Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Úspory obcí a krajů mají pomoci státu s dluhem. Stanjura jim slibuje vyšší úrok než dostanou v bance

Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí
Profimedia
 ČTK

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) chce nabídnout obcím a krajům, které mají úspory uložené v bankách, lepší úročení. Stát by mohl peníze samospráv mezitím použít na snížení nákladů na státní dluh. Píše to deník e15. Svaz měst a obcí (SMO) se debatě nebrání.

Reklama

Ministerstvo financí (MF) tento měsíc uvedlo, že hospodaření obcí, krajů a dobrovolných svazků obcí loni skončilo v přebytku 72,2 miliardy korun. Samosprávy pokračovaly ve zvyšování zůstatků na svých bankovních účtech a jejich zůstatek dosáhl 479,7 miliardy korun. Podle ministerstva financí ale vzhledem ke zvýšené inflaci a relativně nízkému úročení vkladů nebyl takový postup výhodný. Vklady na bankovních účtech podle MF zbytečně ztrácí na hodnotě.

Naopak státní rozpočet od covidové pandemie vykazuje schodky ve výši stovek miliard korun ročně. A náklady na splácení státního dluhu rostou. Stanjura proto chce starostům a hejtmanům nabídnout lepší úrokové podmínky. „Jde o to, zda by peníze, které leží ladem, nemohl používat stát za solidní úrok. Tedy tak, abychom snížili celkové náklady na státní dluh,“ cituje deník ministra. MF neupřesnilo, jaký úrok se chystá nabídnout.

Lepší úrok než v bance

Podle deníku problémem je, že obecních samospráv je přes 6250 a preferují běžné, nepříliš výhodné účty. „Každá radnice si to řeší sama a hlavně ty malé moc přebytků nemají. Úročení není moc velké, banky ale lepší podmínky nenabízejí,“ uvedl starosta Ratměřic a předseda Asociace dobrovolných svazků obcí Viktor Liška. Konkrétní údaje o výhodnosti či nevýhodnosti stávajícího úročení MF ani zájmová sdružení radnic a krajů nemají. Tyto informace podléhají bankovnímu tajemství.

Stěhování magistrátu na Václavák? Praha za budovu v centru nabízí 3,65 miliardy

Pražský magistrát nabídne Komerční bance (KB) 3,65 miliardy korun za budovu na rohu Václavského náměstí a Štěpánské ulice. Mohli by se tam v budoucnu nastěhovat úředníci z pronajatého Škodova paláce v Jungmannově ulici. V noci na pátek to schválili městští zastupitelé.

Přečíst článek

Obce se hájí tím, že připravují investice, ale kvůli těžkopádné byrokracii jejich realizace vázne. Například Rokycany s více než 14 tisíci obyvateli mají podle e15 v bance 790 milionů. „Připravujeme čtyři velké investiční akce. A když je realizujeme, budeme velmi chudé město,“ uvedl starosta Tomáš Rada (nestraník). Klatovy nastřádaly zhruba 600 milionů korun. „Pokud se chystáme k investicím ve výši několika set milionů, musíme si všechno dokonale připravit,“ řekl starosta Rudolf Salvetr.

Svaz měst a obcí (SMO) nyní čeká, s čím ministr přijde. „Jednání o financování územních samospráv vítáme a jsme připraveni aktivně vstoupit do diskuse o zefektivnění hospodaření,“ uvedla šéfka legislativní a právní sekce SMO Ilona Masopustová.

Podle odborníků by dohoda mohla být oboustranně výhodná. „Nedává smysl mít schodek v centrálním rozpočtu a z tohoto schodku dotovat přebytkové rozpočty obcí a krajů. Je potřeba najít rovnováhu,“ souhlasí členka Národní ekonomické rady vlády (NERV) Helena Horská.

Hrabětice

Ministerstvo obrany chystá další vlnu odprodeje řopíků. Kde a za kolik?

Už v dubnu Ministerstvo obrany nabídne další bezmála čtyři desítky řopíků, do konce roku pak dalších třicet. Cena za jeden se odvíjí jak od stavu objektu, tak i lokality.

Přečíst článek

Reklama

Související

Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí

Česko se konečně začíná hrabat z pandemické krize, po pěti letech snížilo své zadlužení

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme