Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Za útok na Kapitol vysoký trest. Soud Nordeana poslal na 18 let do vězení

Soudce v USA odsoudil na 18 let dalšího muže, který zaútočil na Kapitol
ČTK
 ČTK

Americký soudce odsoudil Ethana Nordeana, vůdce krajně pravicových Proud Boys, k 18 letům vězení za roli v útoku na sídlo amerického Kongresu z 6. ledna 2021. Porota ho uznala vinným ze spiknutí a z dalších zločinů.

Reklama

Prokuratura pro Nordeana požadovala 27 let vězení. Další člen skupiny dostal dnes za účast na akci, kdy část davu stoupenců republikánského prezidenta Donalda Trumpa vtrhla do sídla Kongresu ve snaze zabránit oficiálnímu potvrzení vítězství demokrata Joea Bidena, deset let.

„Pokud v této zemi nebudeme mít pokojné předání moci, nemáme nic,“ řekl americký okresní soudce Timothy Kelly. Nordean před soudem nazval 6. leden „úplnou a naprostou tragédií“ a řekl, že šel do Kapitolu, aby byl vůdcem a aby se lidé nedostali do problémů. „I když je pravda, že z celého srdce lituji toho, co jsem ten den udělal, víc lituji toho, že jsem nebyl lepším vůdcem,“ dodal.

guvernér ČNB Aleš Michl

Lukáš Kovanda: Michl si kopl do Rusnoka. Může za vysokou inflaci

Za mimořádně vysokou inflaci v Česku může i chybná měnová politika České národní banky. Přelomově to připouští guvernér ČNB Aleš Michl. Nezvyklé přiznání je ale kritikou předchozího Rusnokova vedení. Strategie měnové politiky ČNB za posledních dvanáct měsíců podle Michla už byla správná a má již dílčí výsledky.

Přečíst článek

V souvislosti s výtržnostmi v Kapitolu bylo nebo je stíháno více než 1000 lidí. V dřívějších procesech bylo již odsouzeno několik členů další krajně pravicové skupiny známé jako Oath Keepers, včetně jejího zakladatele Stewarta Rhodese, který v květnu dostal také trest 18 let vězení, což je dosud nejvyšší vyměřený trest v této kauze.

Jen o rok kratší trest vyměřil federální soud ve Washingtonu ve čtvrtek za účast na rozvratném spiknutí v souvislosti s útokem na sídlo Kongresu bývalému vůdci Proud Boys Josephu Biggsovi. Prokuratura pro Biggse žádala 33 let vězení. Další lídr lídr skupiny Proud Boys - Zachary Rehl dostal ve čtvrtek 15 let vězení za účast na rozvratném spiknutí.

V den útoku na Kapitol zemřeli čtyři lidé, mezi mrtvými byla 35letá bývalá příslušnice vojenského letectva a stoupenkyně Trumpa Ashli Babbittová, zbylí tři zemřeli kvůli náhlým zdravotním příhodám. Jeden člen ochranky Kapitolu podlehl zraněním o den později. Úřady následně uvedly, že zemřel přirozenou smrtí. Asi 140 policistů utrpělo zranění a čtyři policisté v následujících měsících spáchali sebevraždu.

Reklama

Související

Jerome Powell, šéf Fed

Politická válka v USA. Trumpovi spojenci kují pikle, chtějí narušit nezávislost Fedu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme