Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Režisér Pána prstenů zabránil výstavbě bydlení pro nízkopříjmové domácnosti

Zátoka Shelly Bay u metropole Wellington na Novém Zélandu
iStock
 ČTK

Filmový režisér Peter Jackson a jeho žena na domovském Novém Zélandu zvrátili plánovanou kontroverzní výstavbu obytného komplexu v zátoce Shelly Bay u metropole Wellington tím, že skoupili pozemky, kde měly domy stát.

Reklama

Filmař, který je známý hlavně díky trilogii Pán prstenů, tvrdí, že projekt by nenávratně zničil přírodní krásu pobřeží. Starostka Wellingtonu naopak lituje, že jeho krok překazí možnost postavit bydlení pro nízkopříjmové domácnosti, napsal server BBC.

FOTOGALERIE: Prohlédněte si nejzajímavější české stavby škol a školek za poslední roky

Jackson a jeho manželka Fran Walshová koupili areál bývalé letecké základny v zátoce Shelly Bay, kde měly vzniknout stovky obytných domů, ale i komerční zástavba. To se nelíbilo například zástupcům místních Maorů, kteří v minulosti pozemky na protest na dva roky obsadili.

Střední odborná škola - Centrum odborné přípravy a Gymnázium v Českobrodské ulici v pražských Hrdlořezech

Podívejte se na školy, ve kterých děti baví se učit

S novým školním rokem se zase v Česku určitě rozběhne nekonečná diskuse o počtu žáků ve zdejších školách a školkách. A není divu. Zatímco dětí je rok od roku stále více, a silnější populační ročníky se rozrůstají i o děti imigrantů, školy se v celé zemi staví jen výjimečně. Přinášíme vám proto fotogalerii pěti nejzajímavějších, které se v posledních letech u nás postavily či se zrovna jejich výstavba připravuje. 

Přečíst článek

„Je to nádherné pobřeží, která má velký kulturní i historický význam. Naším bezprostředním záměrem je začít se zalesňováním a krajinářskou obnovou tak, abychom Shelly Bay vrátili do původního stavu,“ uvedl Jackson.

Starostka metropole Tory Whanauová se hodlá s novými majiteli pozemků sejít a zjistit, co mají v plánu. Podle ní je ale škoda, že projekt na obytnou výstavbu padl, protože město nutně potřebuje nové byty. „Tímhle se bytová krize ještě zhorší,“ reagoval na Jacksonovo rozhodnutí opoziční poslanec Christopher Bishop.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Freedomek v Tachově.

Budoucnost českého stavebnictví? Dřevostavby by mohly tvořit až čtvrtinu nových projektů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme