Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Bývalý brownfield v Hrušově změnil majitele. Developer CTP má s parkem velké plány

CTP koupila průmyslový areál v Ostravě-Hrušově
CTP, užito se svolením
Veronika Kudrnová
vku

Developer CTP koupil začátkem roku v Ostravě halu s přilehlým pozemkem, který umožní její rozšíření na celkových 94 tisíc metrů čtverečních. První část nově vybudované haly má být dokončena na jaře 2024. Hodnotu transakce ani výši investice nechtěl developer nekomentovat.

Reklama

CTP koupila revitalizovaný areál po bývalých chemických závodech v městské části Ostrava – Hrušov od Bluehouse Capital. Na pozemku s celkovou rozlohou 330 tisíc metrů čtverečních, kde již stojí hala o rozloze 18 tisíc metrů čtverečních, chce nový majitel vybudovat dalších 76 tisíc metrů čtverečních průmyslově-logistických prostor. 

V areálu již mají skladové prostory společnosti Prosperplast a Hyundai Steel a také zde má své zázemí logistická společnost LogFlex. V první polovině roku 2023 developer zahájí výstavbu další části haly i potřebné infrastruktury včetně elektrických nabíječek pro vozidla.

„Našim dlouhodobým cílem jsou akvizice pozemků a projektů, abychom klientům nabídli nejširší síť kvalitního zázemí pro jejich další obchodní rozvoj v rámci Evropy. Vzhledem ke strategické geografické poloze má Česká republika v dlouhodobém horizontu i nadále velký potenciál růstu v oblasti průmyslových a logistických nemovitostí,“ uvedl Michal Felcman, ředitel oddělení fúzí a akvizic v CTP.

Dostavba areálu může ihned začít

Hrušovský areál je v blízkosti centra Ostravy a dálnice, velmi dobře tak podle Felcmana zapadá do strategie CTP, která v ostravském regionu intenzivně rozvíjí své aktivity již od roku 2004.

Developer CTP loni v Česku dokončil další haly, z nájmu utržil 5,5 miliardy

Příjmy z nájmů developerské společnosti CTP, která se specializuje na průmyslové a logistické nemovitosti, se v Česku loni meziročně zvýšily o 13 procent na 230,3 milionu eur (v přepočtu 5,5 miliardy korun). Hrubá hodnota aktiv v ČR přesáhla 5,5 miliardy eur (130,9 miliardy korun), což je proti roku 2021 nárůst o 35 procent.

Přečíst článek

Ostravu vnímáme jako místo s obrovským potenciálem, který se díky otevřenosti místních samospráv a institucí velice rychle rozvíjí. Nový projekt v Hrušově perfektně zapadá do naší strategie vytvářet vysoce kvalitní a dostupnou infrastrukturu pro společnosti z oblasti logistiky, e-commerce, lehké výroby a také R&D,“ doplnil Vojtěch Peřka, regionální business developer CTP.

Výhodou areálu není pouze lokalita, ale také připravenost pozemku a hotová stavební povolení. Developer tak může ihned zahájit stavební práce.

Nový CTPark Ostrava Hrušov svou koncepcí zapadá také do ostravského urbanistického plánu, podle kterého by poblíž měla vyrůst nová výrobně-obchodní čtvrť.

CTP má v regionu již dva průmyslové parky, CTPark Ostrava a CTPark Ostrava Poruba, a také prémiový kancelářský areál IQ Ostrava. Poskytl tak zázemí pro 10 tisíc pracovních míst v ostravském regionu. Koupí areálu Hrušově rozšířil síť svých parků na 57 lokalit po celé České republice.

Příjmy z nájmů developerské společnosti CTP se v Česku loni meziročně zvýšily o 13 procent na 230,3 milionu eur (v přepočtu 5,5 miliardy korun). Hrubá hodnota aktiv v ČR přesáhla ke konci loňského roku 5,5 miliardy eur (130,9 miliardy korun), což je proti roku 2021 nárůst o 35 procent.

Skladový gigant CTP loni vydělal 19 miliard

Developerské společnosti CTP, která má silné zastoupení na českém trhu, loni klesl zisk o 22,4 procenta na 796,5 milionu eur (18,7 miliardy korun). Čistý příjem z nájemného firma zvýšila o 38,3 procenta na 452,1 milionu eur. Firma, s jejímiž akciemi se obchoduje na pražské burze, to oznámila na svém webu. Hodnota aktiv podniku loni vzrostla o víc než třetinu na 10,1 miliardy eur.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Proměna kladenské Poldovky začíná. Logport postaví první halu, v závěsu je RSJ

Proměna kladenské Poldovky začíná. Logport postaví první halu, v závěsu je investiční skupina RSJ

Přečíst článek
Kladenská Poldovka se probírá k životu.

REPORTÁŽ: Kladenská Poldovka vstává z popela. Sloužit bude průmyslu, možná i kultuře

Přečíst článek
Milan Kratina v podcastu Realitní Club

Miliardář Milan Kratina: Klíčem k úspěchu země je vzdělání. Žijeme si tady pořád jako v Hobitíně

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme