Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Brusel - informace o tématu

Maďarský premiér Viktor Orbán

Orbán věští exit Maďarska z EU i rozpad bloku. Peníze z unijních fondů by ale chtěl

Maďarský parlament přijal první z balíku protikorupčních zákonů. Vláda premiéra Viktora Orbána se krokem pokouší zabránit ztrátě peněz z fondů Evropské unie, připomněla agentura Reuters. Orbán přitom mezi spolustraníky prohlásil, že „země možná opustí EU okolo roku 2030, pokud se blok dřív nerozpadne“.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: České řešení energetické krize v Bruselu narazí. Němcům se totiž nevyplatí

Přečíst článek
Česká pošta, ilustrační foto

Rivalové České pošty se stížností v Bruselu neuspěli. Miliardové dotace pro státní podnik jsou oprávněné

Přečíst článek
Andrej Babiš, předseda hnutí ANO

Česko má za Babišův střet zájmů a chyby v dotacích platit 85 milionů korun

Evropská komise (EK) vystavila Česku pokutu. Za pochybení v čerpání zemědělských dotací má zaplatit přes 85 milionů korun. V částce je zahrnuta sankce kvůli střetu zájmů bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO), upozornil server iROZHLAS.cz.

Přečíst článek
Vladimír Putin

Brusel schválil další kolo protiruských sankcí. Včetně ropného embarga

Brusel ustoupil Maďarsku. Bude moci dovážet dál ropu z Ruska a prodávat surovinu i do Česka.

Přečíst článek
Dubrovník

Poslední dovolená s kunou? Brusel zkoumá, zda Chorvaté splnili podmínky pro přijetí eura

Evropská centrální banka a administrativa EU začne ve středu posuzovat, zda Chorvatsko splnilo veškeré podmínky pro přijetí eura upozorňuje na den D pro tuto balkánskou zemi agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Mol, čerpací stanice

Cizinci ode dneška tankují v Maďarsku dráž než domácí. I tak ale levněji než na Slovensku

Čerpací stanice v Maďarsku účtují dvojí cenu. Tarif pro auta se zahraniční poznávací značkou je výrazně vyšší než pro domácí. Nařízení se ve čtvrtek před půlnocí objevilo v maďarském úředním věstníku, uvedla agentura DPA.

Přečíst článek
Daně online, ilustrační foto

Česko zvýší limit povinného placení DPH na dva miliony. Má souhlas Bruselu

Státy Evropské unie v úterý České republice schválily zvýšení limitu pro povinné placení daně z přidané hodnoty (DPH) z jednoho na dva miliony korun. Novinářům to po jednání s unijními kolegy sdělil ministr financí Zbyněk Stanjura. Vláda je podle něj připravena zavést změnu od začátku příštího roku. Podle odhadů ministerstva by zvýšením limitu mělo ubýt plátců DPH zhruba o 105 tisíc.

Přečíst článek
hokej

Dalibor Martínek: Zkažená ruská duše. Proč i hokej je důležitější než české předsednictví EU

Tak za prvé, samozřejmě, že je v civilizovaném světě hokejový šampionát ve Finsku mnohem sledovanější, než jak bude sledováno, kterak Češi za šest týdnů povedou EU. Nějaké české „vedení“ nikoho na Západě nezajímá. Kromě bruselských myší. Kdybyste se v červenci zeptali na ulici Lisabonu deseti Portugalců, kdo vede Evropskou unii, nebude to vědět ani jeden. Na to sázím tisícovku.

Přečíst článek
Brusel pošle Česku na pomoc s ukrajinskými uprchlíky 680 milionů korun

Brusel pošle Česku na pomoc s ukrajinskými uprchlíky 680 milionů korun

Česko dostane z fondů Evropské unie 27,4 milionu eur (téměř 680 milionů korun) na pomoc s uprchlíky z Ukrajiny. Uvedla to mluvčí Evropské komise, podle níž kromě Česka získají peníze také Polsko, Slovensko, Maďarsko a Rumunsko. Celková částka, kterou komise nyní z fondů pro vnitřní záležitosti uvolní, je 248 milionů eur. Peníze mají sloužit především na jídlo, dopravu a ubytování lidí prchajících před ruskou invazí.

Přečíst článek
Ursula von der Leyenová

Brusel reaguje na Putinovu válku masivními investicemi do zelené energie

Brusel chce více obnovitelných zdrojů a úspor energie. Nový plán, který má Evropě pomoci co nejrychleji odejít od energetických zdrojů dovážených z Ruska, vyjde na 300 miliard eur.

Přečíst článek
Gazprom

Brusel ustupuje Putinovi. Nad platbou za plyn v rublech zřejmě přivře oči

Evropská komise v těchto hodinách završuje svoji snahu vypracovat vodítko firmám a státům EU stran toho, jak mají platit za ruský plyn. Podle informací agentury Bloomberg vodítko precizuje takovým způsobem, že evropští odběratelé budou moci nadále nakupovat ruský plyn, aniž by přitom porušovali protiruské sankce. Ty EU zavedla v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu.

Přečíst článek
Petr Fiala, premiér republiky

Fiala: Podpoříme embargo na ruskou ropu, ale chceme až tříletý odklad

Česko je připraveno podpořit zákaz dovozu ruské ropy do EU, pokud bude mít odklad do té doby, než bude navýšena kapacita ropovodů, které mohou do ČR ropu dopravit. Po jednání vlády to řekl premiér Petr Fiala (ODS).

Přečíst článek
Reklama

News box

Huť Liberty Ostrava plánuje, že odstaví koksovnu ⛔, která je od prosince v tzv. teplému útlumu, kdy se udržuje nižší teplo. Vedení firmy sdělilo odborářům, že je připravené to udělat. Předseda základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina uvedl, že firma za březen nezaplatila za zaměstnance 2/3 sociálního a celé zdravotní pojištění. 
Německo loni vyvezlo více elektromobilů 🚘, než kolik jich dovezlo. Vývoz elektromobilů z Německa se zvýšil ↗ o 58 procent na 786 000, což byla zhruba čtvrtina všech vyvezených vozidel. Dovoz elektromobilů se pak zvýšil o 23,5 procenta na 446 000. Největší podíl na dovozu měla Čína, třetí byla Česká republika. 
Nejvyšší soud potvrdil rozsudek v kauze dvou zmanipulovaných tendrů vypsaných Správou železnic. 👨‍⚖️ Odmítl dovolání jednoho ze šesti odsouzených Lukáše Hruboně, ale také nejvyššího státního zástupce Igora Stříže, a to v neprospěch osvobozené projektové firmy SUDOP Praha a části odsouzených. 
Chargé d'affaires Jiří Čistecký skončil na velvyslanectví v Moskvě ke konci dubna. Ambasádu nyní vede Jan Ondřejka, dosavadní druhý tajemník, sdělil mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake.📜  Koncem května skončí velvyslanec v Rusku Vítězslav Pivoňka , vláda ho odvolala, řekl v neděli ministr Jan Lipavský (Piráti). Číst více
Pražská učitelka 👩‍🏫 Martina Bednářová, která čelila obžalobě z popírání ruských válečných zločinů na Ukrajině, potrestána nebude. Odvolací soud pravomocně potvrdil její osvobození. Zamítl odvolání státního zastupitelství, které původně žádalo osmiměsíční podmíněný trest a také pětiletý zákaz pedagogické či jiné práce s dětmi.
Výrobce výbušnin a střeliva Explosia Pardubice loni zvýšil zisk před zdaněním meziročně o 86 milionů na rekordních 284 milionů korun. K růstu přispěl zájem o výbušniny. 💣 Obrat se meziročně zvýšil z 1,2 miliardy na 1,42 miliardy korun. Číst více
Investice do reklamy a marketingu loni v Česku meziročně vzrostly ↗ o 12 procent na 145,3 miliardy korun. Dominantní roli ve výdajích na reklamu měly stále televize a on-line média. Letos by měly celkové výdaje dále růst na 157 miliard korun, oznámila Asociace komunikačních agentur.
Miliardář Daniel Křetínský dal nabídku na převzetí francouzské technologické společnosti Atos. Firma celkem obdržela od investorů čtyři různé nabídky na restrukturalizaci dluhu a vložení hotovosti do podniku. 💶 Do konce měsíce by se měla rozhodnout, kterou nabídku přijme. Číst více
Českému výrobci bezpilotních letounů Primoco UAV SE ⬇  klesly v letošním prvním čtvrtletí tržby na 549 000 korun z téměř 88 milionů před rokem. Za čtvrtletí firma hospodařila se ztrátou 13,1 milionu korun oproti zisku 42,9 milionu v prvním kvartálu. 
Izraelská armáda zahájila evakuaci  🏃‍♂️🏃‍♀️ části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho chystanou ofenzivou v této oblasti, informovala o tom deníku Haarec a serveru The Times of Israel. Podle nich armáda vyzývá k evakuaci civilistů ve východní části Rafáhu. Armáda to zatím oficiálně nepotvrdila. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme