Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

antimonopolní úřad - informace o tématu

Stavba metra D

Komplikace pro metro D. Antimonopolní úřad zrušil zakázku na druhý úsek stavby

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zrušil zadávací řízení na druhou část trasy pražského metra D.

Přečíst článek

Drahé potraviny? Nejvyšší marži mají prvovýrobci, prohlásil antimonopolní úřad

Přečíst článek

Antimonopolní úřad loni nadělil dvojnásobně pokut. Hlavně kvůli kartelu stravenkových firem

Přečíst článek
Aplikace Google Play

Googlu hrozí další pokuta od EU. Tentokrát kvůli obchodu Play

Evropští antimonopolní regulátoři začali vyšetřovat obchod s aplikacemi Google Play. Oznámila to společnost Google s tím, že se zároveň odvolá proti rekordní pokutě 4,125 miliardy eur (přes 100 miliard ), kterou má v Evropské unii zaplatit za zneužití dominantního postavení na trhu u svého operačního systému Android. Google by tak kvůli praktikám obchodu Play mohl čelit další pokutě, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek
Apple, ilustrační foto

Z miliardové pokuty musí Apple zaplatit jen 372 milionů, rozhodl soud ve Francii

Soud ve Francii výrazně snížil pokutu americké společnosti Apple za porušování pravidel hospodářské soutěže. Podle zdroje agentury Reuters je to na 372 milionů eur (9,1 miliardy korun) z původně vyměřené sankce 1,1 miliardy eur.

Přečíst článek
PPF

Holding ITIS má souhlas regulátorů. Firma patřící PPF bude řešit dopravní infrastrukturu

Slovenský antimonopolní úřad schválil české společnosti PPF a podnikateli Mateji Okálimu vytvoření nové společnosti ITIS Holding, jejíž součástí je i provozovatel mýtného systému CzechToll a technologická společnost TollNet. Informoval úřad. Souhlas vyslovil i s dalšími navrhovanými změnami ve vlastnické struktuře.

Přečíst článek
Avast

Spojení Nortonu a Avastu povolil britský antimonopolní úřad. Akcie české firmy letí vzhůru

Britský antimonopolní úřad (CMA) předběžně schválil koupi české antivirové společnosti Avast americkou softwarovou firmou NortonLifeLock za 8,6 miliardy dolarů (208,6 miliardy korun). Konečné rozhodnutí úřad vydá 8. září. Akcie české společnosti reagovaly na zprávu prudkým růstem, přidávají přes 40 procent.

Přečíst článek
CPI Group Radovana Vítka

Dobré zprávy pro magnáta Vítka. CPI vydělalo devět miliard a může převzít Immofinanz

Realitní magnát Radovan Vítek může ovládnout Immofinanz, má k tomu souhlas už i slovenského antimonopolního úřadu. Jeho skupině CPI Property Group se daří, loni zvýšila provozní zisk o šest procent na 360 milionů eur (8,8 miliardy korun), oznámila skupina.

Přečíst článek
Nvidia

Proti čipové megafúzi se po Bruselu postavili už i Američané

Americká Federální obchodní komise (FTC) podala žalobu, pomocí které se snaží zablokovat dohodu, na jejímž základě by americký výrobce mikročipů Nvidia převzal britského rivala Arm. Hodnota transakce přesahuje 80 miliard dolarů (1,8 bilionu korun). Žaloba představuje další překážku pro dokončení dohody, která už čelí hloubkovému vyšetřování v Evropské unii a v Británii.

Přečíst článek
HSBC

Brusel ztrestal pětici bank za kartel devítimiliardovou pokutou

Evropská komise (EK), která plní i roli antimonopolního úřadu, vyměřila nadnárodním finančním institucím UBS, Barclays, RBS, HSBC a Credit Suisse pokutu 344 milionů eur (8,7 miliardy korun) za kartel při obchodování s měnami.

Přečíst článek
Amazon, budova

Amazon a Apple dostaly v Itálii pokutu dvě stě milionů eur

Italský antimonopolní úřad vyměřil americkým technologickým společnostem Amazon a Apple pokuty v celkové hodnotě přes 200 milionů eur (zhruba pět miliard korun). Důvodem je údajné porušení pravidel hospodářské soutěže. Firmy se hodlají proti rozhodnutí úřadu odvolat.

Přečíst článek
Automobilky doplatily na emisní kartel, ilustrační foto

Německé automobilky zaplatí obří pokutu za emisní kartel. Brzdily inovace

Čtyři německé automobilky, konkrétně BMW, Volkswagen, Audi a Porsche musí zaplatit pokutu 875 milionů eur (22,6 miliardy korun). Sankci jim vyměřila Evropská komise za to, že ještě společně s automobilkou Daimler vytvořily emisní kartel. Daimler se ale pokutě vyhnul, protože na dohodu upozornil.

Přečíst článek
Společnost Apple vyšetřuje německý antimonopolní úřad. Zaměří se na její praktiky ohledně jejího obchodu s aplikacemi.

Němci vyšetřují, zda Apple nezneužívá svého tržního postavení

Německý antimonopolní úřad začal vyšetřovat, zda americký výrobce elektroniky Apple nezneužívá svého dominantního postavení na trhu. Jde o podobné vyšetřování, jaké v minulých měsících zahájil i s dalšími technologickými giganty, a sice s americkými podniky Facebook, Amazon a Google.

Přečíst článek
Reklama

News box

Slovensko nabídne Číně možnost zapojit se do budování či rekonstrukce slovenské dopravní infrastruktury formou projektů veřejně-soukromého partnerství (PPP), řekl novinářům slovenský premiér Robert Fico. Na návštěvu Číny pojede letos v červnu. Bratislava chce také urychlit dokončení jedné z klíčových dopravních staveb u Žiliny na severu země.
Antimonopolní úřad povolil fondu Genesis Capital nákup majoritního podílu ve společnosti GAF ze Žamberku, která se zabývá kovovýrobou. 
Evropská unie dnes poprvé uvalila 📜 sankce na radikální izraelské osadníky kvůli jejich útokům na Palestince na okupovaném Západním břehu. S odvoláním na diplomaty o tom informuje agentura DPA, podle níž členské státy sankce schválily v písemném řízení.
Německá vláda zvýší odhad letošního růstu ekonomiky na 0,3 procenta z dříve očekávaných 0,2 procenta, uvedl zdroj agentury Reuters. Pro příští rok vláda podle něj počítá, že hrubý domácí produkt (HDP) stoupne o procento. Očekávaná prognóza je součástí návrhu jarních projekcí vlády, které má ministr hospodářství Robert Habeck představit příští středu.
Dopravci v prvním čtvrtletí za mýtné 🚛 🚚 na českých silnicích zaplatili 4,01 miliardy korun, meziročně o 8,6 procenta více 📈. V samotném březnu stát na mýtném vybral 1,49 miliardy korun, což byl v meziročním srovnání růst o 9,5 procenta. Na výběr mýtného měly vliv zejména Velikonoce a nová emisní složka mýta zavedená od března, uvedla společnost CzechToll, která mýtný systém spravuje.
Apple odstranil ze svého čínského internetového obchodu App Store aplikace WhatsApp a Threads firmy Meta Platforms. Americké firmě to nařídila čínská vláda kvůli obavám o národní bezpečnost. S odkazem na sdělení Applu o tom informovala agentura Reuters. Podle firem Qimai a AppMagic, které se zabývají sledováním aplikací, dnes z obchodu zmizely i další dvě zahraniční aplikace pro zasílání zpráv - Telegram a Signal. Číst více

Novým ředitelem Správy Pražského hradu bude od soboty dosavadní šéf finančního odboru Kanceláře prezidenta republiky (KPR), ekonom Pavel Vyhnánek. Nahradí Vladimíra Sonntaga, který funkci zastával zhruba rok a rezignoval z osobních důvodů.

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) obvinili šest lidí z kšeftování s městskými byty v jedné z brněnských městských částí. Podle závěrů vyšetřování šlo o získávání neoprávněného majetkového prospěchu při přidělování či směnách obecních bytů. Uvedl to mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.
Streamovací platformě Netflix 🎞 přibylo v prvním čtvrtletí 9,33 milionu předplatitelů, tedy téměř dvakrát více, než se čekalo. Firma ale očekává slabší růst tržeb než analytici. Její akcie proto nejprve po zveřejnění hospodářských výsledků přidaly zhruba tři procenta, ovšem následně čtyři procenta ztratily.
Ve středoíránské provincii Isfahán se dnes ráno ozvaly exploze 💥, podle íránských médií se jednalo o práci protivzdušné obrany. Írán pozastavil v některých částech země letištní provoz ✈, uvedla stanice CNN. Americká média s odvoláním na nejmenované americké představitele uvedla, že na zemi zaútočil Izrael. To zatím ani jedna ze stran nepotvrdila.
Reklama
Reklama
Doporučujeme