Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Za sníženou výstavbu bytů mohou úroky, inflace i cena materiálu, tvrdí odborníci

Ilustrační foto
ČTK
 ČTK

Květnové meziroční snížení stavební produkce, o kterém informoval Český statistický úřad, se odrazilo také v počtu zahájených výstaveb bytů v Česku. Meziročně klesly o 35 procent oproti rekordnímu loňskému květnu. Počet dokončených bytových nemovitostí meziročně vzrostl o 3,1 procenta, dostavělo se tak 2966 jednotek. Na vině je podle analytiků hlavně ochlazení poptávky po rezidenčních nemovitostech způsobené vysokou mírou úrokových sazeb, inflací a vysokou cenou stavebních prací a materiálu. Odrazuje to řadu investorů a nutí je rezidenční projekty dále odkládat.

Reklama

"Od začátku roku se počet nově stavěných bytů snížil o pětinu, v ročním vyjádření se staví už zase méně než 40 tisíc nových bytových jednotek. Letošní dvouciferný pokles se přitom dotýká i Prahy a Středočeského kraje, které jsou z pohledu developerů nejzajímavějšími regiony, mimo jiné i díky tradičně nejvyšším cenám," řekl hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek. Dodal, že stavebnictví i bytová výstavba letos zažívají slabší období a s největší pravděpodobností rok 2023 zakončí poklesem. Snížená poptávka stavebních firem by ale mohla naopak vést k normalizaci cen stavebního materiálu, který loni prudce zdražoval.

Podle hlavního ekonoma Komerční banky Jana Vejmělky je nepovzbudivý pohled na rezidenční statistiky daný hlavně srovnáváním s rekordním květnem minulého roku. Podle ČSÚ byla v květnu 2022 zahájena stavba 5309 jednotek, tedy o čtvrtinu více než rok předtím.

Byty na prodej

Ceny bytů v Česku letos klesly o 1,2 procenta, nejlevněji je v Liberci

V letošním prvním čtvrtletí ceny bytů mezičtvrtletně klesly o 1,2 procenta. Průměrná cena za metr čtvereční tak byla 92 200 korun. Důvodem byla snížená poptávka způsobená inflací, růstem hypotečních úvěrů a zdražením nemovitostí kvůli vysoké ceně energií a stavebních prací. Přesto jsou byty stále o 70 procent dražší než před začátkem koronavirové pandemie. Uvádí to analýza finančně poradenské společnosti Deloitte.

Přečíst článek

Na rozdíl od stavu ve veřejných zakázkách je pro Svaz podnikatelů ve stavebnictví obtížné odhadovat vývoj soukromých investic, a tedy i bytové výstavby. Přesto je podle prezidenta svazu Jiřího Nouzy patrné, že nastává stagnace nebo i mírné ochlazení v bytové výstavbě. "Tento stav je způsoben zejména nejistotou, co se bude na trhu s bydlením odehrávat. Těch neznámých je celá řada a je velmi těžké budoucí vývoj předvídat. Zatím dochází k určitým posunům, odkladům v projektech ze strany investorů, což může mít v budoucnu dopad na objem stavební výroby jako takové," dodal Nouza.

Zatímco bytová výstavba bude dále stagnovat, podle Ondřeje Boreše ze společnosti Velux budou Češi raději rekonstruovat stávající bydlení. "Jedním z nejčastějších důvodů rekonstrukcí je snížení výdajů za bydlení. Nejoblíbenějšími způsoby snížení nákladů na energie je budování solárních panelů, zateplení nebo výměna oken," dodal Boreš.

Stavební výroba podle dat ČSÚ v Česku meziročně opět klesla o 2,7 procenta z revidovaných 6,4 procenta z dubna. Meziměsíčně vzrostla o jedno procento. Vyšší byla meziroční produkce inženýrského stavitelství o 3,9 procenta, pozemní stavitelství naopak pokleslo o téměř jedno procento. Oproti minulému květnu se snížil počet vydaných stavebních povolení o 11,4 procenta. Orientační hodnota těchto povolení vzrostla o 16 procent na 58 miliard korun.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Čtvrť Emila Kolbena

Už Kolben počítal s tím, že na místě ČKD budou jednou stát byty, říká starosta Prahy 9 Tomáš Portlík

Přečíst článek
Stavební podmínky se musí změnit, jinak investoři půjdou do zahraničí

Česko musí změnit a zjednodušit stavební podmínky, investoři mohou prchnout do zahraničí, tvrdí analýza

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme