Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ceněné studio promění náplavku v Českých Budějovicích. Zapojí ji do městského života

Už v létě se tak promění jedno území českobudějovické náplavky.
Se svolením A8000
Petra Jansová

Neudržovaný a zanedbaný levý břeh Vltavy v Českých Budějovicích se začne co nevidět měnit. Nový areál by měl začít fungovat již letos v létě. Podívejte se ve fotogalerii na historii i budoucnost náplavky.

Reklama

Nový sportovní a volnočasový areál s pláží a pěší promenádou vzniká podle projektu architektonického studia A8000, které se dlouhodobě věnuje tématu vody ve městě. Architekti ze zmiňovaného ateliéru v minulosti rovněž zpracovali koncept možného rozvoje vltavských náplavek v Českých BudějovicíchMěsto a voda 2020.

Na výsledek proměny i historii náplavky v Českých Budějovicích se můžete podívat do následující galerie:

Vizí architektů je zapojit řeku, která nyní spíš město rozděluje, do městského života. „Je potřeba posílit a podpořit příčné propojení městských částí přes Vltavu a zpřístupnit břehy. V Českých Budějovicích se vždy žilo u řek, voda přinášela městu život, obživu a později i zajímavé možnosti trávení volného času,“ říká architekt Martin Krupauer.

Tradice městských říčních plováren

Projekt, který architekti navrhli, navazuje na tradici městských říčních plováren. První etapa revitalizace českobudějovických náplavek se týká území na levém břehu Vltavy od Nového mostu až za areál Čečetka-interier. Ateliér A8000 rozpracoval návrh na podzim 2022, rekreační areál by se měl otevřít už v létě 2023. Investorem je město České Budějovice ve spolupráci s Jihočeským krajem.

Chystá se například přesun cyklostezky, která se posune směrem k výrobním halám. Ta stávající se přemění na pěší promenádu. „Břeh Vltavy by měl sloužit nejrůznějším cílovým skupinám. Velmi důležitý je celodenní provoz. Multifunkčnost se nám ověřila ve všech našich projektech,“ popisuje architekt Martin Krupauer. 

Natáčení podcastu s Janem Hanou z MPO.

Z Ostravy si berme příklad. Brownfieldy tam revitalizují skvěle, říká expert

Průmyslové areály, bývalá JZD, kulturní domy nebo kasárna. Brownfieldy jsou plochami s velkým potenciálem. Celkově podle Národní databáze brownfieldů zabírají přes 11 tisíc hektarů, což je zhruba rozloha Pardubic. Kde se jejich revitalizace chopili příkladně? Jak chce jejich přeměnu nadále podporovat Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO)? O tom všem jsme si povídali v dalším díle podcastu Realitní Club s Janem Hanou z MPO.

Přečíst článek

V horní části areálu vzniknou různé typy sportovišť se zázemím, ve spodní bude například parkurové hřiště nebo beach volejbal.  

Ateliér A8000 pod vedením Martina Krupauera a Pavla Kvintuse byl v roce 2020 oceněn titulem Stavba roku za projekt Společenského centra Sedlčany a v roce 2022 získal čestné ocenění Finalista České ceny za architekturu za rekonstrukci pavilonu Z na Výstavišti České Budějovice. Mezi nejvýraznější realizace studia patří například architektonické řešení multifunkčního sálu Fórum Karlín v Praze. Studio se podílelo i na proměně brownfieldu v Českém Krumlově.

Tam kde stával lihovar bude nová čtvrť.

FOTOREPORTÁŽ: Smíchov už nebude černá díra Prahy. Vyroste zde nová čtvrť plná bytů i kultury

Skoro pět tisíc metrů čtverečních na místě bývalého smíchovského lihovaru by se do konce roku 2026 mělo zcela proměnit. Na místě opuštěného industriálního areálu, který zeje prázdnotou od roku 2001, má vzniknout nová čtvrť po vzoru známé londýnské Kings Cross.

Přečíst článek

Rezidence Nový Žižkov.

Brownfield na Žižkově promění miliardové investice. Vznikne nová čtvrť

Místo brownfieldu vznikne nová čtvrť, která nabídne domov pro 23 tisíc lidí. Miliardové investice do rozvoje okolí Nákladového nádraží Žižkov ale pokryjí i stavbu mateřské a základní školy, vysázení nové zeleně nebo vznik cyklostezky.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Takto se promění industriální areál českobudějovické spalovny.

Hlavně nebourat. Architekti přišli na to, jak využít budovu spalovny v Českých Budějovicích

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme