Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Těsný boj o americký Kongres pokračuje. Vítězí Trumpovi favorité, demokraté překvapují

Americký Kapitol ve Washingtonu
ČTK / AP
 ČTK

Po uzavření volebních místností v USA stále není jasno, která strana získala většinu v Senátu a Sněmovně reprezentantů amerického Kongresu. Předvolební průzkumy předpovídaly velký republikánský úspěch. Zatím však je situace relativně vyrovnaná a je možné, že si demokraté nakonec vedli lépe, než se předpokládalo.

Reklama

Američané v úterních volbách hlasovali o obsazení všech 435 křesel ve Sněmovně reprezentantů a o 35 ze 100 křesel v Senátu. Rovněž vybírali guvernéry ve 36 státech a třech teritoriích. V řadě států se také konala místní referenda. Hlavními tématy pro americké voliče podle prvních zveřejněných údajů z celostátních průzkumu u volebních místností byly inflace a potratová politika.

Bývalý americký prezident Donald Trump

Stanislav Šulc: Oč se nyní hraje v Americe? O úspěch ukrajinské armády i Trumpův návrat

Ze spojení „nejdůležitější volby“ se stalo již tragické klišé a používá se téměř u každé návštěvy volebních místností. Aktuální volby části amerických legislativců tak rozhodně nejsou „nejdůležitější volby“, nicméně jejich význam je skutečně větší, než by si velká část lidí ve střední Evropě chtěla připustit. A výsledek dopadne i na naše životy, upozorňuje komentátor newstream.cz Stanislav Šulc.

Přečíst článek

Republikáni podle projekce televize CNN zatím získali ve Sněmovně reprezentantů 198 křesel. O devět připravili demokraty, kteří získali tři křesla navíc a nyní jich mají 178. K získání sněmovní většiny strana potřebuje 218 křesel. V Senátu zůstává výsledek ještě otevřenější, podle předpovědí mají demokraté i republikáni 48 křesel.

Sněmovna republikánům, Senát demokratům?

Americký list The New York Times z dosavadních výsledků odhaduje, že kontrolu nad Sněmovnou reprezentantů získají republikáni, zatímco většina v Senátu připadne demokratům. Stále ale nebyly vyhlášeny výsledky soubojů o Senát ve Wisconsinu, Nevadě, Georgii a Arizoně, které mohou rozhodnout o většině.

Bílý dům

Ekonomika USA se vrátila k růstu. Boj s inflací ale pokračuje

Ekonomika Spojených států ve třetím čtvrtletí v přepočtu na celý rok vzrostla o 2,6 procenta po poklesu o 0,6 procenta ve druhém kvartálu. V předběžné zprávě to oznámilo americké ministerstvo obchodu. Největší ekonomika světa se tak vrátila k růstu po dvou čtvrtletích poklesu za sebou. V prvním čtvrtletí se hrubý domácí produkt (HDP) snížil o 1,6 procenta.

Přečíst článek

V současné Sněmovně reprezentantů mají většinu demokraté. Ve stočlenném Senátu, kde má každý stát dva zástupce, jsou síly mezi demokraty a republikány vyrovnané, demokraté sice mají jen 48 zástupců, spolupracují s nimi však dva nezávislí senátoři. V případě rovnosti hlasů rozhoduje hlas viceprezidentky, tedy nyní demokratky Kamaly Harrisové.

Uspěl největší Trumpův vnitrostranický rival DeSantis

Velký úspěch zaznamenal na Floridě republikánský guvernér Ron DeSantis, který obhájil mandát. V Republikánské straně je považován za největšího rivala bývalého prezidenta Donalda Trumpa. V Arkansasu se novou guvernérkou stane bývalá mluvčí Bílého domu za Trumpovy vlády Sarah Huckabeeová Sandersová. V Texasu podle očekávání obhájil mandát republikánský guvernér Greg Abbott. Republikán J. D. Vance, kterého podpořil bývalý prezident Trump, byl zvolen senátorem za stát Ohio.

Zisků však dosáhli i demokraté. Demokrat John Fetterman byl zvolen do Senátu za Pensylvánii. V souboji v klíčovém státě porazil republikána Mehmeta Oze, kterého podpořil exprezident Trump. Novým guvernérem Pensylvánie se podle odhadů stane demokrat Josh Shapiro, který porazil Trumpova republikánského stoupence Douga Mastriana. Demokraté v Massachusetts a Marylandu získali zpět dva guvernérské posty držené republikány. V Michiganu obhájila mandáty přední demokratka Gretchen Whitmerová, v New Yorku Kathy Hochulová.

Singapur

Éra asijských tygrů je zpět. Zatímco Evropu a USA čeká recese

Ekonomiky v Asii a Tichomoří budou v příštím roce dominovat globálnímu ekonomickému růstu, zatímco Evropa a Spojené státy budou pravděpodobně čelit recesi. Uvedla to ve svém dnešním výhledu agentura S&P Global Market Intelligence. Současně snížila prognózu růstu globálního reálného hrubého domácího produktu na příští rok o 0,6 procentního bodu na 1,4 procenta.

Přečíst článek

Pokud republikáni převezmou kontrolu nad Kongresem, bude se druhá polovina Bidenova funkčního období pravděpodobně nést ve znamení patových situací a stranických bojů. Republikánská většina ve Sněmovně reprezentantů či v Senátu by demokratickému prezidentovi mohla v podstatě znemožnit přijetí jakékoliv významnější legislativy.

Letošní volby konají v době, kdy jsou USA nejvíce polarizované za poslední desítky let. Demokraty vedený zvláštní výbor Sněmovny reprezentantů stále vyšetřuje násilné vniknutí Trumpových stoupenců do sídla Kongresu 6. ledna 2021. Obavy z politického násilí prohloubil také říjnový útok na manžela demokratické šéfky Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové.

Reklama

Související

Bývalý americký prezident Donald Trump

Stanislav Šulc: Oč se nyní hraje v Americe? O úspěch ukrajinské armády i Trumpův návrat

Přečíst článek
Donald Trump

Karel Pučelík: Z prezidenta hokynářem. Trump prodá všechno, sociální síť i „vlastní“ Bibli

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme