Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ukrajina bude zemědělské produkty dál vyvážet bez cla, rozhodli europoslanci

Ukrajina bude zemědělské produkty dál vyvážet bez cla, rozhodli europoslanci
ČTK
 nst
nst

O další rok se prodlouží osvobození vývozu ukrajinských produktů od cla. Proti němu dříve protestovali hlavně východoevropští zemědělci. Nové nařízení má ale zemědělce chránit, pokud by došlo k narušení trhů členských států.

Reklama

Poslanci Evropského parlamentu podpořili prodloužení pozastavení dovozních cel a kvót na ukrajinské zemědělské produkty o další rok, tedy do 5. června 2025, aby podpořili zemi během pokračující brutální válečné agrese Ruska.

Zároveň chtějí politici chránit i nespokojené evropské zemědělce: Podle nového nařízení může Komise přijmout rychlá opatření a zavést opatření, která považuje za nezbytná, pokud dojde k významnému narušení trhu EU nebo trhů jednoho či více členských států EU v důsledku dovozu z Ukrajiny (například jako to bylo u sporné pšenice). V rámci posílených ochranných opatření na ochranu zemědělců v EU může Komise spustit záchrannou brzdu pro zvláště citlivé zemědělské produkty, konkrétně drůbež, vejce, cukr, oves, kroupy, kukuřici a med. Pokud dovoz těchto produktů překročí průměrný objem dovozu zaznamenaný v druhé polovině roku 2021 a v celém roce 2022 a 2023, mohou být cla opět zavedena.

V rámci dohody o těchto nových pravidlech se Komise zavázala, že brzy zahájí rozhovory s Ukrajinou o trvalé liberalizaci obchodu a bude Parlament do tohoto procesu úzce zapojovat.

„Prodloužení opatření na podporu obchodu potvrzuje solidaritu EU s Ukrajinou tváří v tvář ruské agresi. Toto hlasování zároveň posílí hospodářskou odolnost Ukrajiny a ochrání zájmy evropských zemědělců. Dodržíme své sliby - budeme Ukrajinu podporovat až do jejího vojenského vítězství a vstupu do EU a NATO,“ uvedla zpravodajka návrhu Sandra Kalnietová (EPP). Nařízení nyní musí formálně schválit Rada. 

Dohoda o přidružení mezi EU a Ukrajinou, včetně prohloubené a komplexní zóny volného obchodu, zajišťuje ukrajinským podnikům od roku 2016 preferenční přístup na trh EU. Poté, co Rusko zahájilo válečnou agresi, zavedla EU v červnu 2022 autonomní obchodní opatření, která umožňují bezcelní přístup všech ukrajinských výrobků do EU. Tato opatření byla v roce 2023 prodloužena o jeden rok a v lednu Komise navrhla prodloužit pozastavení o další rok s dodatečnými ochrannými opatřeními na ochranu trhu EU. Během jednání Rada a Parlament vyjednaly další opatření na ochranu zemědělců v EU.

Babiš zpochybňoval jakost potravin z Ukrajiny, podle Výborného dezinformoval

Babiš se rozjel ve Sněmovně. Kritizoval dovoz „otráveného“ ukrajinského obilí. Král dezinformátorů, kontroval Výborný

Předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš zpochybňoval ve Sněmovně s odkazem na články z médií kvalitu zemědělských komodit a potravin dovážených z Ukrajiny. Proti jeho vyjádření se ohradil ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL), podle kterého lídr ANO šířil dezinformace. Babiš ale trval na tom, že říkal pravdu, naopak vinil ze lží Výborného, jenž ale mezitím z dolní komory odešel. Projednávání změn programu schůze zabralo poslancům zhruba čtyři hodiny.

Přečíst článek

Export zbraní z ČR se loni téměř zdvojnásobil na 30 miliard korun

Pašování zbraní bude těžší. Europoslanci prosadili nová pravidla

Europoslanci schválili vylepšená opatření pro dovoz, vývoz a tranzit střelných zbraní, jejich komponentů a munice. Regulace přichází s jednotným digitálním systémem, díky kterému bude možné sledovat, kam evropské zbraně putují.

Přečíst článek

Rishi Sunak

Miliony střel i finanční podpora. Británie pošle na Ukrajinu svůj dosud největší balík vojenské pomoci

Británie poskytne Ukrajině na obranu před ruskou agresí dosud největší balík vojenské pomoci, který bude obsahovat 1600 střel, 400 vozů a téměř čtyři miliony kusů munice. Podle britských médií to oznámil úřad premiéra Rishiho Sunaka před jeho cestou do Varšavy.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme