Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Miliony střel i finanční podpora. Británie pošle na Ukrajinu svůj dosud největší balík vojenské pomoci

Rishi Sunak
profimedia.cz
 ČTK

Británie poskytne Ukrajině na obranu před ruskou agresí dosud největší balík vojenské pomoci, který bude obsahovat 1600 střel, 400 vozů a téměř čtyři miliony kusů munice. Podle britských médií to oznámil úřad premiéra Rishiho Sunaka před jeho cestou do Varšavy.

Reklama

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Sunakovi telefonicky poděkoval za novou pomoc, která počítá i s dalšími 500 miliony liber (14,7 miliardy korun), čímž Londýn zvýší letošní finanční podporu pro Kyjev na tři miliardy liber, uvádí server The Guardian.

„Pokud bude (ruskému prezidentu Vladimiru) Putinovi dovoleno uspět v této útočné válce, nezastaví se na polské hranici,“ upozornil Sunak před cestou do Polska, které s Ukrajinou sdílí téměř 500 kilometrů dlouhou hranici. Podle britského premiéra je pro evropské země účinná obrana Ukrajiny otázkou vlastní bezpečnosti.

Británie patří k nejaktivnějším evropským dodavatelům vojenského vybavení Kyjevu. Celkový objem britské pomoci by s letošními třemi miliardami měl dosáhnout výše 12 miliard liber. Z nových 500 milionů by se podle vlády měla mimo jiné přímo v Británii. financovat výroba tisíců vojenských dronů pro Ukrajinu.

Britské oznámení přichází v den, kdy americký Senát začne schvalovat klíčový balík vojenské pomoci 61 miliard dolarů Kyjevu, jehož přijetí dlouho oddalovaly spory ve Sněmovně reprezentantů. Očekává se, že bude schválen během několika dnů.

Julija Navalná

Navalná: Kyjev dělá velkou chybu tím, že ignoruje Rusy, kteří jsou proti válce

V Rusku žijí protiváleční Rusové, někteří dávají odpor najevo, ale lze těžko čekat, že všichni vyjdou protestovat. Ne všichni jsou hrdinové. V rozhovoru s magazínem Time to řekla Julija Navalná, vdova po ruském opozičním předákovi Alexeji Navalném. V prvním interview od smrti svého manžela uvedla, že řada Rusů je podle ní připravena dát různými způsoby najevo nesouhlas s ruskou válkou proti Ukrajině a takto smýšlející Rusy je třeba podporovat. Ukrajinská vláda dělá podle ní chybu tím, že tuto skupinu ignoruje. Kyjev zatím na její slova nereagoval.

Přečíst článek

Robert Fico

Fico: Krym je Rusů. A ti poloostrov Ukrajině nikdy nevrátí. Mír bude drahý

Rusové nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neodejdou z východoukrajinského Donbasu, řekl dnes slovenský premiér Robert Fico. Uznávání principu územní celistvosti je v případě Ukrajiny podle něj jen teorií mezinárodního práva, případný mír bude drahý a Rusové vojensky vyhrávají.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme