětinu na 21,9 miliardy dolarů (zhruba 513 miliard korun). Tržby vzrostly o 17 procent na 61,9 miliardy dolarů. Překonaly tak očekávání analytiků, kteří je podle průzkumu společnosti LSEG odhadovali v průměru na 60,8 miliardy dolarů. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme