Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pašování zbraní bude těžší. Europoslanci prosadili nová pravidla

Export zbraní z ČR se loni téměř zdvojnásobil na 30 miliard korun
ČTK
 nst
nst

Europoslanci schválili vylepšená opatření pro dovoz, vývoz a tranzit střelných zbraní, jejich komponentů a munice. Regulace přichází s jednotným digitálním systémem, díky kterému bude možné sledovat, kam evropské zbraně putují.

Reklama

Legislativa reaguje na problém nelegálně držených zbraní pocházejících z Evropské unie. „Vítám zejména digitalizaci, transparenci a posílení bezpečnosti nejen v Evropě,“ uvedla pirátská europoslankyně Markéta Gregorová, která se na vyjednávání regulace podílela jako stínová zpravodajka.

Problém se ztrácením či odcizením zbraní nebo jejich součástí, které se vyrobí v Evropě a stanou se v jiných rukou nelegálními, má více zemí Evropské unie. Odhadem 35 milionů nelegálních zbraní je v rukou civilistů, což je více než 50 procent všech střelných zbraní v Unii.

„Jedině moderním systémem kontroly a digitalizace dosáhneme toho, že se zbraně nedostanou do rukou těm, kterým nepatří. Přicházíme proto s digitálním systémem, který umožňuje rychlé a efektivní udělování licencí napříč Evropskou unií, díky němuž dovedeme sledovat pohyb zbraní. Systém licencí je průlomový v tom, že si členské státy budou konečně moci mezi sebou vyměňovat informace o autorizacích vývozu. Nový systém nahradí a harmonizuje všechny ty zastaralé roztříštěné systémy, které mají často stále papírovou podobu. Systém navíc výrazně omezí také byrokracii, se kterou se musejí potýkat naše podniky,” vysvětluje Gregorová. Vítá rovněž posílenou transparentnost, kterou nové nařízení vnese do samotných transakcí, což byla ostatně naše zásadní priorita Pirátů v průběhu celého legislativního procesu.

„Nová regulace tedy nejen posiluje bezpečnost občanů Evropské unie, občanů ostatních zemí, ale také nestabilních regionů jako je Balkán či Latinská Amerika, kam se evropské zbraně nejčastěji dostávají. V rukou kriminálních skupin pak evropské zbraně podněcují kriminalitu, násilí a přispívají k dalšímu rozdmýchávání místních konfliktů. Tamní mafie a kartely s nimi mohou vraždit své oponenty či policii. Nový transparentní systém pašování zbraní výrazně ztěžuje. Pokud byl například vývoz nějaké zbraně z jednoho členského státu zamítnut, všechny ostatní státy si budou moci v jednoduchém digitálním systému prohlédnout, že se to stalo. Omezí se tak riziko, že se dané zbraně dostanou ven z jiného členského státu,” dodává Gregorová.

Česká zbrojovka

Podezřelé nákupy zbraní budou prodejci hlásit, zasáhnout bude moci i policie

Prodejci by mohli mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela zákona o zbraních, kterou příští týden ve středu projedná vláda.

Přečíst článek

Německá strana Alternativa pro Německo (AfD)

Útok zevnitř na evropskou demokracii. Německá AfD měla mezi sebou čínského špióna

Německá policie zadržela v Drážďanech jednoho ze spolupracovníků Maximiliana Kraha, europoslance a lídra kandidátky Alternativy pro Německo (AfD) pro volby do Evropského parlamentu. Dnes o tom informovala veřejnoprávní televize ARD. Spolkové státní zastupitelství následně bez upřesnění jména europoslance uvedlo, že zadrženého podezřívá z výzvědné činnosti pro Čínu, které předával informace o chodu europarlamentu a o činnosti čínské opozice.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme