Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

I vesnické brownfieldy mají potenciál. Jako ten v Brdech, místo truhlárny jsou luxusní byty

Místo brownfieldu stojí na kopci v Brdech nový rezidenční komplex.
Se svolením Petra Poláka
Petra Jansová

Stávala tu škola, truhlářská dílna a sklad. Nevyužívané budovy brownfieldu v Brdech se ale proměnily na atraktivní rezidenční komplex.

Reklama

„Zabývat se podobou bytového domu uprostřed malé obce, nikoli města, pro nás bylo zajímavou výzvou. Stávající nefunkční výrobní areál pozbýval v tomto místě smysl i z hlediska urbanismu a budoucího rozvoje obce,“ říká architekt Michael Karnet ze stejnojmenného studia.

Luxusní byty uprostřed lesů

Se záměrem investora se architekti rychle ztotožnili a brownfield začali přeměňovat. Objemy třech hlavních původních budov areálu očistili od přístaveb, velkorysý dvůr využili jako parkoviště a začali navrhovat novou etapu.

Jeden objekt kvůli špatnému technickému stavu museli architekti nechat strhnout, na jeho půdorysu vyrostla nová třípodlažní budova plná bytů. Východní objekt, původně škola využívaná jako skladiště, měl masivní cihlové zdi a vysokou kamennou podezdívku. Tam vznikly mezonety.

„Dispozičně jsou to vlastně spíš řadové domky, které mají první podlaží v úrovni parkoviště, se soukromými zahrádkami s výhledem na západ do brdských lesů. Každý mezonet má vstup po vlastním schodišti,“ popisuje architekt.

Třetí, severní objekt prozatím zůstává nedokončený dle původních plánů.

Natáčení podcastu s architektem Ondřejem Synkem (re:architekti)

Architekt Synek: Tuzemské architektonické soutěže jsou kvalitní, mají o ně zájem i ateliéry ze zahraničí

Zahraniční ateliéry mají o projekty v Česku velký zájem. I z důvodu velkého množství soutěží. Ty jsou navíc relativně otevřené a za posledních 10 let se vylepšila i jejich kvalita. „Zároveň se v tuzemsku se zatím nikdo nesetkal, že by soutěž byla zmanipulovaná,“ přibližuje spolumajitel architektonického studia re:architekti Ondřej Synek v dalším díle podcastu Realitní Club.

Přečíst článek

Domek v Říčanech

Jak se staví v nejlepším městě pro život? V Říčanech se dá najít i kvalitní architektura

V Říčanech se staví i kvalitní architektura. Třeba tamní školka zaujala v zahraničí a novostavba domku je citlivě zasazena do chatové osady.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Ondřej Chybík, architekt

Chuť stavět v Česku je, finance taky. Projekty ale dusí legislativa, říká architekt

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme