Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Brusel - informace o tématu

Komponenty, ilustrační foto

Europoslanci dali zelenou plánům na zastavení čipového hladomoru v unii

Evropská unie by měla do konce desetiletí zdvojnásobit svůj podíl na světové výrobě polovodičů na 20 procent a zajistit několik desítek miliard eur investic do jejich podpory. Evropští poslanci schválili normu, jejímž cílem je snížit závislost EU na dovozu klíčových součástek pro elektroniku či automobilový průmysl z asijských zemí. V Evropě by díky ní měly vyrůst nové podniky a měla by předejít výpadku v jejich dodávkách.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Nová unijní regulace kryptoaktiv favorizuje molochy na úkor inovátorů

Přečíst článek

Náklady na emisní normu Euro 7 mnohonásobně převýší odhady Evropské komise, tvrdí výrobci vozů

Přečíst článek
Nerealistické. Osmička zemí unie včetně Česka podepsala dokument proti emisní normě Euro 7

Nerealistické. Osmička zemí unie včetně Česka podepsala dokument proti emisní normě Euro 7

Přečíst článek
Brusel chce zavést jednotný celní systém. Země včetně Česka by měly ušetřit desítky miliard

Brusel chce sjednotit půl století starý celní systém v EU. Země by měly ušetřit desítky miliard

Evropská komise (EK) chce sjednotit celní systém Evropské unie a omezit administrativu spojenou s rostoucím počtem přeshraničních internetových nákupů. Unijní exekutiva navrhla reformu celních pravidel EU, která počítá s vytvořením společného úřadu a datového systému, jež by měl nahradit celní infrastrukturu v členských státech.

Přečíst článek
Brusel mírně vylepšil růst české ekonomiky. Zato tuzemská inflace poroste po Maďarsku nejrychleji v EU

AKTUALIZOVÁNO: Brusel mírně vylepšil růst české ekonomiky. Zato tuzemská inflace poroste po Maďarsku nejrychleji v EU

Evropská komise nepatrně zvýšila odhad letošního výkonu české ekonomiky, který však i s růstem 0,2 procenta výrazně zaostane za průměrem celé Evropské unie. Zato inflace bude podle čerstvé prognózy výrazně vyšší. Brusel očekává 11,9 procenta, což je po Maďarsku druhý nejrychlejší růst cen z celé Evropské unie.

Přečíst článek
Brusel nejspíš posvětí největší akvizici na trhu videoher. Microsoft pohltí firmu Activision Blizzard

Brusel nejspíš posvětí největší akvizici na trhu videoher. Microsoft získá firmu Activision Blizzard

Evropská komise patrně schválí převzetí firmy na vývoj počítačových her Activision Blizzard za 69 miliard dolarů, v přepočtu téměř 1,5 bilionu korun, Microsoftem. Schválení se podle zdrojů agentury Reuters očekává příští týden, nejspíš už v pondělí.

Přečíst článek
Brusel chce zarazit obchodování se zlatými vízy skrze nákupy nemovitostí na jihu Evropy

Brusel chce zarazit obchodování se zlatými vízy. Cesta Číňanů k občanství v EU vede skrz nemovitosti

Evropská unie chce skoncovat s takzvanými zlatými vízy, která členské země nabízejí mimoevropským „investorům“. V řadě zemí to v praxi znamená trvalý pobyt a cestu k občanství pro každého, kdo si koupí dostatečně drahou nemovitost. Zatím udělování zlatých víz zůstává na jednotlivých státech unie.

Přečíst článek
Brusel chystá kroky proti zemím, které umožňují Rusku obcházet sankce

Bič na země pomáhající Rusku. Brusel zpřísní kroky proti obcházení sankcí

Evropská unie diskutuje o novém sankčním mechanismu zaměřeném na nečlenské země, které podle ní dostatečně nebrání Rusku v obcházení sankcí. Podle agentury Bloomberg jde především o státy, které nedokážou vysvětlit výrazný nárůst objemu obchodu s klíčovými produkty či technologiemi.

Přečíst článek
Brusel chystá půl miliardy eur na výrobu munice pro Ukrajinu

Půl miliardy eur na výrobu munice pro Ukrajinu. Brusel chce podpořit zbrojní průmysl v zemích unie

Evropská komise plánuje kvůli válce na Ukrajině podpořit výrobu munice v členských zemích unie částkou 500 milionů eur, tedy zhruba 11,8 miliardy korun, ze společných fondů. Počítá s tím plán, který představil eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton. Stejně vysokou částku by podle představ Bruselu měly do navyšování zbrojní produkce vložit členské země.

Přečíst článek
Brusel posvětil plán americké firmy GlobalFoundries a nizozemské společnosti STMicroelectronics na stavbu další továrny na polovodiče v EU za téměř dvě stě miliard

Brusel posvětil stavbu další továrny na polovodiče v EU za téměř dvě stě miliard

Evropská komise (EK) schválila plán americké firmy GlobalFoundries a nizozemské společnosti STMicroelectronics postavit ve Francii s finanční podporou státu závod na výrobu polovodičů. Celková hodnota projektu činí 7,4 miliardy eur (173,8 miliardy korun), oznámila komise.

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Z Evropy jdou samé dobré zprávy o klimatu. Škoda, že všechno bude dražší

Kolik neuvěřitelných výmyslů kolem klimatu jsou schopní dobře placení evropští politici vymyslet, z toho jde hlava kolem. V Africe, která má nejrychlejší populační přírůstek z celého světa, v řadě zemí je to přes tři procenta ročně, tomuto uvažování asi moc nerozumí. Pálí v kotli všechno, co kolem najdou a co hoří. Ale přesto je touhou řady Afričanů dostat se do Evropy a požívat díleček z blahobytu, který si Evropa před 150 lety vydobyla.

Přečíst článek
Britům se nechce čekat na hranicích s EU. Sunak jedná o pasové dohodě. Britský premiér Rishi Sunak a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová (vpravo) pořádají tiskovou konferenci ve Windsor Guildhall, Windsor, Anglie, pondělí 27. února 2023. Spojené království a Evropská unie v pondělí ukončily roky hádek a rozhořčení, uzavření dohody o vyřešení jejich ožehavého obchodního sporu o Severní Irsko po brexitu.

Britům se nechce čekat na hranicích s EU. Sunak jedná o pasové dohodě

Britský premiér Rishi Sunak chce uzavřít dohodu s Evropskou unií, která by občanům Spojeného království usnadnila cestování. S odvoláním na osoby obeznámené s věcí to uvedla agentura Bloomberg, podle které jsou zpoždění na hranicích vyvolaná pasovými kontrolami v rozporu s tím, jak vláda líčí výhody brexitu.

Přečíst článek
Návštěvníci ve vojenské kamufláži stojí u vchodu do „PMC Wagnerova centra“, které je spojeno s podnikatelem a zakladatelem soukromé vojenské skupiny Wagner Jevgenij Prigožin, během oficiálního otevření kancelářského bloku během Dne národní jednoty v St. Petersburg, Rusko, 4. listopadu 2022.

Brusel si vyšlápl na Wagnerovu armádu miliardáře Prigožina. Uvalil na ni sankce

Evropská unie zařadila na svůj sankční seznam ruskou Wagnerovu (v ruském přepisu Vagnerovu) skupinu kvůli její "aktivní" účasti na ruské agresivní válce proti Ukrajině. Informovala o tom ve čtvrtek večer Rada EU. Činnost žoldnéřské skupiny podle členských zemí unie ohrožuje "územní celistvost, svrchovanost a nezávislost Ukrajiny".

Přečíst článek
Reklama

News box

Skupina tuzemských nemovitostních fondů ZDR Investments vstoupila na slovinský trh, kde koupila tři maloobchodní parky za 6️⃣0️⃣0️⃣ milionů korun. Jde o více než 15 tisíc metrů čtverečních maloobchodní plochy ve městech Slovenj Gradec, Prevalje a Ravne v severní části Slovinska. Rakouská Raiffeisen banka na akvizici skupině půjčila 60 procent částky. 
Kurz japonského 💴 jenu se dnes propadá na několikaletá minima vůči americkému dolaru a euru. Investoři čekají na zasedání japonské centrální banky na konci týdne a podle agentury Reuters vyhodnocují, nakolik pravděpodobná je její intervence na podporu jenu.
Americká zbrojovka Lockheed Martin v prvním čtvrtletí meziročně 📈 zvýšila tržby o téměř 14 procent na 17,2 miliardy dolarů (přes 400 miliard korun). Firma to oznámila v dnešní tiskové zprávě. Lockheed Martin těží z geopolitického napětí, v jehož důsledku se zvyšují výdaje na zbrojení. Výsledky podniku jsou považovány za ukazatel vývoje v celém zbrojním průmyslu, napsala agentura Reuters.
Americký výrobce elektrovozů Tesla  zruší v gigafactory u Berlína 400 pracovních míst. To odpovídá asi třem procentům tamní pracovní síly. Firma to podle agentury DPA uvedla v dnešním sdělení. Podnik propouští kvůli malému zájmu o elektromobily celosvětově.
Bývalý český ministr životního prostředí 👨 Jan Dusík se stal zástupcem generálního ředitele pro klimatickou politiku v Evropské komisi, potvrdila dnes unijní exekutiva. Stal se tak jedním z nejvýše postavených českých úředníků v unijních institucích. Výběrové řízení mělo několik kol a Dusík porazil množství uchazečů z několika států.
Evropská unie zvažuje uvalení sankcí na více než 🔟 firem, které dodávají do Ruska z členských zemí EU embargované zboží zahrnující zbrojní technologie. Informovala o tom dnes agentura Bloomberg s odvoláním na dokument, ke kterému získala přístup. Mluvčí Evropské komise se ke zprávě odmítl vyjádřit.
Největší ruská banka Sberbank vyplatí za loňský rok na dividendách rekordních 7️⃣5️⃣0️⃣ miliard rublů (191 miliard korun). Oznámil to generální ředitel banky German Gref. Většinovým vlastníkem Sberbank je stát, dividendy banky jsou tak významným příspěvkem do státního rozpočtu.
Ruská armáda 📈 zesílí útoky na ukrajinská skladiště, kde jsou uložené zbraně dodávané Západem. Uvedl to dnes podle agentury TASS ruský ministr obrany Sergej Šojgu, podle kterého mají nyní ruské jednotky na ukrajinské frontě převahu.
Čistý zisk americké automobilky General Motors (GM) v prvním čtvrtletí letošního roku 📈 vzrostl o 2️⃣4️⃣,4️⃣ procenta na 2,97 miliardy dolarů (70,3 miliardy korun). Hospodaření podpořila poptávka po vozech se spalovacím motorem, zvláště pickupů a dalších modelů s vyšší ziskovostí. Automobilka současně ve svém dnešním prohlášení zlepšila výhled na celý rok.
Moneta Money Bank vyplatí akcionářům na dividendách 4,6 miliardy korun z loňského čistého zisku 5️⃣,4️⃣ miliardy korun. Dividenda bude činit devět korun na akcii. Zbylé peníze převede banka na účet nerozděleného zisku z předchozích let. Schválila to dnes valná hromada banky. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme