Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

covid-19 - informace o tématu

Očkování bez čekání

PŘEHLEDNĚ: Přichází velké rozvolňování. Jaká jsou nová pandemická opatření?

Mění se pravidla pro pořádání hromadných akcí. Většina zbývajících opatření skončí 13. března, uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Přečíst článek
Celkové výdaje na zdravotnictví, což samozřejmě nejsou jen platy lékařů, se loni zvýšily o víc než deset procent na 650 miliard korun

Dalibor Martínek: Posvátné krávy: učitelé, lékaři, důchodci. Nedotýkat se

Přečíst článek

Covid dál dusí českou ekonomiku, letos stoupne o čtyři procenta, tvrdí analýza Deloitte

Přečíst článek
Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu

Bartoš je přílišný idealista. České stavební právo je hanba, říká prezident Svazu průmyslu

Svaz průmyslu a dopravy je mocným lobbistickým uskupením, které má díky schopnostem Jaroslava Hanáka vždy velmi blízko k vládní politice. S minulou vládou měl problém, bojoval s Janou Maláčovou kvůli její politice rozdávání peněz. Současnou prioritou je podle něj dostavění jádra. „V roce 2029 bychom měli začít stavět,“ říká. Mezi další priority matadora české ekonomické diplomacie patří uvolnění českého trhu práce pro zahraniční pracovníky, a také oživení zahraničních vazeb. „Musíme se vrátit do Afriky,“ dodává.

Přečíst článek
Alexander Schallenberg a Jan Lipavský

Dobrá zpráva: Hranice už nikdy nezavřeme, slíbili ministři Česka a Rakouska

Turismus i pracovní trh. To jsou hlavní důvody, proč by sousední země již neměly zavírat hranice ani kvůli šíření pandemie.

Přečíst článek
Jana Maláčová

Nezaměstnanost klesla na 3,3 procenta, nižší byla naposledy před covidem

Nezaměstnanost v Česku v listopadu klesla z říjnových 3,4 procenta na 3,3 procenta. Uvedla ministryně práce Jana Maláčová na twitteru. Nižší byla naposledy loni v březnu.

Přečíst článek
Lídři vítězných koaličních stran

Jana Havligerová: Místo plánu další sliby

Nynější vlnu epidemie covidu už nelze zastavit, dají se ale omezit její dopady a chránit zdravotnický systém před kolapsem, oznámil budoucí premiér na tiskové konferenci, kde mu kryli záda politické špičky budoucí vládní garnitury. Ještě že tak. 

Přečíst článek
Škola v době pandemie

Lukáš Kovanda: Největší ztráty dalšího lockdownu plynou z uzavření škol

Další lockdown se vznáší ve vzduchu. I díky proočkování většiny populace by měl být, dojde-li na něj, mnohem více zacílený než předchozí plošné uzávěry. Ekonomice způsobí šrám, snad zvládnutelný, největší ztráty však způsobuje dětem – těm už musíme zabránit, tvrdí ve svém komentáři ekonom Lukáš Kovanda z Trinity Bank.

Přečíst článek
Bill Gates během Global Investment Summit v Londýně 19. října 2021

Do půl roku bude úmrtí na covid méně než na chřipku, tvrdí Gates

Na covid bude bude již do poloviny příštího roku umírat méně lidí než na běžnou chřipku – pokud se tedy mezitím neobjeví další zmutované a nebezpečnější varianty viru. Prohlásil to čtvrtý nejbohatší muž planety, miliardář a zakladatel Microsoftu Bill Gates na konferenci Bloomberg New Economy Forum v Singapuru.

Přečíst článek
Pandemie koronaviru

Jana Havligerová: Koronavirová nákaza sílí, a politici jenom řeční

Covidová čísla neutěšeně rostou, nemocnic, které přecházejí na nouzový provoz, přibývá. Odhady, vycházející z momentální situace, nevěstí nic dobrého. Jestliže bude i v následujících týdnech přibývat deset až patnáct tisíc nakažených každý den, onemocní do konce letošního roku přibližně šest set tisíc lidí, zhruba deset tisíc z nich může zemřít. Co by nákazu prakticky okamžitě přibrzdilo, víme, už jsme si to vyzkoušeli.

Přečíst článek
Německo, ilustrační foto

Německo čeká „virem prolezlá" zima, ekonomicky půjde dolů a Česko s ním

Pandemická situace v Česku a v Německu se dál zhoršuje. V Česku přibývá denně kolem 13 tisíc nově nakažených - týdenní průměr nově nakažených na 100 tisíc obyvatel přesáhl 85. To je nejrychlejší přírůstek od března letošního roku. Situace se dramaticky zhoršuje také v Německu - největší evropské ekonomice.

Přečíst článek
Radek Špicar, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR

Špicar: V autoprůmyslu se zřejmě naplní černé scénáře

Omezování či přímo zastavování výroby v automobilovém průmyslu ovlivní celou českou ekonomiku a krize kvůli nedostatku čipů potrvá měsíce. Jsou dvě cesty, jak z ní vybřednout. „Je to kurzarbeit, tedy podpora krátkodobé nezaměstnanosti u dlouhodobých, stabilních zaměstnavatelů. Než bude notifikovaný, můžeme vyzkoušet osvědčený Antivirus. A za druhé dlouhodobým systémovým řešením nedostatku pracovní síly na českém trhu práce je digitalizace, automatizace a robotizace,“ říká viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar.

Přečíst článek
Ilustrační foto

Pandemie neřekla poslední slovo a ještě ovlivní ekonomiku, shodují se byznysmeni

V následujících měsících globální hospodářství stále poroste, shodují se podnikatelé oslovení poradenskou společností McKinsey. Optimismus však vyjadřuje stále méně z nich. Hlavními riziky jsou nadále pandemie, ale také inflace. Obavy byznysmenů jsou přitom odlišné kontinent od kontinentu.

Přečíst článek
Reklama

News box

Česká investiční skupina RSBC koupila rakouský zbrojařský podnik Steyr Arms, 100 procent společnosti přebírá od SMH Holding, který firmu kontroloval od roku 2007. Dnes o tom informovaly Hospodářské noviny (HN). Cenu obchodu ani jedna ze stran neuvedla, podle odhadů z trhu to jsou nižší miliardy korun, píše deník.
Čistý zisk amerického výrobce elektromobilů Tesla 🔌🚗 v prvním čtvrtletí letošního roku klesl o 55 procent na 1,13 miliardy dolarů 💰 (26,6 miliardy korun) a tržby se snížily poprvé za čtyři roky. Vyplývá to z prohlášení zveřejněného v noci na dnešek. Automobilka však současně oznámila, že urychlí výrobu nových, cenově dostupnějších vozidel, což poslalo její akcie vzhůru.
Americký senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů 💰 (2,24 bilionu korun). Píší to zahraniční agentury. Zákon ještě musí podepsat americký prezident Joe Biden, který podle agentury Reuters oznámil, že tak učiní během dnešního dne. Číst více
Akcionáři Komerční banky budou dnes hlasovat o výši dividendy z loňského zisku. Představenstvo banky navrhuje vyplatit 82,66 koruny na akcii před zdaněním. Nárok na dividendu bude mít akcionář, který bude vlastnit akcie banky k 6. květnu 2024. Datum výplaty bylo určeno na 27. května 2024.
Čínská sociální síť pro sdílení krátkých videí TikTok včera předala Evropské komisi požadovanou zprávu o rizicích spojených s novou aplikací TikTok Lite. Evropská komise hrozila TikToku pokutou, pokud zprávu do úterý nepředložil.
Reklama
Reklama
Doporučujeme