Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Česká spořitelna - informace o tématu

Aleš Michl, guvernér ČNB

Inflace v lednu podle analytiků zrychlila. Odhady se ale rozcházejí mezi 16,2 a 19 procenty

Inflace v ČR letos v lednu proti prosinci 2022 zrychlila, a to zejména kvůli cenám energií a tradičním úpravám ceníků na počátku roku. Shodují se na tom analytici. Odhady lednové inflace se ale rozcházejí. Podle některých odborníků byl lednový meziroční růst cen 16,2 procenta, jiní odhadují až 19 procent. Prognóza České národní banky (ČNB) počítá s hodnotou nad 17 procent. V prosinci činila meziroční inflace 15,8 procenta. Český statistický úřad (ČSÚ) zveřejní údaje o lednové inflaci v pátek.

Přečíst článek
Projekt Penty Nová Waltrovka v pražských Radlicích

Penta si půjčila na dostavbu dvou kancelářských budov skoro dvě miliardy

Developerská firma Penta Real Estate získala bankovní úvěr 74 milionů eur, tedy přes 1,8 miliardy korun, od ČSOB a České spořitelny na výstavbu administrativní části projektu Nová Waltrovka v pražských Radlicích.

Přečíst článek
Sberbank

Potvrzeno. Spořitelna podepsala smlouvu o budoucí koupi aktiv Sberbanky

Insolvenční správkyně Sberbank CZ Jiřina Lužová podepsala s Českou spořitelnou smlouvu o smlouvě budoucí na koupi úvěrového portfolia Sberbank CZ v nominální hodnotě 47,1 miliardy korun. Kupní cena činí 41,053 miliardy korun. „V případě úspěšného vypořádání prodeje v první polovině příštího roku předpokládáme, že dojde k vypořádání věřitelů formou částečného rozvrhu v druhé polovině roku 2023,“ uvedla Lužová.

Přečíst článek
Banky počítají zisky

Spořitelně i Komerční bance vyrostly díky ČNB zisky o desítky procent. Zveřejnily je v den schvalování windfall tax

České spořitelně i Komerční bance razantně rostou zisky. Může za to skutečně jen růst sazeb České národní banky, kvůli čemuž na banky chce uvalit windfall tax?

Přečíst článek
Sberbank

Šanci koupit portfolio zkrachovalé Sberbank CZ dostala Česká spořitelna

Na základě rozhodnutí věřitelského výboru bude nadále insolvenční správkyně Jiřina Lužová jednat o kupní smlouvě na prodej úvěrového portfolia Sberbank CZ exkluzivně s Českou spořitelnou. Uvedla to v tiskové zprávě. Nominální hodnota portfolia činí 47,7 miliardy korun.

Přečíst článek
Wall Street, ilustrační foto

Týden tradera: Trhy se mírně otřepaly a windfall tax toho moc nevyřeší

Září bylo pro akcie vyloženě špatné, nový měsíc však začal mnohem lépe. Globální trhy se zotavují, když se začalo hovořit o změně politiky Fedu v návaznosti na příliš silný dolar. Ten už poměrně výrazně škodí světové ekonomice. Hlavní americký akciový index S&P 500 „zpevnil" z 3550 na téměř 3800 bodů.

Přečíst článek

Fond České spořitelny koupil v Polsku centrum na výrobu baterií za půl miliardy

Fond Reico ČS Long Lease, který spravuje Reico investiční společnost České spořitelny, koupil od belgické společnosti Advanced Power Solution (APS) centrum na výrobu spotřebitelských baterií v polském Hnězdně. Cena? Asi 511 milionů korun. Jde o třetí nemovitost v portfoliu fondu, který byl založen loni v lednu.

Přečíst článek
Willi Cernko, CEO Erste Group

Sektorová daň je špatná. Banky nejsou od toho, aby podporovaly vlády, apeluje šéf Erste

Mateřská společnost největší české banky dle počtu klientů, České spořitelny, v pondělí podle agentury Bloomberg vyzvala vlády zemí střední a východní Evropy, včetně Česka, aby nezaváděly daň z mimořádných zisků.

Přečíst článek
Česká spořitelna

Spořitelně raketově vzrostl zisk. Výhled je kvůli válce nejistý

Česká spořitelna za první pololetí vydělala 11 miliard korun. Výrazný meziroční nárůst způsobila nízká srovnávací základna způsobená pandemií.

Přečíst článek
Výběr z bankomatu, ilustrační foto

Komerční banka chce sdílet bankomaty, prý kvůli ekologii. Neříkáte celou pravdu, kontruje Spořitelna

Na červnovou výzvu Komerční banky a Moneta Money Banky ohledně sdílení bankomatové sítě už slyší minimálně dvě další banky. Air Bank má zájem a přiznává se k tomu oficiálně. Druhá, UniCredit Bank, čeká na výsledky zákulisního jednání a nic potvrzovat nechce. Ostatní bankovní domy se vyjadřují opatrně a vyčkávají, co bude. Tuzemské nebankovní provozovatele bankomatů duo iniciátorů výzvy neoslovilo, jak potvrdil pro newstream.cz mluvčí Komerční banky Michal Teubner. 

Přečíst článek
Výroba Škoda Fabia v mladoboleslavském závodu

Podívejte se, které firmy odvedly nejvíc na dani z příjmu

Na dani z příjmu právnických osob stát loni nejvíce získal od Škody Auto, a to 4,5 miliardy korun. Na druhém místě žebříčku je Česká spořitelna s 3,1 miliardy korun, která se v loňském žebříčku umístila na prvním místě. Třetí skončila Generali Česká pojišťovna s 2,6 miliardy korun zaplacených na dani z příjmu, uvedla Finanční správa.

Přečíst článek
Reklama

News box

Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí 📈 vzrostla meziročně o 0,4 procenta. Proti poslednímu loňskému čtvrtletí se hrubý domácí produkt (HDP) zvýšil o 0,5 procenta. Vyplývá to z předběžného odhadu, který dnes na svém webu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). 
Společnosti EDF a KHNP podaly své závazné nabídky na 🏗️ stavbu až čtyř jaderných reaktorů v České republice. Zástupci francouzské EDF přinesli dokumenty do centrály společnosti ČEZ dnes ráno, představitelé korejské KHNP odevzdali svou nabídku v pondělí. Firmy to potvrdily novinářům. Detaily nabídek ještě po nějakou dobu nebudou veřejné, nyní je bude analyzovat ČEZ. 
Rakouská bankovní skupina Erste Group, která vlastní mimo jiné i Českou spořitelnu, zvýšila v prvním čtvrtletí čistý zisk o 3️⃣2️⃣ procent na 783 milionů eur (19,7 miliardy korun). Společnost to uvedla ve svém dnešním sdělení. Přispěly k tomu vyšší čisté úrokové výnosy, zejména v Rakousku, a to díky vyšším úrokovým sazbám a většímu objemu úvěrů.
Německá automobilová skupina Volkswagen v prvním čtvrtletí hospodařila s provozním ziskem 4,59 miliardy eur (115,4 miliardy korun), což je meziroční 📉 pokles přibližně o 20 procent. Prodej aut pak největší automobilce v Evropě klesl na 2,08 milionu z 2,12 milionu před rokem. 
České spořitelně (ČS) 📈 vzrostl v prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně o 73,3 procenta na 5️⃣,7️⃣ miliardy korun. Provozní zisk byl vyšší o 33,5 procenta, dosáhl 7,5 miliardy korun. Výsledek podle banky ovlivnily vyšší provozní výnosy, které stouply zejména v důsledku vyššího čistého úrokového výnosu a čistého výnosu z poplatků a provizí.
Dnes  vyprší termín pro podání závazných nabídek na stavbu až čtyř nových jaderných reaktorů v České republice. Uchazeči o obří projekt jsou francouzská EDF a korejská KHNP. Obě firmy už potvrdily, že nabídky podají. Detaily nabídek ovšem ještě po nějakou dobu nebudou veřejné. 
Ministři energetiky skupiny sedmi předních ekonomik světa (G7) se dohodli na odstavení 🏭 uhelných elektráren v první polovině roku 2035. To je významný krok v přechodu od fosilních paliv, uvedl na tiskové konferenci italský ministr energetiky Gilberto Pichetto Fratin, který předsedá ministerskému zasedání G7. 
Americký ministr zahraničí Antony Blinken dnes v Rijádu 🤝 jednal s korunním princem Saúdské Arábie Muhammadem bin Salmánem o situaci v Pásmu Gazy a o tom, jak zmírnit napětí v blízkovýchodním regionu. V prohlášení o tom informovalo americké ministerstvo zahraničí.
Reklama
Reklama
Doporučujeme