Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čtvrt milionu za metr čtvereční. Místo nádraží Vyšehrad budou mikrobyty

Nádraží Vyšehrad čeká přestavba na mikrobyty
Profimedia
 nst
nst

Dlouhé roky chátrající bývalé nádraží Vyšehrad v Praze 2 změnilo majitele. Podle informací serveru Seznam Zprávy má na místě nádražní budovy vyrůst projekt s mikrobyty. Developerem a investorem má být Milorad Miško Miškovič, který stál také u proměny pražského Karlína a s firmou Karlin Port Real Estate realizoval v hlavním městě více než padesátku projektů.

Reklama

Objekt je v soukromých rukou od roku 2007, kdy jej odprodaly České dráhy. Přes společnost RailCity Vyšehrad památku od roku 2021 až dosud vlastnila kyperská společnost Miquelira Limited, jejíž konečný vlastník byl neznámý.

Různí investoři dříve plánovali objekt přestavět, nikdy se jim však nepodařilo prosadit přestavbu zejména u památkářů, a budova tak dlouhodobě chátrá. Objekt chtělo také v posledních letech odkoupit, nebo směnit město, ale bez úspěchu.

„Jediné, co mohu říct, je, že kupujícím je renomovaná evropská developerské společnost,“ citoval server Novinky.cz Ondřeje Pláničku, právního zástupce firmy, která budovu nově vlastní. Záměrem majitelů je podle něj vytvořit „opravdu hezký projekt“, konkrétní podrobnosti zatím nekomentoval. Zastupitel druhé městské části Jaroslav Němec (Piráti), který stál u zrodu petice Zachráníme nádraží Vyšehrad, pro server uvedl, že změnu majitele vnímá jako naději na opravu.

Natáčení podcastu s Radkem Váňou. Bavili jsme se o Tiny Houses.

Tiny House přináší jiný rozměr bydlení. Levné to ale není, říká jejich propagátor

Trend Tiny Houses dorazil i do Česka. Poptávka po minidomcích razantně narostla během pandemie. A stejně rychle narostl i počet firem, které je nabízí. „Není jich pět nebo šest. Po rešerši jsme zjistili, že jich je něco kolem 150,“ přibližuje Radek Váňa, vydavatel knihy Tiny House: průvodce krajinou minimalistického bydlení v dalším díle podcastu Realitní Club. A na kolik takový domek vyjde?

Přečíst článek

„Kupujeme projekt na Praze 2, v něm bude cca 170 bytových jednotek a dostatek podzemního parkovacího stání. Vytvoříme něco, co se bude navenek chovat jako hotel – bude mít i veškeré služby a 11 retailových jednotek, které budou i pro veřejnost,“ řekl už dříve pro SZ Byznys Miškovič s tím, že výstavba potrvá zhruba dva roky.

Miškovič stál podle serveru u proměny pražského Karlína, s firmou Karlin Port Real Estate uskutečnil v hlavním městě více než padesátku projektů. Nyní chce v Praze uspět s projektem zaměřeným na malometrážní byty, celkem jich po celé Praze plánuje 1200, napsaly Seznam Zprávy.

Budova vznikla na začátku 20. století, provoz nádraží byl zastaven kolem roku 1960. Od roku 2000 je kulturní památkou. Stav objektu se dlouhodobě zhoršuje, před několika lety se mu začala propadat střecha a poté bylo nutné uzavřít kvůli bezpečnosti přilehlý chodník. Obnovení původní funkce nádraží není možné, protože moderní normy neumožňují umístit nádraží v zatáčce. Město místo toho plánuje vlakovou zastávku na Výtoni.

Chata na kolách

Pohodlnější než karavan a dostupnější než chata na Lipně. To jsou minidomky na kolech

Plnohodnotný komfort s bonusem, dá se totiž zabalit a odvézt kamkoliv, nabízí minimalistické domky na kolech. Trend, který se šíří světem, dorazil i do Česka.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Takto bude vypadat nový smíchovský terminál.

FOTOGALERIE: Smíchovské nádraží vypadá spíš jako brownfield. To se ale brzy změní

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme