Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dluhopisy - informace o tématu

ČEZ, sídlo

ČEZ vydal zelené dluhopisy za téměř 15 miliard

Energetická firma ČEZ vydala takzvané udržitelné dluhopisy za 600 milionů eur (asi 14,7 miliardy korun). Dluhopisy s úrokem 2,375 procenta jsou spojené se závazkem snížení emisí. Když firma závazek nesplní, úrok vzroste o 0,75 procentního bodu. ČEZ to oznámil na svém webu.

Přečíst článek
Vladimir Putin, prezident Ruska

Další splátka ruského dolarového dluhu proběhla. Věřitelé na svých 66 miliard ještě čekají

Přečíst článek

Moskevská burza se v pondělí otevře. Čeká ji propad dluhopisů a hlavně akcií

Přečíst článek
ukrajinský krize

Lukáš Kovanda: Sáhne Rusko místo dolaru po rublech? Pokud ano, zbankrotuje už dnes

Dnešní den může být milníkem v dějinách ruského hospodářství. Země dnes může zbankrotovat na svůj cizoměnový dluh, prvně od roku 1918. Pokud totiž dnes vyplatí své dolarové věřitele místo dolaru v rublech, jde o bankrot. Takové je alespoň odborné stanovisko ratingové agentury Fitch. Ta patří mezi tři světově nejvýznamnější ratingové agentury, jejichž stanoviska jsou autoritativním vodítkem pro globální finanční trhy.

Přečíst článek
Eva Zamrazilová, předsedkyně Národní rozpočtové rady

Šéfka rozpočtové rady Zamrazilová: Učitelům bych přidala, až se zreformuje školství

Dva roky se šéfka Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová marně snažila varovat vládu, aby brzdila ve výdajích. Nová vláda začala šetřit. Ale přišla válka na Ukrajině. Zdražují energie, inflace dál poroste. Ekonomika zbrzdí. Kde brát? „Náklady související s ukrajinským konfliktem by se měly v první řadě pokrýt z vládní rozpočtové rezervy,“ říká nekompromisně Zamrazilová. 

Přečíst článek
ukrajinský krize

Ruské akcie jsou neprodejné. Světové indexy už s nimi nepočítají

Společnosti MSCI a FTSE Russell vyřadily cenné papíry ruských společností ze svých akciových indexů. Londýnská burza mezitím zastavila obchodování s ruskými depozitními certifikáty. Mezinárodní investoři se nemohou zbavit ruských aktiv.

Přečíst článek
ruský prezident Vladimír Putin

V Rusku neinvestujte ani dolar, varují ratingové agentury. Země nebude chtít splácet závazky

Ratingové agentury Fitch a Moody's snížily hodnocení úvěrové spolehlivosti Ruska o šest stupňů, do neinvestiční kategorie. Západní sankce podle prohlášení společností zpochybňují schopnost Ruska splácet dluh a oslabují ekonomiku.

Přečíst článek
Sberbank

Týden tradera: Medvědi vládnou trhům. Na efekt sankcí Západu se čeká

Do akciových trhů se naplno zakousli medvědi. A to zejména ti ruští. Ruská hrozba Ukrajině se nakonec bohužel potvrdila a podle očekávání přinesla na trhy bouři dalších výprodejů a volatility. Noční útok na Ukrajinu přinesl nové otazníky ve vztahu k ekonomickému oživení ve světě a stavu sílící inflace, což se projevilo v nejistotě investorů napříč trhy.

Přečíst článek
Ilustrační foto

Srovnání fondů: Které loni přinesly nejvyšší zhodnocení?

Uplynulý rok patřil na poli investic k těm rekordním. Přispěla k tomu nejen výrazná inflace, lákadlem byly i vysoké zisky realizované na akciových trzích. Akciové i dluhopisové fondy tak investorům dokázaly, že dokážou generovat velmi zajímavé zhodnocení. Které si vedly nejlépe, hodnotí žebříček Investice roku 2021, jenž již podvanácté sestavila společnost Fincentrum & Swiss Life Select.

Přečíst článek
Vladimir Putin

Kreml už zase vydává státní bondy, úrok je vysoko. Nově si zajistil miliardu dolarů

Rusko se po dvoutýdenní pauze vrátilo na trh státních dluhopisů. Pauzu si vynutil rozsáhlý výprodej způsobený zvýšeným geopolitickým rizikem. To se ale zmírnilo a trh Moskvu teď vnímá příznivěji, uvedla agentura Reuters. Prodejem si Rusko v aukci zajistilo téměř miliardu dolarů (zhruba 22 miliard korun).

Přečíst článek
Jerome Powell, šéf Fed

Šéf Fedu Powell: Úrokové sazby začneme zvedat brzy. Zřejmě už v březnu

Zvyšování sazeb se v USA zatím nekoná. Šéf Fedu Jerome Powell naznačil, že na to dojde zřejmě v březnu. Měnový výbor v prohlášení také potvrdil, že tehdy také ukončí nákup dluhopisů. Vyfukování takřka devítibilionové rozvahy banky přijde na řadu později.

Přečíst článek
Jerome Powell, šéf Fed

Držte si peněženky, Fed zasedá. Dojde k prasknutí superbubliny?

Akciové trhy po celém světě ve středu i ve čtvrtek čeká náraz. Pád. Možná i splasknutí bubliny, ba dokonce „superbubliny“. Burzovní pesimisté se předhánějí v ponurých předpovědích toho, co nastane po skončení probíhajícího dvoudenního zasedání vedení americké centrální banky – Fedu. 

Přečíst článek
Radovan Vítek

Realitní magnát Vítek chce snížit emise. Vydává udržitelné bondy za 17 miliard

Realitní skupina CPI Property Group, kterou ovládá český miliardář Radovan Vítek, vydala dluhopisy za 700 milionů eur (přibližně 17,1 miliardy korun). Cenné papíry jsou vázány na cíl firmy snížit emise skleníkových plynů o 30 procent do roku 2030. Pokud se to společnosti nepodaří, získají držitelé dluhopisů vyšší výnos, uvedla skupina.

Přečíst článek
Reklama

News box

Francouzský módní dům Chanel plánuje otevřít více poboček v Číně. A to přesto, že Číňané znovu 📈 více cestují a nakupují spíše v jiných zemích. Dnes to podle agentury Reuters uvedla generální ředitelka firmy Leena Nairová. Chanel proslul svými tvídovými obleky, prošívanými kabelkami a parfémem No. 5.
Skupina ekonomicky vyspělých zemí G7 by mohla podpořit Ukrajinu až 5️⃣0️⃣ miliardami dolarů (zhruba 1,1 bilionu korun) prostřednictvím úvěru spojeného se zmrazenými ruskými aktivy. Uvedla to americká ministryně financí Janet Yellenová v rozhovoru s britskou televizní stanicí Sky News.

Ruská armáda zahájila první fázi manévrů, které zahrnují nácvik přípravy a použití nestrategických 🚀 jaderných zbraní, uvedlo ministerstvo obrany v Moskvě podle agentury Interfax. Cvičení se koná v Jižním vojenském okruhu, jehož součástí jsou i Ruskem okupované části ukrajinského území.

Distributor otráveného alkoholu 👴 Jiří Vacula, který byl v hlavní větvi metanolové kauzy odsouzen k 15 letům vězení, byl podmínečně propuštěn na svobodu. Dnes to uvedla Česká televize, datum propuštění neuvedla. Vaculu, který si z trestu odpykal více než dvě třetiny, ČT kontaktovala v jedné z vesnic na Zlínsku. 
Ghana do konce letošního roku vybere firmu, která v této africké zemi vybuduje první 🏭 jadernou elektrárnu. Agentuře Reuters to dnes sdělil jeden z představitelů tamního ministerstva energetiky. Jedinou jadernou elektrárnu v Africe v současnosti provozuje Jihoafrická republika (JAR).
Téměř dvě třetiny Čechů má zájem o dotace na ekologičtější a úspornější bydlení. Podporu ale zatím využilo jen 1️⃣4️⃣ procent dotázaných. Vyplývá to z průzkumu společnosti NMS Market Research vytvořeného pro Raiffeisenbank, kterého se zúčastnilo přes 1000 lidí mezi 18 až 64 lety. 
Velkoobchody Makro Cash & Carry ČR 📉 snížily ve finančním roce, který trval do 30. září 2023, čistý zisk o přibližně o 13 procent na 135 milionů korun. Tržby společnosti naopak meziročně vzrostly, a to asi o devět procent na celkových 35 miliard korun. Vyplývá to z účetní uzávěrky Makra zveřejněné ve Sbírce listin. 
Čínský výrobce elektromobilů Xpeng v prvním čtvrtletí zvýšil tržby meziročně o 6️⃣2️⃣ procent na 6,55 miliardy jüanů (přes 20 miliard korun). Čistou ztrátu naopak snížil, a to na 1,37 miliardy jüanů (zhruba 4,3 miliardy korun) z 2,34 miliardy jüanů před rokem. 
Ceny bytů, rodinných domů a pozemků v Česku v prvním čtvrtletí mezičtvrtletně nepatrně 📈 rostly. Byty oproti loňskému poslednímu čtvrtletí zdražily o 0,3 procenta, meziročně ale o 3,1 procenta zlevnily. Meziročně se zvýšily prodeje bytů o 17 procent. Nejvýrazněji mezičtvrtletně zdražily rodinné domy, a to o 1,1 procenta. Jejich hodnota tak roste tři čtvrtletí po sobě. Ceny pozemků byly oproti podzimu vyšší o 0,7 procenta, meziročně pak o čtyři procenta. 
Stát rozhodne o svém postoji k dividendě energetické skupiny ČEZ nejpozději 🔟 dnů před konáním červnové valné hromady společnosti. Zatím návrh vedení ČEZ na dividendu ve výši 80 procent z loňského zisku, který odpovídá 52 korunám na akcii, nebude ministerstvo financí (MF) komentovat. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme