Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

dluhy - informace o tématu

V krizi je dobré mít investiční plán. Co dalšího radí experti?

Nikdo nedokáže zodpovědně předpovědět, jak nás krize zasáhne. Je ale dobré být finančně připraven a mít rozumný plán co kdy dělat. Revizi rodinných financí by tak měla dělat čas od času každá domácnost. Rozhodně se to ale vyplatí v krizových časech, aby se dala složitá doba lépe zvládnout. Samotná revize ale nestačí. Je třeba aktivně udělat i další kroky. Ve spolupráci s odborníky jsme proto připravili desatero správného finančního chování v tak složité době, jakou zažíváme právě nyní. 

Přečíst článek
Zbyněk Stanjura, ministr financí

Státní dluh za tři čtvrtletí vzrostl na 2,89 bilionu. Každý Čech dluží 275 tisíc korun

Přečíst článek

Stát chce plošně zkrátit dobu oddlužení živnostníků. Experti varují, že věřitelé přijdou na hůl

Přečíst článek
exekuce

Dalibor Martínek: Exekuční mafii už se sbíhají sliny. Přichází období hojnosti

Přečíst článek
hypotéky, ilustrační foto

Vzorní Češi. Při rekordní inflaci klesl podíl problémových hypoték na historické minimum

Celková hodnota dluhů tuzemských domácností v červnu i kvůli zvyšující se průměrné výši hypoték a cen nemovitostí poprvé překročila hranici dvou bilionů korun, oproti květnu je to o 0,9 procenta. Možná paradoxně však opět klesl podíl nesplácených úvěrů domácností včetně hypoték na dlouholeté minimum, upozorňuje hlavní poradce České bankovní asociace Miroslav Zámečník. Se zhoršující se ekonomickou situací se ale zřejmě trend obrátí.

Přečíst článek
žena prochází mezi troskami ruských tanků zbytky ulice v Buči

Ukrajina zítra představí obří plán poválečné obnovy. Financování zajistí hlavně EU

Ukrajina se chystá představit obří plán své poválečné obnovy, svého druhu „Marshallův plán pro Ukrajinu“. Stane se tak na dvoudenní konferenci ve švýcarském Luganu, která začíná zítra, informuje agentura Bloomberg. Plán má zhruba 2000 stránek.

Přečíst článek
Duh

Milostivé léto se na podzim zopakuje pro část dlužníků

Takzvané milostivé léto, které umožní některým dlužníkům v exekuci splatit vymáhané peněžité závazky bez úroků nebo penále, se na podzim zopakuje. Bude trvat od začátku září do konce listopadu.

Přečíst článek
Inflace, ilustrační foto

Češi šetří až moc. Po šesti letech klesly dluhy rodin

Odborníci jsou v šoku. Že s vyšší sazbou klesne chuť si půjčovat, se čekalo. Ne až tak, že se sníží celkový dluh.

Přečíst článek

Solus: Roste počet osob ve spirále dluhů po splatnosti

Schopnost Čechů splácet závazky se loni dále zlepšila. Na konci března 2022 mělo dluhy po splatnosti 5,07 procenta dospělých, zatímco o rok dříve to bylo 5,5 procenta. Uvedlo to sdružení Solus, které svým členům umožňuje přístup k informacím o lidech s potížemi se splácením závazků. Roste však počet osob s dluhem po splatnosti, které žádají o další úvěr.

Přečíst článek
Tomáš Raška, podnikatel a majoritní vlastník investiční skupiny Natland

Insolvenční řízení Kary Trutnov skončilo. Raška s Rinthem provedli bleskovou reorganizaci

Kožešnická a oděvní společnost Kara Trutnov k 1. dubnu splnila reorganizační plán a skončilo pro ni 13 měsíců trvající insolvenční řízení. Ukončení insolvence potvrdil v pátek usnesením Krajský soud v Hradci Králové. Cílem reorganizace bylo zachování podnikání Kary. Kara měla 160 věřitelů, kteří po ní požadovali 277 milionů korun.

Přečíst článek
Vladimir Putin a  čínský prezident Xi Jinping

Rusko se propadlo na dno úvěrového ratingu. Není schopno splácet dluhy

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's snížila úvěrový rating Ruska hlouběji do podřadného pásma z dosavadní známky CCC- na stupeň CC. Země oznámila, že má potíže se splácením dluhopisů.

Přečíst článek
Kurs rublu

Rusko má druhý nejhorší rating od Moody's. Rostou obavy, že nesplatí své dluhy

Ratingová agentura Moody's zhoršila hodnocení úvěrové spolehlivosti Ruska o další čtyři stupně. Ruský rating se tak dostal na úroveň Ca, což je druhá nejhorší známka v ratingové škále Moody's. Agentura předpokládá, že opatření ruské centrální banky k omezení pohybu kapitálu pravděpodobně naruší splácení zahraničního dluhu Ruska.

Přečíst článek
Lee Cooper a Timeout

Do insolvence míří módní obchody Timeout a Lee Cooper. Jejich provozovatel dluží stamiliony

Společnost Great United Trading, která v Česku prodává značky Timeout, Lee Cooper, KVL a Only, míří do insolvence. Majitelé ji podle informací z insolvenčního rejstříku chtějí reorganizovat. Firma neustála dopady pandemie a bankám a obchodním centrům dluží přes 600 milionů korun. Zprávu jako první přinesl týdeník Hrot.

Přečíst článek
České bankovky, ilustrační foto

Jurečka: Vláda je pro zopakování akce Milostivé léto

Milostivé léto pro dlužníky by se mohlo v brzké době zopakovat. Mohlo by se také případně rozšířit i na další pohledávky. Na uspořádání další oddlužovací akce je ve vládní koalici shoda. Tvrdí to vicepremiér a ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Pro opakování jsou i poslanci, kteří milostivé léto prosadili. Akce začala loni 28. října a skončí v pátek. Pokud do té doby lidé s exekucí na dluh u veřejných institucí splatí původní dlužnou částku a 908 korun odměnu exekutorovi, odpustí se jim penále, úroky a další platby. Kolik exekučních řízení se tak podaří uzavřít a jakou sumu věřitelé dostanou, bude exekutorská komora podle své mluvčí Evy Rajlichové vědět v březnu.

Přečíst článek
Reklama

News box

Prezident Petr Pavel bere na vědomí rozhodnutí opozičního hnutí ANO ❌❌❌neúčastnit se jednání o strategických hospodářských a sociálních tématech. Rozhodnutí ale nepovažuje za šťastné. Hlava státu to uvedla ve vyjádření zveřejněném na webu Hradu. Na stanovisku, že s vládou premiéra Petra Fialy (ODS) nemá smysl pokračovat v jednáních strategického charakteru, a to ani za účasti prezidenta republiky, se stínová vláda ANO shodla tento týden.

Olej malířky Toyen z roku 1961 nazvaný Tajemství míst byl v neděli v Praze vydražen💰💰💰 za 49,6 milionu korun. Jde o nový aukční rekord v poválečné tvorbě Toyen, uvedla galerie European Arts. Vyvolávací cena byla 33 milionů korun. Souboj několika dražitelů přímo ze sálu a na telefonu skončil na ceně téměř 50 milionů.

Italská premiérka Giorgia Meloniová hodlá kandidovat v červnových volbách do Evropského parlamentu, aby tak podpořila svou pravicovou stranu Bratři Itálie (FdI). Zároveň uvedla, že europoslanecký mandát nepřijme, pokud bude ✅✅✅zvolena. Informovala o tom agentura Reuters.
Zlaté kapesní 🕰️🕰️🕰️hodinky, které patřily nejbohatšímu cestujícímu na palubě Titaniku, se prodaly za bezmála 1,2 milionu liber, včetně daně a poplatků (35,6 milionu korun), informuje web televize Sky News. Hodinky byly prodány soukromému sběrateli v USA v aukční síni Henry Aldridge & Son ve městě Devizes v jihoanglickém hrabství Wiltshire za dosud nejvyšší částku, za kterou se kdy jakýkoliv předmět z Titaniku vydražil.

Velitel ukrajinské💥💥💥 armády Syrskyj zopakoval, že situace na frontě se zhoršuje. Rusku přiznal taktické úspěchy v nejméně třech sektorech.

Šéf amerického výrobce elektromobilů Tesla Elon Musk v neděli nečekaně zavítal do Číny. Podle agentury DPA přiletěl ve svém soukromém letadle do Pekingu, kde se nyní koná největší čínský autosalon. Čína je největším automobilovým trhem na světě a druhým největším trhem automobilky Tesla.
Elon Musk
Elon Musk Profimedia
Ministerstvo zdravotnictví dokončilo strategický dokument dalšího ⏫⏫⏫rozvoje českého zdravotnictví, který ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) přislíbil předložit loni v prosinci. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce řekl, že v úterý materiál, který má deset kapitol, představí prezidentovi Petru Pavlovi. Podle senátorky hnutí ANO Věry Procházkové je důležité, aby v dokumentu nebyl jen popis současné situace, ale i její řešení.
Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) 4️⃣kandidáty, tři muže a ženu. Řekl to v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Nejčastěji se jako o nástupci Langšádlové hovoří o poslanci TOP 09 Matějovi Ondřejovi Havlovi, který vedl gymnázium v Hradci Králové, dalším kandidátem je ekonom a bývalý rektor Slezské univerzity Pavel Tuleja, potvrdil Válek. Strana podle něj po rezignaci Heleny Langšádlové zvažovala i❌❌❌ zrušení tohoto ministerstva.
Česká společnost Schlieger, která podniká s☀️☀️☀️ fotovoltaikou a dalšími obnovitelnými zdroji energie, loni meziročně téměř čtyřnásobně navýšila obrat na 3,4 miliardy korun. Firma loni v Česku instalovala zhruba 9000 energetických systémů. Zároveň se rozšířila do zahraničí, začala podnikat i v Německu, Rakousku a na Slovensku. V expanzi chce pokračovat i letos. Zda při loňském hospodaření zaznamenala zisk, či ztrátu, firma neuvedla.
Ceny🏠🏠🏠 bytů po poklesech v loňském roce začínají opět růst. Přestože ceny v Praze jsou víceméně stabilní, v Karlových Varech a v Ostravě ceny v prvním čtvrtletí vzrostly meziročně o více než devět procent. Mírný pokles zaznamenala pouze města Jihlava a Ústí nad Labem. Maximálních cen byty dosáhly téměř výhradně v prvním polovině roku 2022 a o proti těmto hodnotám kromě několik výjimek aktuální ceny bytů zaznamenaly pokles až o 21 procent. V současnosti jsou ceny srovnatelné s úrovněmi z konce roku 2021. Vyplývá to analýzy portálu Valuo.cz.
Reklama
Reklama
Doporučujeme