Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

USA vrátily Húsíe na seznam teroristických skupin

USA vrátily Húsíe na seznam teroristických skupin
Profimedia
 ČTK

Spojené státy znovu zařadí jemenské povstalce Húsíe na seznam globálních teroristických skupin kvůli jejich útokům na lodní dopravu v oblasti Rudého moře. Oznámil to dnes Bílý dům s tím, že tento krok je významným nástrojem pro odstřižení této Íránem podporované šíitské skupiny od financování a přístupu na finanční trhy. Potvrdil tak úterní zprávu agentury AP, která se odvolávala na tři informované zdroje.

Reklama

Bílý dům v prohlášení uvedl, že pokud Húsíové se svými útoky v Rudém moři a Adenském zálivu ustanou, Spojené státy jejich označení za „globální teroristy zvláštního určení“ (SDGT) okamžitě přehodnotí. Opatření vstoupí v platnost až za 30 dnů ve snaze zajistit mezitím rozsáhlé humanitární výjimky tak, aby se dotklo jen povstalců a nemělo dopady na obyvatele Jemenu, uvedl Bílý dům. Spojené státy nebudou váhat s přijetím dalších kroků, aby ochránily volný pohyb mezinárodního obchodu, dodal.

„Tyto útoky naplňují učebnicovou definici terorismu,“ řekl podle agentury Reuters jeden ze tří představitelů americké administrativy, kteří hovořili s novináři před oficiálním oznámením pod podmínkou zachování anonymity.

Spojené státy znovu zaútočily na šíitské povstalce v Jemenu

USA a Velká Británie znovu zaútočily na šíitské povstalce v Jemenu

Spojené státy v noci na sobotu znovu zaútočily na šíitské povstalce v Jemenu, cílem byl tentokrát radar Húsíů. Na síti X to uvedlo regionální velitelství americké armády CENTCOM. Mluvčí povstalců později řekl, že americké údery, včetně toho posledního v metropoli Saná, nebudou mít žádný vliv na kapacitu povstalců pokračovat v útocích na obchodní lodě v Rudém moři a v Adenském zálivu. I v pátek Húsíové podle Washingtonu odpálili nejméně jednu balistickou střelu proti nákladnímu plavidlu. Húsíové televizi Al-Džazíra také řekli, že si poslední úder amerických sil nevyžádal mrtvé ani zraněné. Rebelové také znovu slíbili pomstu.

Přečíst článek

Húsíové ovládají velkou část Jemenu na severozápadě země včetně většiny pobřeží Rudého moře a od poloviny listopadu útočí raketami a drony na obchodní lodě plavící se na této klíčové námořní trase. Tvrdí, že útoky jsou reakcí na válku Izraele v Pásmu Gazy a míří jen na lodě, které mají nějakou vazbu na Izrael nebo plují do izraelských přístavů. V pondělí povstalci v reakci na odvetné údery Spojených států a Británie z minulého týdne prohlásili, že své cíle rozšiřují o americká a britská plavidla.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v únoru 2021 vyřadil Húsíe ze seznamu zahraničních teroristických organizací i globálně působících teroristů s tím, jak se administrativa snažila usnadnit přísun humanitární pomoci pro obyvatele Jemenu sužované roky občanské války. Předchozí administrativa prezidenta Donalda Trumpa předtím ke konci své vlády označila Húsíe za zahraniční teroristickou organizaci, a to i přes důrazné námitky lidskoprávních a humanitárních skupin.

Maersk sestoupil z trůnu největšího dopravce

Lukáš Kovanda: Útok Američanů na Húsíe zdraží benzín

Vojenský úder Spojený států a Británie na pozice jemenských povstalců, k němuž došlo v noci na dnešek, není překvapivý. Spojené státy jej zvažovaly už v prosinci 2023. V podstatě jde také o test, zda Teherán, jenž povstalce podporuje, bude ochoten vstoupit s USA do proxy války. Dosavadní konflikt mezi Izraelem a Hamásem by se tak rozšířil. Jemenští povstalci, Húsíové, v Rudém moři útočí na – zejména – západní plavidla, a ochromují tak mezinárodní obchod. Činí tak ze msty za odvetný útok Izraele na teroristy z Hamásu v Gaze, které taktéž podporuje Írán.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme