Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

architekt - informace o tématu

Vlado Milunić, architekt a spoluautor Tančícího domu v Praze

Zemřel architekt Vlado Milunić, spoluautor Tančícího domu

Odešla legenda české architektury. Ve věku 81 let zemřel český architekt chorvatského původu Vlado Milunić. Praze dal jeden z jejích symbolů. Tančící dům.

Přečíst článek
Vltavská filharmonie, Zdeněk Hřib, primátor

Urbanista z Hamburku: Metropolitní plán je alfou a omegou výstavby. Ten pražský je perfektní

Přečíst článek

Chuť stavět v Česku je, finance taky. Projekty ale dusí legislativa, říká architekt

Přečíst článek
Jana Mastíková, hlavní architektka studia Loxia

Musíme se naučit zahušťovat města a žít v menších bytech, říká architektka

Přečíst článek
Přístřešky na cvičení jógy v Moravskoslezském kraji.

Novodobé kapličky? V Moravskoslezském kraji je nahradily altány na jógu

Moravskoslezský kraj láká na jógu. V rámci rozvoje regionu tam dosud vzniklo pět dřevěných konstrukčně jednoduchých přístřešků – takzvaných Yogapointů.

Přečíst článek
Petr Hájek, architekt

Architekt Hájek: Místo na filharmonii je vybrané dobře. Dál od centra se staví líp

Hlavní město zveřejnilo jména 15 architektonických týmů, které zpracují návrh budoucí podoby Vltavské filharmonie. V užším výběru se objevila i česká jména. „Do nominačního kola jsme mohli doložit vlastní reference ze staveb pracujících s akustikou, a tak jsme do toho šli samostatně. Jsem rád, že k tomu máme příležitost,“ říká architekt Petr Hájek.

Přečíst článek
Vilu u Vídně navrhl český architekt.

Vila českého architekta u Vídně odkazuje na řemeslnou tradici

Český architekt Jan Proksa postavil na úzkém pozemku nedaleko Vídně dvougenerační vilu. Stavba zaujme tvarem i strukturální vápennou omítkou.

Přečíst článek
Ruiny se díky architektovi proměnily na luxusní hotel.

Italský architekt z tisíc let starých ruin vytvořil luxusní hotel

Tisíc let starý hrad v italském regionu Umbria, napůl cesty mezi Florencií a Římem, si v roce 1984 pořídil místní architekt a designér Benedikt Bolza. A od té doby starobylý objekt obývá a přestavuje, s maximálním respektem k historii.

Přečíst článek
Někdejší sýpka funguje jako penzion.

Povedená rekonstrukce soutěží o prestižní architektonickou cenu

Místo bourání se architekti ze studia ORA rozhodli bývalé hospodářské stavení ze 17. století zachránit. Zajímavá realizace zaujala nejenom zahraniční odborná média, dostala se i do užšího výběru České ceny za architekturu.

Přečíst článek

Dům s výhledem na Brdy citlivě nahradil starou chatku. Vyšel na 10 milionů

Na parcele nedaleko Prahy stávala dřevěná chatka. Nahradila ji novostavba rodinného domu pro čtyřčlennou rodinu. Navrhli ji architekti z kaa-studio.

Přečíst článek
Architekt Petr Kolář

Architekt miliardářů Kolář: Luxus není zlatý kohoutek, ale dokonalá funkčnost

Petr Kolář patří k nejžádanějším českým architektům současnosti, i miliardáři na něj stojí frontu. Staví hotelové resorty, vesnice, olympijské parky i rodinné domy. Označení „architekt miliardářů” se ale brání. „Kvalitní architektura jde dělat i s útlým rozpočtem, stavíme projekty i za milion,” říká Kolář v rozhovoru pro newstream.cz.

Přečíst článek
Casa Vicens

Zažijte noc ve vile od Gaudího. Za jedno euro včetně večeře a snídaně

Večeře od michelinského kuchaře, snídaně a hlavně možnost přespat ve výjimečné stavbě od architekta Gaudího. To vše za pouhé euro.

Přečíst článek
Reklama

News box

Slovensko nabídne Číně možnost zapojit se do budování či rekonstrukce slovenské dopravní infrastruktury formou projektů veřejně-soukromého partnerství (PPP), řekl novinářům slovenský premiér Robert Fico. Na návštěvu Číny pojede letos v červnu. Bratislava chce také urychlit dokončení jedné z klíčových dopravních staveb u Žiliny na severu země.
Antimonopolní úřad povolil fondu Genesis Capital nákup majoritního podílu ve společnosti GAF ze Žamberku, která se zabývá kovovýrobou. 
Evropská unie dnes poprvé uvalila 📜 sankce na radikální izraelské osadníky kvůli jejich útokům na Palestince na okupovaném Západním břehu. S odvoláním na diplomaty o tom informuje agentura DPA, podle níž členské státy sankce schválily v písemném řízení.
Německá vláda zvýší odhad letošního růstu ekonomiky na 0,3 procenta z dříve očekávaných 0,2 procenta, uvedl zdroj agentury Reuters. Pro příští rok vláda podle něj počítá, že hrubý domácí produkt (HDP) stoupne o procento. Očekávaná prognóza je součástí návrhu jarních projekcí vlády, které má ministr hospodářství Robert Habeck představit příští středu.
Dopravci v prvním čtvrtletí za mýtné 🚛 🚚 na českých silnicích zaplatili 4,01 miliardy korun, meziročně o 8,6 procenta více 📈. V samotném březnu stát na mýtném vybral 1,49 miliardy korun, což byl v meziročním srovnání růst o 9,5 procenta. Na výběr mýtného měly vliv zejména Velikonoce a nová emisní složka mýta zavedená od března, uvedla společnost CzechToll, která mýtný systém spravuje.
Apple odstranil ze svého čínského internetového obchodu App Store aplikace WhatsApp a Threads firmy Meta Platforms. Americké firmě to nařídila čínská vláda kvůli obavám o národní bezpečnost. S odkazem na sdělení Applu o tom informovala agentura Reuters. Podle firem Qimai a AppMagic, které se zabývají sledováním aplikací, dnes z obchodu zmizely i další dvě zahraniční aplikace pro zasílání zpráv - Telegram a Signal. Číst více

Novým ředitelem Správy Pražského hradu bude od soboty dosavadní šéf finančního odboru Kanceláře prezidenta republiky (KPR), ekonom Pavel Vyhnánek. Nahradí Vladimíra Sonntaga, který funkci zastával zhruba rok a rezignoval z osobních důvodů.

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) obvinili šest lidí z kšeftování s městskými byty v jedné z brněnských městských částí. Podle závěrů vyšetřování šlo o získávání neoprávněného majetkového prospěchu při přidělování či směnách obecních bytů. Uvedl to mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.
Streamovací platformě Netflix 🎞 přibylo v prvním čtvrtletí 9,33 milionu předplatitelů, tedy téměř dvakrát více, než se čekalo. Firma ale očekává slabší růst tržeb než analytici. Její akcie proto nejprve po zveřejnění hospodářských výsledků přidaly zhruba tři procenta, ovšem následně čtyři procenta ztratily.
Ve středoíránské provincii Isfahán se dnes ráno ozvaly exploze 💥, podle íránských médií se jednalo o práci protivzdušné obrany. Írán pozastavil v některých částech země letištní provoz ✈, uvedla stanice CNN. Americká média s odvoláním na nejmenované americké představitele uvedla, že na zemi zaútočil Izrael. To zatím ani jedna ze stran nepotvrdila.
Reklama
Reklama
Doporučujeme