Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

V Gruzii prošel kontroverzní zákon o o zahraničním vlivu

Gruzínský parlament přehlasoval prezidentské veto zákona o zahraničním vlivu
ČTK
 ČTK

Gruzínský parlament přehlasoval veto kontroverzního zákona o zahraničním vlivu. Informovaly o tom agentury. Prezidentka Salome Zurabišviliová normu, která v kavkazské zemi vyvolala rozsáhlé protesty, vetovala v polovině května.

Reklama

Zurabišviliová má nyní pět dní na to, aby zákon potvrdila, píše agentura AP. Pokud tak neučiní, podepíše jej předseda parlamentu.

Parlament, ve kterém má nadpoloviční většinu vládnoucí strana a navrhovatel zákona Gruzínský sen, prezidentské veto zamítl hlasy 66 poslanců, potřeba bylo nejméně 50. Poslanci následně podle ruské agentury TASS hlasovali o zákoně v původním znění, což podpořilo 84 poslanců z potřebných 76. Proti byli čtyři členové parlamentu z celkových 150. Zasedání parlamentu se podle AP neobešlo bez sporů, jeden z poslanců Gruzínského snu polil čelného představitele opozice vodou.

Omezení svobody slova a tisku?

Vládou prosazovaný zákon ukládá zpravodajským médiím a nevládním organizacím povinnost registrovat se jako „organizace nesoucí zájmy cizí moci“, pokud získávají více než 20 procent rozpočtu ze zahraničí. Prezidentka Zurabišviliová a další kritici se obávají, že zákon omezí svobodu slova a tisku, rovněž v něm vidí překážku na cestě do Evropské unie.

Ke stažení zákona vyzvala i EU a NATO, podle kterých odráží podobnou normu v Rusku. To ji využívá k potírání kritiků Kremlu. Gruzínský sen zákon hájí jako prostředek, který vyjasní financování organizací.

Reklama

Odpůrci návrhu zákona již více než měsíc pořádají jedny z největších protestů, které Gruzie zažila od získání nezávislosti v souvislosti s rozpadem Sovětského svazu v roce 1991.

V ulicích hlavního města Tbilisi proti předloze už týdny demonstrují desetitisíce lidí

David Ondráčka: Zákon o zahraničním vlivu prorůstá Evropou. Pozor si musí dát i Češi

Gruzie bouří proti návrhu zákona o zahraničním vlivu. Podobný zákon leží v parlamentu na Slovensku, dávno už ho má Maďarsko, diskutuje se o něm v Rumunsku. Cíl tohoto zákona je všude stejný, utáhnout šrouby, označit a ostrakizovat nepřátele státu, upevnit vlastní moc a mít klid na práci. V Česku se to mnohým velmi líbí, za rok a půl po příštích volbách můžeme mít tyto věci na stole. Moc korumpuje a nekontrolovaná moc korumpuje absolutně. Mysleme na to.

Přečíst článek

Řada západních firem zůstává v Rusku navzdory dřívějším plánům na odchod

Většina západních firem je stále v Rusku. Když odejdeme, vezmou si naše značky, obávají se

Řada západních podniků, včetně firem Avon Products, Air Liquide a Reckitt, stále zůstává v Rusku, a to navzdory dříve ohlášeným plánům na odchod z tohoto trhu. Důvodem jsou rostoucí překážky pro opuštění Ruska, ale i fakt, že aktivita ruských spotřebitelů se zotavuje. Informuje o tom na svých internetových stránkách list Financial Times.

Přečíst článek

Reklama

Související

V ulicích hlavního města Tbilisi proti předloze už týdny demonstrují desetitisíce lidí

David Ondráčka: Zákon o zahraničním vlivu prorůstá Evropou. Pozor si musí dát i Češi

Přečíst článek
Šéf hnutí ANO Andrej Babiš

Stanislav Šulc: Patrioty pro Evropu rozkližuje hned první konflikt. Porodní bolesti, nebo setrvalý stav?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme