Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

elektromobily - informace o tématu

Klaus Zellmer, předseda představenstva, Škoda Auto, na Česko-německém ekonomickém fóru 17. října 2022 v Praze.

Volkswagen rozhodne o gigafactory do konce roku. Šance Česka je jedna ku třem

Rozhodnutí o umístění nové továrny na baterie do elektromobilů skupiny Volkswagen, o které se uchází i ČR, by mohlo na úrovni koncernu VW padnout do konce roku. Na Česko-německém ekonomickém fóru to řekl předseda představenstva Škody Auto Klaus Zellmer. O vybudování tzv. gigafactory se uchází Česko nabídkou nové průmyslové zóny v Líních u Plzně. Podle Zellmera je do té doby ještě potřeba vést dialog se zástupci Plzně i vládou o splnění podmínek. Ve hře jsou ještě dvě další lokality v Polsku a Maďarsku.

Přečíst článek
Šéfové společného podniku Sony Honda Izumi Kawaniši (vlevo) a Yasuhide Mizuno

O těsný americký trh elektromobilů začne do čtyř let usilovat další hráč – Sony Honda

Přečíst článek

Trh s elektromobily míří k rekordu, každé osmé prodané auto bude letos na elektřinu

Přečíst článek
Volkswagen, ilustrační foto

Ceny nových aut stouply v červenci o 8,7 procenta, ceny ojetin začínají klesat

Ceny nových osobních aut na českém trhu stouply v červenci meziročně o 8,7 procenta. Rostly tak o polovinu méně, než byla meziroční inflace. Ojeté vozy naopak ve stejném období zdražily v průměru o čtvrtinu. Růst cen se ale v posledním měsíci zbrzdil. Vyplývá to z informací společností EY, carVertical a Aures Holdings.

Přečíst článek
Automobilka Volvo má výrobní závod na jihozápadě Číny v městě Čcheng-tu.

Volvo postaví gigafactory u Košic. Vyrábět začne v roce 2026

Švédska automobilka Volvo Cars postaví na východě Slovenska závod na výrobu elektromobilů za 1,2 miliardy eur (29,6 miliardy korun), z toho pětinu tvoří předpokládaná podpora státu, uvedlo slovenské ministerstvo hospodářství.

Přečíst článek
Problémem budoucnosti budou baterie do elektroaut

Jestli se bojíme zákazu spalovacích motorů? Problémem budou baterie pro elektrovozy, varuje manažer VW

V současnosti chybí celá řada primárních surovin nutných na výrobu baterií do elektrovozů, jako jsou nikl, kobalt či nikl. To může přechod k čistší mobilitě výrazně prodražit a zpomalit, míní finanční ředitel Volkswagenu.

Přečíst článek
Elon Musk

Tesla se chystá na čtvrtletí hromadných padáků. Půjde až 3,5 procenta lidí, vzkázal Musk

Výrobce elektromobilů Tesla sníží v příštích třech měsících počet zaměstnanců pracujících za fixní mzdu o deset procent. To je 3,5 procenta celkové pracovní síly firmy, oznámil generální ředitel Tesly Elon Musk. Automobilka přitom kvůli hromadným padákům už nyní čelí žalobám ze strany bývalých zaměstnanců. „To jsou triviální kauzy,“ uvedl na jejich adresu Musk.

Přečíst článek
Panasonic, ilustrační foto

Panasonic plánuje znásobit výrobu baterií, aby vyhověl potřebám Tesly

Divize výroby baterií japonské společnosti Panasonic Holdings plánuje do fiskálního roku 2028 čtyřnásobně zvýšit svoji výrobu baterií pro elektromobily. Firma uvedla, že očekává růst poptávky od americké automobilky Tesla.

Přečíst článek
Generální ředitel Kia Czech Arnošt Barna

Šéf Kia Barna: Česko je automobilovou velmocí, ale v oblasti podpory elektromobility má velké rezervy

Buď budete stále dohánět zpřísňující se limity, nebo to naopak pojmete jako příležitost. Tak se na obrovský tlak, pod který se kvůli ekologii dostal automobilový průmysl, dívá generální ředitel Kia Czech Arnošt Barna. Korejská automobilka si evidentně vybrala druhou cestu. Za 13 let tak už v Evropě nebudou prodávat jiné vozy než s elektrickým pohonem, o deset let později už má jít o uhlíkově neutrální firmu.

Přečíst článek
Herbert Diess, šéf VW

Do tří let předběhneme Teslu, prohlásil v Davosu šéf Volkswagenu Diess

Generální ředitel Volkswagenu Herbert Diess věří, že největší evropský výrobce automobilů může předběhnout Teslu a stát se do roku 2025 největším světovým prodejcem elektromobilů. Prohlásil to na Světovém ekonomickém fóru v Davosu v rozhovoru pro CNBC.

Přečíst článek
Elektromobil, ilustační foto

Prodeje elektromobilů ve světě prudce rostou, i díky štědrým dotacím

Prodej elektromobilů se loni ve světě zhruba zdvojnásobil a vystoupil na rekordních 6,6 milionu. Uvádí to zpráva Mezinárodní agentury pro energii (IEA). Zájmu o elektrická auta ale vedle nových modelů nahrává v mnoha zemích i státní podpora. IEA také upozorňuje na potřebu většího úsilí kvůli problémům v dodavatelských řetězcích a na nutnost zvýšení produkce surovin potřebných k výrobě elektromobilů.

Přečíst článek
Akcionáři žádají vedení Tesly, aby odkoupilo akcie firmy za 15 miliard dolarů. Chtějí zastavit propad Tesly

Akcionáři žádají vedení Tesly, aby odkoupilo akcie firmy za 15 miliard dolarů. Chtějí zastavit propad Tesly

Jeden z největších akcionářů automobilky Tesla a známý asertivní investor Leo Koguan vyzval vedení firmy, aby z trhu zpětně odkoupila akcie v hodnotě 15 miliard dolarů (asi 351 miliard korun). Cílem návrhu je zastavit propad akcií Tesly v poslední době, která letos přišla již o 30 procent hodnoty, uvedl server CNBC.

Přečíst článek
Petr Žaluda, šéf Olife Energy

Bývalý šéf Českých drah Petr Žaluda: Při současných cenách nafty začínají být elektroauta výhodnější

Několik let nebylo o Petru Žaludovi slyšet, jako by žil ve skrytu. Velký rozdíl proti době, kdy před devíti lety končil jako šéf Českých drah. Tehdy byly stránky bulváru plné „zaručených zpráv“ o rozmařilém životu a obřím odstupném vrcholového manažera. Žaluda se v posledních letech věnuje elektromobilitě. Založil firmu na dobíjecí stanice Olife Energy. Po počátečních bolestech mladé firmy očekává rychlý růst. A už se poohlíží po investorovi.

Přečíst článek
Reklama

News box

Povodňová situace v německé spolkové zemi Sársko, kterou v pátek zasáhly vydatné deště, se pomalu uklidňuje. Vodočty přestaly dnes po půlnoci stoupat. Úřady nyní vyhodnocují rozsah škod, informovala agentura DPA s odvoláním na policii. Podle úřadů zasáhla západ Německa v pátek povodeň, která se statisticky opakuje jednou za 20 až 50 let

Od zahájení 🪖ruského pozemního útoku v ukrajinské Charkovské oblasti v minulém týdnu bylo evakuováno už téměř 10 tisíc lidí. Uvedl to šéf charkovské správy Oleh Syněhubov. 
Severní Korea provedla zkoušku odpalu taktické balistické střely a severokorejský vůdce Kim Čong-un zároveň slíbil posílit jadernou sílu země. Informovala o tom severokorejská oficiální agentura KCNA.
Silný vítr zastavil horní úsek kabinové lanovky z Pece pod Sněžkou na Sněžku. Spodní úsek lanovky z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu zůstal v provozu. Lanovka na Sněžku může jezdit 🍃 do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině, uvedli vlekaři na webu lanovky. Provoz ostatních lanovek v Krkonoších vítr neomezil. Na hřebenech hor byla silná mlha a slabě pršelo.
Regionální bezpečnostní rada iráckého Kurdistánu uvedla, že zatkla vysoce postaveného představitele teroristické skupiny Islámský stát (IS) Socratese Chalíla. Informuje o tom agentura Reuters, podle níž byl Chalíl důvěrníkem šéfa IS abú Bakra Bagdádího, který se zabil v říjnu 2019 při operaci amerického komanda na severozápadě Sýrie.
Reklama
Reklama
Doporučujeme