Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Česko - informace o tématu

Šéf ANO Andrej Babiš

Policie znovu odložila "reklamní větev" kauzy Čapí hnízdo

Policie znovu odložila takzvanou reklamní větev kauzy Čapí hnízdo, ve které prověřovala možné daňové úniky u plateb od firem z holdingu Agrofert za reklamu kongresovému areálu Čapí hnízdo. Informaci České televize potvrdil mluvčí pražského státního zastupitelství Aleš Cimbala. Rozhodnutí policie podle něj nyní přezkoumá dozorující žalobce.

Přečíst článek

Zemědělci čelí kolapsu cen. Potraviny zlevňují nejvíc od roku 2009, půjdou ještě dolů

Přečíst článek
centrum Moskvy

Česko skrytě zásobuje sankcionované Rusko. Zboží tam dodává přes třetí země

Přečíst článek
dvousetkoruna

Lepší rating Česka? Ne díky konsolidačnímu balíčku, ale velkému odběru ruské energie

Agentura Fitch Ratings v pátek večer zlepšila ratingový výhled České republiky z „negativního“ na „stabilní“. Rating ponechala na úrovni „AA-“. Chválí Českou národní banku, respektive měnovou politiku Česka, kterou podpořila výrazné snížení inflace, a rovněž vládu Petra Fialy za stabilizaci veřejného zadlužení. Ovšem to nejsou fundamentální důvody zlepšení ratingového výhledu, přestože to tak je široce interpretováno.

Přečíst článek
Farmářský double. V pondělí traktory v Praze, ve čtvrtek na hranicích

Farmářský double. V pondělí traktory v Praze, ve čtvrtek na hranicích

V Česku se příští týden uskuteční hned dvě protestní akce zemědělců, které ale mají odlišné pořadatele. V pondělí přijedou farmáři do Prahy a technikou chtějí zablokovat magistrálu. Odpoledne budou demonstrovat na Malostranském náměstí. Protest organizuje například předseda Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy a Asociace svobodných odborů ČR Bohumír Dufek. Velké oborové organizace jako Agrární komora, Zemědělský svaz a Asociace soukromého zemědělství zase plánují na čtvrtek na hranicích vlastní protest proti politice Evropské unie.

Přečíst článek
Zase ty řopíky. Ministerstvo obrany prodává části opevnění

Zase ty řopíky. Ministerstvo obrany prodává části opevnění

Ministerstvo obrany (MO) prodává další části předválečného pohraničního opevnění. V nyní zveřejněné nabídce je 20 lehkých železobetonových opevnění, známých jako řopíky, a jedno těžké opevnění. Kromě nich se chce úřad zbavit i několika nepotřebných pozemků nebo bytu v pražské Troji. Nabízí 33 položek s minimální požadovanou kupní cenou přes 23 milionů korun.

Přečíst článek
Jiří Hlavenka

Jiří Hlavenka: Technická tradice a vzdělání dává Česku šanci prosadit se ve výrobě čipů

Česko má šanci se výrazně prosadit v polovodičovém průmyslu, tedy ve vývoji a výrobě čipů i navazujících oborech. „Je to příležitost, která se objeví jednou za století,“ tvrdí v rozhovoru pro Export.cz investor a podnikatel Jiří Hlavenka.

Přečíst článek
Levná kosmetika z Polska se valí na Česko

Levná kosmetika z Polska se valí na Česko. Hebe je mladší sestrou Biedronky

Tuzemský trh s rychlou módou už polské řetězce ovládly, teď se snaží prorazit s kosmetikou a drogistickým zbožím. Řetězec hebe, který už má v Polsku přes 300 obchodů, se pokouší dobýt Česko. Po spuštění online obchodu nyní odstartoval expanzi do velkých obchodních center v Praze. Hebe má za sebou silnou portugalskou retailovou skupinu Jerónimo Martins, stejně jako polský hegemon na trhu s potravinami Biedronka.

Přečíst článek
Renáta Kellnerová

Renáta Kellnerová poprvé mluvila s médii. Obrací PPF na Západ, všímá si Bloomberg

Když nejbohatší Čech a většinový vlastník obchodního impéria PPF Petr Kellner před téměř třemi lety tragicky zahynul na Aljašce, málokdo věděl, jak vypadá jeho manželka. To se ale změnilo a Renáta Kellnerová je teď prakticky synonymem PPF. V rozhovoru s agenturou Bloomberg popsala, jaké má o fungování podniku představy, ale i to, jak zaměření skupiny otáčí víc na Západ.

Přečíst článek
Petr Zahradník

AKTUALIZOVÁNO: Premiér Fiala svolal po jmenování zmocněnce pro euro koaliční dohodovací řízení

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) jmenoval svým zmocněncem pro vstup do evropského mechanismu směnných kurzů ERM II a přijetí eura ekonoma Petra Zahradníka. Premiér Petr Fiala (ODS) ale v reakci na to svolal na základě žádosti jedné z vládních stran koaliční dohodovací řízení. Podle mluvčí kabinetu Lucie Ješátkové bude předmětem dohodovacího řízení i debata o kompetencích a nutnosti udržet společnou koaliční pozici v klíčových politických tématech.

Přečíst článek
Sklárna v Květné znovu spustila ruční výrobu skla pod novým majitelem

Tradice zatím drží. Sklárna v Květné spustila ruční výrobu skla pod novým majitelem

Sklárna v Květné, která je součástí obce Strání na Uherskohradišťsku, slavnostně spustila ruční výrobu skla pod novým majitelem. Bývalý vlastník ji kvůli vysokým cenám energií plánoval zastavit a propustit většinu zaměstnanců. Díky změně majetkové struktury se tak nestalo. Do práce dnes nastoupilo 56 z 82 lidí, kteří koncem loňského roku dostali výpovědi, řekl generální ředitel sklárny Marek Mikláš.

Přečíst článek
Unicredit Bank

UniCredit Bank v Česku a na Slovensku stoupl loni čistý zisk o téměř čtvrtinu

Česká a slovenská UniCredit Bank vykázala v roce 2023 čistý zisk 414 milionů eur, tedy 10,3 miliardy korun, což je meziroční nárůst o 23 procent. Vyplývá to z informací, které zveřejnila mateřská společnost banky. Z konkurenčních bank Monetě loni zisk nepatrně vzrostl, Raiffeisenbank klesl o 27 procent.

Přečíst článek
Špatný stav německého hospodářství ohrožuje Českou republiku a Maďarsko

Varování pro Česko a Maďarsko. Špatný stav německého hospodářství je ekonomicky ohrožuje

Špatný stav německého hospodářství ohrožuje středoevropské ekonomiky závislé na exportu. Ty se stále vzpamatovávají z jednoho z nejhorších inflačních skoků na světě v důsledku pandemie covidu-19. Úzké obchodní vazby s Německem a s jeho kdysi mohutným automobilovým průmyslem přitom byly pro region po pádu komunismu léta přínosem. Nyní jsou ale zpomalením růstu nejvíce ohroženy ekonomiky České republiky a Maďarska, ale také ekonomika Slovenska, uvádí ve své analýze agentura Reuters.

Přečíst článek
Reklama

News box

Severoatlantickou alianci  znepokojují nedávné škodlivé aktivity na území členských států bloku, které vyvíjí Rusko v rámci svých hybridních aktivit. Uvádí se to v prohlášení, které aliance dnes vydala. Text zmiňuje Česko, Estonsko, Německo, Lotyšsko, Litvu, Polsko a Británii. Ruské jednání neodradí spojence od další podpory Ukrajiny, píše se v dokumentu.
Turecko zcela  zastavilo obchod s Izraelem. Agentuře Bloomberg to řekli dva nejmenovaní turečtí představitelé seznámení s touto záležitostí. Ankara tím dává najevo nesouhlas s počínáním Izraele v Pásmu Gazy, které ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. 
Palestinské hnutí Hamás v reakci na poslední návrh 📜 dohody o příměří s Izraelem uvedlo, že co nejdříve vyšle do Káhiry delegaci, která bude pokračovat v jednáních. Vůdce politického křídla Hamásu Ismáíl Haníja řekl, že uskupení návrh studuje v „pozitivním duchu“, přestože podle dřívějších prohlášení se na něj dívalo spíše „negativně“. V prohlášení podle agentury AP nebylo uvedeno, kdy delegace odcestuje.
Ruský plynárenský gigant Gazprom se v loňském roce propadl do čisté ztráty 6️⃣2️⃣9️⃣​​​​​​​ miliard rublů (161 miliard korun). V roce 2022 ještě hospodařil se ziskem 1,2 bilionu rublů. Dnes to s odkazem na sdělení firmy napsala agentura Reuters. Na výsledku se negativně projevilo mimo jiné i snížení prodeje plynu do Evropy o více než polovinu.
Rozhodnutí bankovní rady České národní banky (ČNB) o snížení základní úrokové sazby o půl procentního bodu na 5,25 procenta bylo jednomyslné. Novinářům to po jednání bankovní rady řekl guvernér ČNB 👨 Aleš Michl. 
Společnost CPI Property Group (CPIPG) miliardáře Radovana Vítka prodala ⛷️ lyžařský resort Crans Montana ve Švýcarsku. Firma to uvedla v dnešní tiskové zprávě. Hodnota transakce je přes 100 milionů švýcarských franků (2,5 miliardy korun).
Bankovní rada České národní banky (ČNB) dnes 📉 snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 5,25 procenta. Informoval o tom ředitel odboru komunikace ČNB Jakub Holas. Základní úroková sazba se tak dostala na nejnižší úroveň od počátku května 2022. Většina analytiků pokles sazby v tomto rozsahu očekávala.
Schodek státního rozpočtu ke konci dubna se 📉 prohloubil na 153,1 miliardy korun z březnových 105 miliard korun. Dnes o tom informovalo ministerstvo financí. Je to třetí nejhlubší dubnový rozpočtový deficit, loni dosáhl rekordní hodnoty 200 miliard korun. 
Spojené státy a Saúdská Arábie by mohly v řádu několika týdnů podepsat průlomovou obrannou 🤝 dohodu, napsala dnes agentura Bloomberg. Zahrnovat by měla spolupráci v jaderné energetice a umělé inteligenci i omezit vliv Číny v Saúdské Arábii. Součástí původně trojstranné smlouvy mělo být i smíření mezi Izraelem a Saúdskou Arábií výměnou za izraelský příslib zlepšení životních podmínek Palestinců.
Investiční společnost EP Equity Investment (EPEI) českého podnikatele Daniela Křetínského získala téměř čtvrtinový podíl ve francouzské firmě Nanobacterie, která vyvíjí neinvazivní metodu 👨‍⚕️ léčby rakoviny. ČTK to dnes oznámil mluvčí Křetínského společností Daniel Častvaj. Hodnotu transakce neuvedl.
Reklama
Reklama
Doporučujeme