Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Hrabalova chata se po rekonstrukci znovu otevře, díky veřejnosti se vrátily některé předměty

Chata Bohumila Hrabala v Kersku na Nymbursku
ČTK
 ČTK

Zrekonstruovaná chata Bohumila Hrabala v Kersku na Nymbursku se lidem poprvé otevře u příležitosti festivalu Hrabalovo Kersko 18. května. Středočeský kraj a Polabské muzeum, které objekt spravuje, aktuálně dokončují rekonstrukci. Chata má díky ní působit dojmem, jako by se z ní spisovatel právě na chvíli vzdálil, uvedla za středočeské hejtmanství Zuzana Žídková. Hrabal se narodil 28. března 1914.

Reklama

K autentickému zážitku návštěvníků mají přispět například předměty, které Hrabal v chatě měl a které používal. V lednu kraj vyzval veřejnost, aby pomohla se vznikem chystané expozice darováním konkrétních dobových předmětů. Původní seznam podle Žídkové zahrnoval zhruba 110 předmětů, kusů nábytku a dalšího zařízení. „Díky lidem se muzeu podařilo získat více než polovinu hledaných předmětů. Prosba k veřejnosti stále platí,“ uvedla Žídková. Aktualizovaný seznam najdou lidé na webu Polabského muzea. Z větších věcí stále chybí kuchyňská sestava krémové barvy, bílá komoda na nádobí nebo světlá tapeta použitá na stropě v prvním patře.

FOTOGALERIE: Prohlédněte si chatu Bohumila Hrabala

Lidé si budou moci obnovenou chatu poprvé prohlédnout 18. května v den konání festivalu Hrabalovo Kersko. Chata pak bude otevřená od úterý do neděle, ale pouze po rezervaci. „Vzhledem k charakteru samotné expozice v podobě tzv. haus muzea, bude kapacita návštěvníků značně omezená,“ uvedla Žídková. Rezervační systém se má spustit 28. března na webu Polabského muzea. Základní vstupné vyjde na 200 korun za osobu. Lidé si budou moci v chatě koupit také pamětní bankovku a pamětní medaili.

S obnovou chaty začal kraj loni na podzim, stavební zásahy jsou minimální. Na místě bývalé garáže a později dostavované koupelny vznikne návštěvnické centrum včetně zázemí. V garáži má být podle Hrabalova vzoru umístěna knihovna nejen s jeho tituly, ale i dalšími knihami. „Využít ji budou moci například návštěvníci, kteří budou čekat na prohlídku. Chtěli jsme mimo jiné, aby měli lidé po návštěvě chaty chuť a potřebu si od Hrabala něco přečíst,“ řekl ředitel Polabského muzea Jan Vinduška. Obnoví se také dva přístavky, v jednom bude hygienické zázemí pro návštěvníky i zaměstnance a v druhém zázemí pro základní údržbu chaty.

Rekonstrukce zámky v Týnci u Klatov trvala 25 let.

Prodali dům i byt a opravili barokní ruinu. Ne všechny zámky mají takové štěstí

Zámek v Týnci u Klatov sloužil jako maštal, jako sídlo německé i československé armády. Z ruin se nyní díky soukromému majiteli stal zase barokní skvost.

Přečíst článek

Chatu, ve které zejména v 70. letech minulého století napsal většinu svých knih, koupil Hrabal v roce 1965. V letech 1967 až 1970 udělal stavební úpravy, nechal přistavět horní patro a garáž, nad kterou vznikla prosklená veranda. Před smrtí objekt daroval synovi svého souseda, který zde dostavěl koupelnu a kuchyň a objekt vlastnil do roku 2021.

Středočeský kraj chatu koupil na konci roku 2021 téměř za deset milionů korun. Spravuje ji Polabské muzeum, jehož součástí je i Vlastivědné muzeum v Nymburce, které dlouhodobě spravuje stálou expozici Bohumila Hrabala. Cena obnovy je odhadovaná zhruba na deset milionů korun, přesná částka bude známá po dokončení prací.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Rekonstrukce zámky v Týnci u Klatov trvala 25 let.

Prodali dům i byt a opravili barokní ruinu. Ne všechny zámky mají takové štěstí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme