Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zástupci Ruska a Ukrajiny mluví o pokroku v jednáních

ukrajinský voják
čtk
 ČTK

Ruský delegát pro jednání s Ukrajinou Leonid Sluckij uvedl, že se v rusko-ukrajinských rozhovorech podařilo dosáhnout významného pokroku a je možné, že delegace brzy dosáhnou "společné pozice“. Informovala o tom agentura Ria Novosti. O možném pokroku v jednáních s ruskou stranou, kterého by se mohlo podařit dosáhnout v příštích dnech, hovořil ve zveřejněném videu i ukrajinský zástupce na jednáních Mychajlo Podoljak.

Reklama

"Podle mých osobních očekávání může tento pokrok v nejbližších dnech přerůst ve společné stanovisko obou delegací, v dokumenty k podpisu," řekl předseda zahraničního výboru dolní komory ruského parlamentu Sluckij. Podle agentury Reuters zatím není jasné, jaký by mohl být rozsah takových dokumentů.

"V zásadě neustoupíme v žádných pozicích. Rusko to nyní chápe. Rusko už začíná konstruktivně mluvit. Myslím, že nějakých výsledků dosáhneme doslova v řádu dnů," uvedl zástupce kanceláře ukrajinského prezidenta Podoljak ve videu. Podle něj ruská strana přestala hovořit v ultimátech a pozorně poslouchají ukrajinské návrhy.

Oba komentáře přicházejí 18. den války, která začala 24. února, když ruské síly napadly Ukrajinu v rámci akce, kterou Kreml nazývá zvláštní vojenskou operací. Ruská a ukrajinská strana vedly poslední třetí kolo jednání v pondělí v Bělorusku. Zaměřily se hlavně na humanitární otázky a jednání vedla k omezenému otevření některých koridorů pro civilisty, kteří tak mohli uniknout bojům.

Ruský prezident Vladimir Putin v pátek řekl, že v rozhovorech došlo k určitým "pozitivním posunům“, ale neupřesnil je. Kreml v sobotu sdělil, že diskuse mezi ruskými a ukrajinskými představiteli pokračují "ve formátu videí“.

Denis Šmyhal

Ukrajina má dostatek základních potravin. Omezí ale vývoz pšenice, masa i oleje

Ukrajina má v současné době dostatek základních potravin a její zásoby plynu představují podle ukrajinského premiéra Denise Šmyhala zhruba třetinu její roční spotřeby.

Přečíst článek

Protesty ve Venezuele

Amerika vymění Putina za Madura. Ruskou ropu má nahradit ta z Venezuely

Bílý dům předvedl dokonalý diplomatický obrat. Kvůli omezení dodávek ruské ropy obnovil styky se zapovězeným autoritářským režimem ve Venezuele, velkým spojencem Ruska.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme